החוליה החסרה במלחמה בסרטן (צילום: חדשות)
תחלואת הסרטן בירידה | צילום: חדשות

סרטן הוא גורם התמותה המוביל בעולם ולמרות זאת מתברר כי תחלואת הסרטן בשנים האחרונות נמצאת במגמת ירידה. בקרב האוכלוסיה היהודית נרשמה מגמת ירידה בסרטן המעי הגס, סרטן השד החודרני, סרטן ריאה ועוד.

ד"ר ד"ר מיכה ברחנא מנהל רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות מציין כי "מגמה זו של ירידה בשיעורי התחלואה מובלת בעיקר על ידי הירידה שנצפתה בסרטן השד בנשים, בסרטן המעי הגס בשני המינים ובירידה בשיעורי התחלואה בסרטן הגרון והריאה". עם זאת ישנה מגמת עליה בסרטן הערמונית, סרטן שד ממוקד - שהתגלה בשלב מוקדם במיוחד ועוד.

"בכינוס של ארגון הסרטן הבינלאומי שהתקיים באוגוסט האחרון בז'נבה, פורסמה הצהרה הכוללת תמונת מצב עדכנית בנוגע למחלות הסרטן וקריאה לפעולה בינלאומית להקטנת התחלואה והתמותה מהמחלה", אומר פרופ' אליעזר רובינזון, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן. לדבריו למעלה מ-60 מבכירי המומחים והפעילים בעולם בנושא הסרטן חתמו על הצהרה הפונה לכל הממשלות, המומחים ונציגי המתנדבים, המתייחסת לבעייתיות בהיקף התחלואה בסרטן וקובעת דרכים וסדרי עדיפויות בהם יש לנקוט להקטנת התחלואה והתמותה מהמחלה.

על פי האמנה, כיום מתים ממחלות הסרטן כשבעה מליון איש ואישה מדי שנה ברחבי העולם. במידה ולא יישומו האמצעים הידועים היום למניעת המחלה ואבחונה המוקדם, ימותו ב-2030 כ-12 מליון איש ואישה מהמחלה - יותר מהמתים מאיידס, שחפת ומלריה ביחד.

גורם התמותה המוביל, הניתן למניעה, הוא העישון. הימנעות ממנו, יכולה להקטין בצורה המשמעותית ביותר את התחלואה והתמותה מסרטן בכלל וסרטן הריאה בפרט. גורמים מובילים נוספים: תזונה המובילה להשמנת יתר, חוסר פעילות גופנית. אליהם מצטרפים גורמים נוספים כגון: צריכת אלכוהול מרובה, וירוסים, וחשיפה תעסוקתית לחומרים מסרטנים.

ד"ר ברחנא מציג את המגמות בתחלואה ב-20 השנים האחרונות "באוכלוסיה היהודית בישראל שיעורי התחלואה בכלל המחלות הממאירות עלו בצורה מתונה מתחילת שנות התשעים ובמהלכן נשארו שיעורי התחלואה יציבים. משנת 2002 נצפתה מגמת ירידה עקבית בשיעורי התחלואה בסך המחלות הממאירות בנשים. בגברים המשיכה העלייה המתונה בשיעורי התחלואה עד שנת 2004, לאחריה המגמה הפכה לירידה בתחלואה. מגמה זו של ירידה בשיעורי התחלואה מובלת בעיקר על ידי הירידה שנצפתה בסרטן השד בנשים, בסרטן המעי הגס בשני המינים ובירידה בשיעורי התחלואה בסרטן הגרון והריאה", מסביר ד"ר ברחנא.

למרות המודעות לסרטן יש עדיין מי שמאמינים כי סרטן הינו גזרה משמיים, כאשר אמונות ותפיסות בנוגע למניעת סרטן, גילוי מוקדם וטיפול במחלה, משפיעות באופן ישיר על אופי אורח החיים, השתתפות בתוכניות סריקה לגילוי מוקדם והחלטות אישיות לגבי טיפול במקרה של המתמודדות עם המחלה.

בשנה האחרונה ביצע ארגון הסרטן הבינלאומי, בשיתוף ארגוני סרטן ב-29 מדינות, סקר רחב היקף לבדיקת אמונות והתנהגויות הנוגעות למחלת הסרטן. בסך הכל נסקרו 29,925 איש.

82.2% מהישראלים ענו כי הם מאמינים שיש אפשרות להשפיע על סיכויי הריפוי מהמחלה. על פי סקר ארגון הסרטן הבינלאומי 83% ממדינות בהן ההכנסה לנפש גבוהה סברו כי יש אפשרות להשפיע על סיכויי הריפוי מהמחלה, לעומת 61% ממדינות בהן ההכנסה לנפש בינונית ו-52% בלבד במדינות בהן ההכנסה לנפש נמוכה.

נתונים אלו משקפים את הציפיות מהמערכת הרפואית. במדינות בהן ההכנסה נמוכה, הטכנולוגיה מפותחת פחות ותוכניות המאפשרות גילוי מוקדם אינן קיימות כמעט - כלומר, המחלה מתגלה בשלב מאוחר כשאפשרויות הטיפול מועטות יחסית. במדינות בהן ההכנסה לנפש גבוהה, אנשים מאמינים
יותר ביכולת הריפוי מהמחלה.

18.2% מהישראלים סבורים כי סרטן היא גזרה משמיים ולא ניתן למנוע אותה. 70.3% סבורים כי ניתן למנוע סוגים מסויים של סרטן באמצעות אימוץ אורח חיים בריא. מדובר בשיפור בנתונים בישראל. סקר שביצעה האגודה לפני שלוש שנים מצא כי 23% סבורים שסרטן היא גזרה משמיים ורק 66% סברו כי מדובר בחלק מהמקרים ניתן למנוע את המחלה.

"הסקר מצביע על כך שלמרות שהמצב השתפר, עדיין קיימות לצערנו תפיסות מוטעות, מקובלות, בנוגע לגורמים לסרטן", אומרת מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן: "אחד היעדים שהגדירה האמנה הבינלאומית של ארגון הסרטן הבינלאומי (UICC) הוא שינוי תפיסות מוטעות בנוגע למחלת הסרטן וההתמודדות עימה".