לומדים, אבל לא לומדים לאכול נכון: קיוסק בבית ספר בנתניה בו ביקרנו נראה בדיוק כמו כל קיוסק שכונתי - יש בו ברד ממותק, פחיות, ממתקים וחטיפים. הבעיה היא שרק בשנה שעברה הכריז משרד החינוך על שנת בריאות במערכת החינוך והכללים קובעים שהדוכנים והמכונות בבתי הספר ייראו אחרת ויציבו בפני התלמידים הרבה פחות פיתויים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בבית ספר אחר בעיר אמנם אין קיוסק בתוך שטח בית הספר - אבל מעבר לגדר הוקם דוכן מאולתר שבו קונים התלמידים אוכל משמין. השבוע יצא "הפורום הישראלי לאורח חייים בריא" במאבק בתופעה. הסיבה היא מחקר חדש שמראה כי שתיית פחית אחת ביום של משקה ממותק מעלה את הסיכון לחלות בסוכרת ב-22 אחוזים - מחלה שגובה מדי שנה את חייהם של כ-2,000 ישראלים.

"מכונות למכירת משקאות עתירי סוכר הן לא פחות מפצצות זמן מתקתקות, אליהן נלכדים התלמידים. המשקאות האלה גורמים להשמנה חריפה ולשורה של תחלואות אשר עלולות להסתיים גם במוות. אנו דורשים ממך להוציא את משקאות הממותקים מבתי הספר ולאשר מכירת מים בלבד", כתבו בפורום לשר החינוך פירון.

"בעבר לא היה מצב שיש סוכרת מבוגרים לילדים. היום יש מושג שנקרא 'סוכרת המבוגרים של הילדים'. ילדים שאוכלים סוכר בצורה בלתי מבוקרת שמשמינים בצורה בלתי מבוקרת ומפתחים סוכרת של מבוגרים כבר בגילאים צעירים של 15, 20 ואפילו פחות מכך", הזהיר פרופ' איתמר רז, מומחה עולמי לסוכרת.

אסור לדבר בזמן האוכל (צילום: חדשות 2)
סיכון גבוה לחלות בסוכרת | צילום: חדשות 2

"רוצים אוכל שישביע, ולא רק חסה כמו ארנבת"

לפי הנחיות משרד החינוך לגבי מכונות שתיה: מותר למכור מים, חלב, חלב בטעמים, שוקו ומיץ טבעי ללא תוספת סוכר ואילו שתיה ממותקת? אותה אסור למכור. ההנחיות לגבי מזנונים וקיוסקים אף הן קשוחות למדי: מותר למכור פירות וירקות טריים, סלט פירות, סלט ירקות, כריכים עם ממרחים מזינים ודלי שומן ומעדני חלב עד 3% שומן. אסור למכור אוכל מטוגן כמו צ'יפס, מאפים ובשר מעובד כמו שניצל ונקניקיות.

בקפיטריה של בית הספר הבינתחומי בצפת דווקא הכניסו כמה מוצרי בריאות, אבל גם שם עובדים לפי ההנחיות של התלמידים. "כשאתה יוצא מהשיעור, אתה יוצא רעב ורוצה לאכול משהו שישביע אותך כמו בורקס או סנדביץ' עם חביתה ולא איזו חסה כמו ארנבת", אמר אביאל בן הרוש, תלמיד בבית הספר. "אנחנו כתלמידים חושבים שיש צורך למזון יותר בריאותי. מצד שני, אי אפשר שיהיה רק אוכל בריאותי. הם יעדיפו לצאת מבית הספר לקנות את האוכל שהם רוצים", אמר יו"ר מועצת התלמידים והנוער הארצית, יובל כחלון.

בהיעדר פיקוח ואכיפה, נראה שהתוכניות הגדולות נשארות על הנייר. משרד החינוך קבע כללים של מותר ואסור שמוגנים בחוזר מנכ"ל - שבשטח כלל לא נאכפים. הבעיה היא שבעלי הקיוסקים והדוכנים מקבלים רישיון להפעלתם מהעירייה ולכן למשרד החינוך אין השפעה על הנושא.

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המשרד החל לקדם הצעת חוק ממשלתית, שעניינה פיקוח על איכות המזון הנמכר והמוגש במוסדות חינוך. החוק מחייב ספקי מזון שלא למכור מזונות עתירי שומן ועתירי סוכר . ספקים שיפעלו בניגוד לחוק, יהיו צפויים לקנסות כספיים".