הפרעת קשב וריכוז היא אחת המחלות "הטרנדיות" של הדור הנוכחי. הריטלין הוא מצרך סטודנטיאלי מבוקש, ולא רק על ידי כאלו שסובלים מההפרעה. תלמידי תיכון מנסים להשיג הקלות באמצעותה, אך מדובר במחלה לכל דבר ועניין.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הסימפטומים הם מאוד ברורים", אומר פרופסור יוסף בידרמן, מומחה להפרעות קשב וריכוז. "הילד לא יכול לשבת כשהוא משועמם, אז הוא מפריע לחברים".

פרופסור בידרמן הוא אחד המומחים הגדולים בעולם להפרעות קשב וריכוז. הוא הגיע לארץ מארצות הברית, שם הוא חוקר את הנושא, במסגרת כנס שנערך עם מומחים מגהה ומקופת חולים כללית. ממחקר שהוא ערך במשך 20 שנה, עולה שבין חמישה לעשרה אחוזים מהילדים סובלים מההפרעה. הוא ממליץ לאבחן אותה כבר בגיל שלוש, וכבר אז להתחיל בטיפול תרופתי. "ילדים שטופלו בתרופות כמו ריטלין, היה להם הרבה פחות סיכון להיכנס למחלות דיכאוניות, מחלות חרדה, בעיות התנהגותיות והם הרבה יותר מוצלחים בבית ספר מאלה שלא טופלו".

"זה נותן לילד ביטחון עצמי"

בגלל היתרונות שבאבחון מוקדם, יש גננות שמתריעות בפני ההורים על כל סימן להפרעת קשב וריכוז כבר בפעוטון. "כשאנחנו רואים שיש איזה קושי מסוים", אומרת הגננת יעל ירדני, "אנחנו מזמינים את ההורה לשיחה, אנחנו מסבירים על הבעייתיות שבעניין".

"שוחרר ביום שבת בניגוד להוראות". אילוסטר (צילום: רויטרס)
"תרופה צריכה להיות האופציה האחרונה" | צילום: רויטרס

במקרה של אורלי, אם ממרכז הארץ, התחושה של הגננת התגלתה כנכונה. "הגננת בגן העירייה אמרה שהילד פחות מוכן לשבת במפגשים שלה", מספרת אורלי, "ואז בשיתוף איתה החלטנו ביחד שצריך לאבחן את הילד". כעת שלושת בניה מאובחנים ונוטלים תרופות. "יש להם הישגים טובים, תעודה טובה, וזה נותן גם לילד ביטחון עצמי".

"תרופה צריכה להיות האופציה האחרונה"

אלא שהתרופות עלולות לגרום גם לתופעות לוואי דוגמת חוסר תיאבון, נדודי שינה ומצבי רוח קיצוניים. לכן יש מי שמתנגדים לנטילה, לפחות בגיל מוקדם. "התרופה לא מחייבת אולי שינוי התנהגות של ההורה ושל הגננת", אומר הפרופסור עמוס רולידר ומסתייג, "תרופה, גם לילדים עם קשיי ריכוז וקשב, צריכה להיות האופציה האחרונה".

אומרים שמעשרה רופאים מקבלים עשר הערכות שונות, וגם במקרה הזה - בין אם תבחרו בטיפול כזה או אחר - חשוב בעיקר לאבחן את הבעיה מוקדם ככל האפשר.