נלחמים במגפה של המאה ה-21: המועצה הלאומית לסוכרת הכריזה על מהלך דרמטי בטיפול במחלה, שהוגדרה על ידי האו"ם כמגפה הכי חמורה של השנים האחרונות. הרופאים יבצעו לחולים בדיקות יזומות לאיתור המחלה. על הכוונת: בעלי עודף משקל.

"השמנה זו מחלה שבה מעמיסים על הגוף והלב משקל שפוגע בתפקוד האיברים", אמר נשיא המדינה שמעון פרס בכנס שנערך בנושא. "הרפואה התגברה על מחלות אחדות והביאה עימה מחלות חדשות שלא לצורך ואחת מהן היא הסוכרת. אנשים עובדים פחות, אוכלים יותר, משמינים ומסכנים את גופם", הוסיף הנשיא.

גורם הסיכון: עודף משקל

חשד לטעות בפענוח. אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

המהלך הדרמטי הוא נטילת היוזמה לבדיקת הסוכרת מהחולים לקופות החולים והרופאים. הימצאות גורם סיכון אחד אצל גבר או אישה, תשלח אותו היישר לבדיקות הסוכרת. גורם הסיכון המרכזי הוא השמנה ואחריו קרובי משפחה שחולים במחלה, לחץ דם גבוה, מוצא ערבי או אתיופי (אוכלוסייה בעלת שיעורי תחלואה גבוהים במיוחד) ועבר של מחלות לב וכלי דם.

גורמי הרפואה ימליצו על טיפול אקטיבי שעיקרו ירידה במשקל ואורח חיים בריא. הטיפול יכול להיות דיאטה מאוזנת, אימוני כושר קבועים, נטילה קבועה של תרופות ובמקרים קיצוניים גם ניתוח לקיצור קיבה. הפיילוט הראשון של התוכנית יפעל באשדוד. "נבין את מפת ההשמנה בעיר ונפתח בפעילות הסברה רחבה", אמר ראש העיר הד"ר יחיאל לסרי.

משימה לאומית עליונה

"תפקידנו הוא למצוא את הישראלים שנמצאים בסיכון, זוהי משימה לאומית עליונה", אמר בכנס פרופ' איתמר רז, יו"ר המועצה לסוכרת. "מדובר במגפה שקטה ומסוכנת", הוסיף ד"ר רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות.

בישראל חיים היום כחצי מיליון חולי סוכרת ועוד כחצי מיליון ישראלים נמצאים במצב של "סוכרת סמויה". בכל שנה מתגלים כ-30 אלף חולים חדשים במחלה וקצב הגילוי יגדל בשיעור של 5% בכל שנה. נתונים נוספים מראים כי אחד מכל שלושה ילדים שנולדים בישראל יפתח סוכרת במהלך חייו. המחלה גורמת לעיוורון, מחלות כליה ודיאליזה, קטיעת רגלים ומחלות לב ומוח. בשנים האחרונות יש עלייה חדה של 38% בשיעורי התחלואה.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק