משרד החקלאות יצא אתמול (א') בהודעה חגיגית לפיה, בסקר שבדק הימצאות חומרים כימיים במוצרים מהחי ב-2012 נמצאו כמויות נמוכות, עד מזעריות, של חומרים כאלה. אלא שמהנתונים מצטיירת תמונה מעט אחרת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מתוך כ-250 בדיקות שנעשו בביצים ביותר מ-20% נמצאו חומרים לטיפול בטפילים. אלה חומרים שאסור בתכלית האיסור לתת לתרנגולות מטילות, שמא יחדור החומר לביצה. אלא שהחומר חדר, לכל הפחות בכל ביצה חמישית יש חומרים אסורים.

בשנים האחרונות חשפנו כמה מקרי זיהום מעין אלו. הסיבה נעוצה ככל הנראה במכוני התערובת שבהם מכינים את המזון לבעלי החיים. מישהו כנראה לא הפריד בין המכלים עם התרופה, לאלה שאסור שתימצא בהם התרופה. מי שאמור לפקח, משרד החקלאות, חוגג בינתיים בהודעות לציבור.

אין הבדל מבחינה בריאותית (צילום: רויטרס, חדשות)
בכל ביצה 5 - חומרים אסורים. אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

לא ברור מה המקום לחגיגות כשרק החודש הכניס משרד החקלאות תשעה משקים לרשימת המשקים בסיכון, שיש לבדוק באופן שוטף את תוצרתם - זאת לאחר שהתגלה חומר מסרטן בכבדים של עופות שגידלו.

החומר הוא מתכת כבדה הנקראת קדמיום, שגם מקורה במזון שניתן לעופות, נמצאה גם בפטמים צעירים - מה שמעיד על מידת החשיפה לחומר המסרטן. בהודעת משרד החקלאות נכתב בצהריים כי "קדמיום נמצא רק ב-1.3% מהדגימות". אחרי שביקשנו הבהרות שינו את הנתון ל-3.3%.

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה כי "הנתונים הוצאו מתוך מחוייבות לעיקרון השקיפות ומדובר בתוצאות טובות כמעט בכל הענפים, גם ביחס למדינות מערביות אחרות".