אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
"המצב עגום". אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

בעוד הרופאים ממשיכים בעיצומים בהדסה, חולים רבים המאושפזים בבית החולים סובלים. "אין ביקורי רופאים, אמא מקבלת תרופות ואנחנו אפילו לא יודעים איזה. המצב עגום", סיפרה תמי בן יאיר שאמה אושפזה בהדסה בזמן המשבר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הרופאים בבית החולים עובדים במתכונת חלקית מאז החלה המחאה בשבוע האחרון, ומעניקים טיפולים רק במקרים בהם נדרש טיפול מיידי או התערבות כירורגית. "הם אומרים שישחררו את אמא, למרות שהיא עדיין מרגישה לא טוב וחולה", הוסיפה בן יאיר.

לדבריה, אם בעבר היתה מקבלת המשפחה עדכונים שוטפים על מצבה של האם עתה הם חשים באפילה. "אנחנו לא יודעים מה לחץ הדם שלה, מה מצב החום, מה מצב הלב שלה. המצב עגום ואני בוכה על זה כי יש פה מאושפזים, במצב עוד יותר קשה מזה של אמא".

הפגנת עובדי הדסה, ארכיון (צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2)
הרופאים ממשיכים במאבק | צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2

לא כולם מרגישים את העיצומים. ג'רארד אושפז ביום חמישי האחרון בבית החולים עם כאבי בטן עזים, שהתגלו כאבנים בכבד ומספר על טיפול אחראי ומסור. "אני לא מרגיש את השביתה", אמר ג'רארד, "מהרגע שהגעתי, שזה למעשה היום בו התחילו העיצומים, חשתי שאני מקבל את הטיפול הטוב ביותר שאני יכולה לקבל".

טיפולים מהסוג להם זקוק ג'ראד לא נופלים תחת חרב העיצומים. "אמנם, אין רופא במחלקה, אך כמעט בכל רגע נתון ישנו רופא בכוננות שמוקפץ", ציין החולה. "אם הייתי עובר דרך קופות החולים בבדיקות דומות הדבר יכול היה לקחת שבועות".

עליה ב-20% במאושפזים בשערי צדק

בעקבות המצב בהדסה, מדווחים בבית החולים שערי צדק על עלייה במספר החולים המגיעים להתאשפז שם. "אנחנו מעריכים את העלייה בכ-20% בכל המחלקות. אנחנו ערוכים לכך", אמר לחדשות 2 online מנכ"ל בית החולים שערי צדק, פרופ' יונתן הלוי. "תגברנו את כל משמרות האחיות והרופאים, חדר המיון שלנו הוא גם כך הגדול ביותר בירושלים, כך שאנו מסוגלים להתמודד עם המצב".

פרופסור הלוי ביקש להביע סולידריות אל מול מאבקו של הדסה לשרידות. "אנחנו מפגינים קולגיאליות כלפי בית החולים, חשוב שהוא יעמוד על רגליו וימשיך בעבודתו", הדגיש מנכ"ל שערי צדק. "אמנם אופי בית החולים שונה מבית החולים שלנו ואנחנו לא יכולים ליצור חזית אחידה, אבל לכל בית חולים יש את האתגרים שלו, ואני משוחח בימים האחרונים גם עם המנכ"ל הנוכחי של הדסה, אביגדור קפלן, וגם אם קודמו, שלמה מור יוסף, שעל שניהם עוברת תקופה לא קלה ומחזק את ידיהם".

"מנצלים את המסירות שלנו" (צילום: הדס פרוש פלאש 90)
"חשוב שביה"ח יעמוד על רגליו" | צילום: הדס פרוש פלאש 90

הבוקר החליט בית המשפט המחוזי לקבל את בקשת ההנהלה בהדסה להקפאת הליכים עד לגיבושה של תוכנית הבראה. למרות ההחלטה, הצהירו הרופאים בהדסה כי בכוונתם להמשיך בעיצומים.

משמעות החלטת בית המשפט היא כי במשך שלושה חודשים לא יוכלו הנושים לגבות את חובם. במקביל, ימנו הנושים אחראי לבית החולים ו-90% ממשכורות החודש האחרון לעובדים ישולמו. בינתיים, בהנהלת הדסה ימשיכו לנסות ולגבש את הסדר ההבראה, והעובדים חוששים כי התוכנית העתידית תוביל לפיטורים של מאות.

"הוועד שלנו ימשיך להיאבק. ההקפאה היא משהו כוללני, שאנחנו לא מבינים מה קורה בתוכו. מי האיש שימונה? מה הדרישות שלו? מה הרצונות שלו? איש כלכלה שכוחו כמעט בלתי מוגבל החשיבה שלו היא שונה, לא חשיבה רפואית", אמרה רופאה בבית החולים בתגובה להחלטה.

"המשבר בהדסה הוא משמעותי", הוסיף רופא מתמחה בבית החולים. "הדסה הוא מוסד של 80 שנה אחורה ויהיה 80 שנה קדימה, אלא אם לא ישקיעו בדור הצעיר. אני מציע לראש הממשלה, שר האוצר ושרת הבריאות להתכנס ולתת פתרונות בזמן".