כמדי שנה בין התאריכים 11-13 באוגוסט, כדור הארץ חוצה את מסלולו של כוכב השביט סוויפט-טאטל. התוצאה המרהיבה היא גשם מטאורים שייראה ברחבי הארץ מחר בלילה, בין שני לשלישי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שיא המטר יהיה סביב חצות הלילה שבין שני לשלישי. הירח, שישקע מעט אחרי 22:30, יאפשר תנאי חושך מושלמים עם הגעת השיא. קצב המטאורים בשיא צפוי להגיע לכ-100 בשעה, אך זהו קצב תיאורטי בלבד ואי אפשר לחזות בדיוק עד כמה מהיר יהיה הגשם. גם מי שייאחר להתעורר לצפות במטר יוכל לראות אותו במהלך כל הלילה, ואף בלילה שאחרי.

במעברו של השביט משתחררים ממנו חלקיקי אבק וקרח שיוצרים את השובל המוכר. כשכדור הארץ חולף בעננה הזו, חלקים ממנה חודרים במהירות של 60 קילומטרים בשנייה לאטמוספרה, נשרפים ונראים זוהרים ככוכב נופל לזמן קצר של בין שתי שניות לכמה עשיריות השנייה. למטאורים הללו קוראים "פרסאידים" משום שהם חודרים לאטמוספירה מעל האופק הצפון מזרחי, מכיוון קבוצת הכוכבים פרסאוס.

אירועי צפייה מהנגב ועד הצפון

מטר הפרסאידים הוא הגדול והנצפה ביותר בארץ בשל תנאי מזג האוויר הנוחים ותדירות המטאורים. כמדי שנה, יערכו מספר אירועי צפייה גדולים. האירוע הגדול ייערך בליל יום שני בפארק תמנע, בו מנצלים את הלילה והמדבר לסיורים, להדרכות ולתצפיות מיוחדות. המארגנים מציעים גם הסעות מהמרכז.

המועצה המקומית מצפה רמון תחשיך את הרחובות באופן יזום על מנת ליצור תנאי צפייה טובים למבקרים. בחניון הלילה בארות שבמכתש רמון תתקיים פעילות מודרכת של רשות הטבע והגנים בלב המכתש. בחוות כרמי הנגב שבקרבת מצפה רמון תתקיים תצפית בשיתוף מצפה הכוכבים ברקת, ומשם גם יעבירו מצלמות בשידור חי באינטרנט את מטר המטאורים.

גם בצפון הארץ יצפו בפרסאידים - בפארק הלאומי כוכב הירדן שברמת יששכר יתקיימו הדרכות ותצפיות. פרטים נוספים ניתן למצוא באתרי האינטרנט של מארגני האירוע או באתר של האגודה הישראלית לאסטרונומיה. חלק מהאירועים כרוכים בתשלום.

אבל לא חייבים להתכנס במקום מאורגן. במטרה ניתן לצפות בכל הארץ, ואפילו אין צורך באמצעי ראייה מיוחד. עם זאת, מומלץ מאוד להתרחק ממריכוזי אוכלוסייה שמהם נפלט אור רב שמוחזר מפיסות פיח, אבק ומהלחות באוויר. לתופעה זו קוראים זיהום אור והיא תפריע לכם להבחין במרבית המטאורים. אורם של המטאורים חלש מאוד רוב הזמן, לכן כדי לראות אותם היטב יש להתרחק מהעיר ולצאת למקום חשוך.

תחזית מזג האוויר השנה לא מבשרת טובות לחובבי האסטרונומיה. במישור החוף ובצפון הנגב צפויה עננות שתפריע לצפייה, אך בהר הנגב ובבקעה ישררו תנאים נוחים.

לשימושכם, הנה מילון מונחים קצר לחובב האסטרונומיה המתחיל:

מטאור - עצם חללי החודר לאטמוספירה של כדור הארץ אך נשרף ולא שורד.
מטאוריט - סלע ששרד את הכניסה לאטמוספירה, פגע ונותר על הקרקע בכדור הארץ.
מטאוריד - עצם חללי קטן המרחף בחלל. גשם המטאורים מורכב גם ממטאורידים וגם מאבק המרחף בחלל.
אסטרואיד - עצם חללי גדול המרחף בחלל.
שביט - דומה במהותו לאסטרואיד אך מורכב מקרח, גז ואבק, בניגוד לאסטרואידים שעשויים מברזל או סלע.