בירקות יש שני סוגי כשרות - כשרות רגילה וכשרות מהדרין. משגיחי המהדרין דורשים מהחקלאים אפס חרקים על העלים כדי להימנע מהאיסור על אכילת תולעים וחרקים. כדי להגיע לתוצאות של ירקות ללא חרקים, המציאו חקלאים שמתמחים בכך שיטות כמו גידול על מצע מים ושימוש ביריעות ניילון, אבל זה לא מעניק הגנה הרמטית מפני חרקים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

"טיפול שמעניק הגנה הרמטית מפני חרקים הוא השימוש בחומרי הדברה", כך אומר החקלאי כרמי כרמל. עד כמה הם אגרסיביים ניתן ללמוד מתוצאות בדיקות המעבדה שמערכת חדשות 2 ערכה בשיתוף המועצה הישראלית לצרכנות.

למעבדה נשלחו 5 אריזות פטרוזיליה מהדרין של 5 מגדלים שונים. ב-3 דגימות של החברות משה כהנמן, יבולי הכפר וקטיף הארץ נמצאו שיעורים של חומרי הדברה בשיעור גבוהים במיוחד, הרבה מעל מהתקן המותר, כמו גם חומרים נוספים מסוכנים נוספים ואסורים בשימוש בפטרוזיליה. בבדיקת המעבדה הם נמצאו בשיעור של פי 5 מהתקן המותר בגידולים. בבדיקת המעבדה נמצאו שאריות של חומר אחד החורג פי 4 מהכמות המותרת. המשמעות היא שהחקלאי כמעט לא המתין בין הריסוס לקטיף.

"בשביל לקבל את התוצאה הדרושה מבחינת חרקים, צריך לקצר את התקופה שבין הריסוס לקטיף. אין ברירה אלא לרסס בסמוך למועד הקטיף על מנת לקבל את התוצאה הרצויה מבחינת הגלאט", אומר כרמל. את מה שכרמי אמר למצלמה סיפרו חקלאים הוספים שחששו להתראיין. הצורך לקבל ייבול נקי מחרקים גבר לעתים על האזהרות בחומרי ההדברה.

"מרססים ירקות מאכל בחומר שאסור היה לרסס על פרחים"

החומר המסוכן "תיודול" (צילום: חדשות 2)
החומר המסוכן "תיודול" | צילום: חדשות 2

"יש חומר שנקרא 'תיודול', חומר מאוד חזק. בזמנו, כשגידלנו פרחים וייצאנו אותם לאירופה, אסרו עלינו להשתמש בחומר הזה ושנרסס איתו ורדים, מאחר ועקרת הבית באירופה יכולה להישרט מקוץ הוורד ולהיפגע מחומר ההדברה", מספר כרמל בדאגה. האירופים אוסרים לעשות שימוש בחומר על פרחים וכאן בארץ המליץ המשגיח לעשות שימוש בחומר בירקות מאכל - רק שלא יימצא חרק על העלים שישווקו.

פרופ' יונה אמיתי, מומחה לטוקסיקולוגיה מאוניברסיטת בר אילן, התריע מההשלכות הצפויות מחשיפה לחומרים מסוכנים מעין אלה. "כתוצאה מחשיפה אליהם יש פוטנציאל של תחלואת יתר, פרקינסון וגם הגדלת הסיכוי ללימפומה מסוג נון-הודג'קין ששכיחותה בעולם ובישראל עלתה פי שניים ב-20 השנים האחרונות", הזהיר.

הרב עמאר התריע: "לא לאכול ירקות מהדרין"

הזהיר מאכילת ירקות מהדרין. הרב עמאר (צילום: חדשות 2)
הזהיר מאכילת ירקות מהדרין. הרב עמאר | צילום: חדשות 2

הראשון לציון, הרב שלמה עמאר, פרסם לפני כמה שבועות פסק הלכה שטלטל את הרבנות ובו הוא הזהיר מאכילת ירקות מהדרין מחשש לבריאות הציבור. מקורביו מספרים כי הובאו בפניו עדויות של חקלאים על שימוש נרחב בחומרי הדברה וכן נתונים מרופאים שהצביעו על עלייה לכאורה בשיעור התחלואה בסרטן בציבור החרדי. אף על פי שלא נמצא לכך ביסוס מחקרי, הרב עמאר פסק שיש לטפל בחרקים בדרכים מסורתיות כמו פעם בהשריה בחומץ ובמים.

אלא שפסק ההלכה של הרב הראשי הספרדי לא משכנע את משגיחי הכשרות הכפופים לו. "הרב עמאר הוא הראשון לציון, הוא לא הרב הראשי לישראל. הרב הראשי לישראל מחליט בעניין הזה. מה שחתום על התעודה הוא 'יונה מצגר'. הוא מחליט - מדובר במחלוקת ביניהם", מסר משגיח כשרות של מסעדה בשיחה עם חדשות 2.

אם לא די בדרישת הרבנות הראשית שכל המסעגדת יקנו אך ורק ירקות מהדרין, כעת יש לה דרישה גם מהחקלאים. כרמי כרמל, שהספיק לגדל ירקות מהדרין וחזר לגדל ירקות תחת כשרות רגילה, התבשר שהוא חייב להדביק תווית על מוצריו ולפיה הם אינם נתונים בפיקוח נגד חרקים. כשסירב, הודיעה לו אחת מרשתות השיווק הגדולות שלא תוכל לקנות את התוצרת שלו בלחץ הרבנים. אולי כך מבקשת הרבנות להזהיר את הצרכנים מפני הסכנה שבאכילת חרקים, אבל לא כך מזהירים את הציבור מפני הסכנה הבריאותית שבאכילת עלים מרוססים.