סוף לזיהום בחיפה? בתי הזיקוק בחיפה הוכרזו היום (שלישי) על ידי המשרד להגנת הסביבה כמפעל המזהם ביותר בישראל. בחודשים האחרונים חברת הייעוץ מקינזי בחנה לבקשת משרד ראש הממשלה, האם ניתן לסגור את המפעל מבלי לפגוע במשק הישראלי והתשובה הייתה חד משמעית: ניתן ובזמן יחסית קצר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הדוח של חברת הייעוץ, שנמסר לאחרונה למועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה וכבר הועבר להתייחסות משרדי הממשלה הרלוונטיים, קובע כי ניתן לסגור את בתי הזיקוק כבר בשנת 2025.

לפי הדוח, סגירת בתי הזיקוק, תשלובת ענק שאחראית על ייצור דלקים, גז בישול וחומרי גלם לתעשייה, לא תפגע במשק הישראלי. בשטח שיתפנה יוקמו אלפי יחידות דיור, שטחי מסחר ותעסוקה. הכנסות המדינה מהמהלך הנדל"ני יקלו על ההוצאה הגדולה הכרוכה בפיטורי אלפי עובדים ותשלום פיצויים.

הדמיית הבנייה בשטח המפעלים (צילום: החדשות‎)
הדמיית הבנייה בשטח המפעלים | צילום: החדשות‎

נתוני הדוח גם חוזים כי המהלך לא ישפיע על משק האנרגיה, שיישען על ייבוא דלקים ובית הזיקוק באשדוד. מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות הצביעו על קשר אפשרי בין הזיהום הנפלט מהמפעלים הפטרוכימיים לתחלואה החריגה במפרץ. סגירת המפעלים תיחשב לניצחון הגדול ביותר של ארגוני הסביבה, שם דורשים מהממשלה לאמץ את הדוח במהירות.

יש גם מתנגדים לסגירת בתי הזיקוק במשרדי הממשלה השונים. לדברם, ישראל צועדת לקראת מהפכה בשימוש באנרגיה חלופית, מה שיביא ממילא לצמצום הפעילות של בתי הזיקוק. במועצה הלאומית לכלכלה נחושים לקדם את המהלך, הם משוכנעים כי בתי הזיקוק מונעים ממטרופולין חיפה לצמוח וכי המהלך יביא לתחיית האזור כולו. בקרוב יוצג הדוח לראש הממשלה, רק אז ניתן יהיה להעריך אם בתי הזיקוק שהוקמו ב-1938 אכן יסגרו ב-2025.

מבתי הזיקוק נמסר בתגובה: קבוצת בזן, המספקת כ-60% ממוצרי הדלק במדינה, הינה בעלת חשיבות אסטרטגית למדינת ישראל, בשגרה ובחירום. בזן מהווה 0.6% מהתל"ג הישראלי, מספקת תעסוקה לעשרות אלפי משפחות, מספקת חומרי גלם לתעשיות תשתית ומזינה יותר מ-300 מפעלי פלסטיקה בכל רחבי הארץ, בעיקר בפריפריה.