חודשים שאיריס סידון שיטרית נאבקה יחד עם בעלה יורם על קבלת הקצבה מהביטוח הסיעודי של חברת "כלל", שבה היה מבוטח בעלה שחלה בסרטן. כבר לפני יותר מחצי שנה קבע רופא שיורם, שמצבו הדרדר במהרה, לא יכול לבצע פעולות פשוטות מה שאמור לזכות אותו בקצבה. חברת הביטוח סירבה להעניק לו את הכסף שמגיע לו עד לפני מספר ימים, בתום מאבק מתיש וקשה של המשפחה - אבל אז כבר היה מאוחר מדי - ויום לאחר מכן יורם שיטרית נפטר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לפני כמה ימים איריס קיבלה הודעה מכלל ביטוח שיורם זכאי לקצבה - הם נאבקו חודשים מאבק כפול: במחלת הקשה ובחברת הביטוח על הקצבה שמגיעה להם. מכלל ביטוח נמסר בתגובה למקרה: "אנו משתתפים בצערה של המשפחה. תביעת הסיעוד אושרה ביולי 2018 ובנוסף, לפנים משורת הדין, אישרנו את התשלום ללא תקופת ההמתנה המחויבת בפוליסה".

בחודש מאי האחרון תיעדנו את המאבק העיקש של המשפחה ואת האטימות של חברת הביטוח. לפני כמעט שנה יורם החל לסבול מכאבי גב בלתי פוסקים. הוא ואשתו איריס חשבו שזה בגלל עבודתו, שכרוך בה מאמץ פיזי - ורק אחרי כמה ביקורים בבית החולים התברר כי הוא סובל מגידול סרטני. מצבו הידרדר במהירות, ואיריס הגישה בקשה לחברת הביטוח הסיעודי. "הוא לא יוצא מהמיטה, הוא יכול להישאר שם כל היום ולא לאכול", הסבירה. "בגלל המיקום של הגידול, הוא גם נחנק המון אז צריך להשגיח עליו כשהוא אוכל".

איריס מילאה והגישה את כל הטפסים לחברת הביטוח. "הייתי בטוחה במיליון אחוזים שיאשרו את הבקשה", היא אומרת. ואכן - הבדיקה הרפואית הצביעה על כך שיורם לא מסוגל לבצע מספר פעולות בסיסיות, דבר המזכה אותו בקצבה. אולם אז הגיע המכתב מחברת הביטוח: "מחקירה סמויה עולים ממצאים שלא קרה מקרה הביטוח". כלומר, החברה שלחה חוקרים פרטיים.

ועדת החקירה תזמן 2 מחברות הביטוח הגדולות (צילום: חדשות)
כלל ביטוח. "המבוטחים לא ענו על ההגדרה" | צילום: חדשות

"איש לא חולק על כך שהוא מסוגל ללכת עצמאית", מדגישה איריס. "אבל הוא במצב ירוד ושוקל 40 קילוגרמים". היא הלינה בפני חברת הביטוח: "אני רוצה להבין איך מצד אחד נותנים תשובה שאין לו בעיה, ומצד שני מצרפים מכתב בו כתוב במפורש שהוא זכאי". בחברה השיבו בפשטות: "אם יש לך השגות את מוזמנת לשלוח אותן אלינו וייתנו לך תשובה בהקדם: זה נבדק תוך 30 יום". איריס מדגישה: "אני לא יודעת אם יחיה עד אז".

בהמשך, חברת הביטוח חזרה אליה עם הצעה: 50% מהקצבה, באופן רטרואקטיבי. אבל היו תנאים: "חתימה על הסכם שתיקה, אי אפשר להתראיין". היא סירבה. "זו פשוט הונאה". כעת איריס תובעת את החברה עבור כלל הכסף המגיע למשפחתה: קצבה בת אלפי שקלים בחודש, שהיא בקושי מצליחה להסתדר בלעדיה. "כל התקופה הזו לא יכולתי לעבוד, ויורם עצמאי. הוא היה עושה את כל התפעול, ופתאום אני מוצאת את עצמי לבד".

לפני שנה השיקה המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר, רפורמה שאמורה הייתה לטפל בביורוקרטיה, חוסר השקיפות וזמן הטיפול הארוך - אבל בשטח עדיין אין תוצאות.

מכלל ביטוח נמסר אז בתגובה: "לצערנו, למרות שמדובר במחלות קשות, המבוטחים, אשר נבדקו לפני מספר חודשים, לא ענו במועד הבדיקה על הגדרת הפוליסה הסיעודית. מהכתבה ניכר כי מאז הייתה החמרה משמעותית במצבם, אך אנו נתקלים בחוסר שיתוף פעולה של המשפחה לביצוע הערכה רפואית מחודשת".