אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
כך המדינה תיאבק ב"סרבני החיסונים" | צילום: רויטרס, חדשות

המלחמה במחלת החצבת עולה מדרגה: "חוק החיסונים", שמגדיר לראשונה מדיניות לאומית בנושא החיסונים וקובע דרכי טיפול ב"סרבני החיסונים", אושר היום (רביעי) בקריאה טרומית בתמיכתם של 115 חברי כנסת. על פי הצעת החוק, יוטלו סנקציות על הורים שאינם מחסנים את ילדיהם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי הצעת החוק שיזמו יו"ר המחנ"צ ח"כ יואל חסון ויו"ר הבית היהודי ח"כ שולי מועלם רפאלי, משרד הבריאות יחוייב לנהל מעקב אחרי ילדים שלא חוסנו, להתריע על כך בכתב בפני הוריהם, ואם ההתראה לא תעזור - לזמן את ההורים ל"מפגש הסברה מיוחד", שבסיומו יתבקשו לחתום על טופס סירוב. 

הורה שיתעלם מכך יהיה חשוף לסנקציה כלכלית בדמות שלילת נקודת זיכוי במס הכנסה בשווי של עד אלפיים שקלים. בנוסף ההצעה מאפשרת למשרד הבריאות להרחיק ילדים לא מחוסנים ממוסדות חינוך בעת חשש להתפרצות מחלה. החוק נוסח בסיוע עמותת "מדעת" והוא נתמך גם על ידי ההסתדרות הרפואית ואיגוד רופאי הילדים.

"תכנית למדיניות חיסונים לאומית"

ח"כ חסון בירך על המהלך ומסר: "עכשיו יהיה ניתן ליישם מדיניות חיסונים לאומית שמגדירה עקרונות ומטרות, שמטפלת מערכתית בסרבנות חיסונים, ושמאזנת בין שמירה על בריאות הציבור לבין חופש. אני שמח ליזום פיתרון לטווח ארוך שישמור על בריאות ילדנו".

התפרצות החצבת בישראל - הנתונים (צילום: החדשות)
התפרצות החצבת בישראל - הנתונים | צילום: החדשות

היוזמת השנייה, ח"כ מועלם רפאלי מסרה כי "התפשטות מגפת החצבת מוכיחה את חשיבותו של חוק החיסונים, שהוא למעשה תכנית למדיניות חיסונים לאומית. ילדים שאינם מחוסנים חשופים להידבקות במחלות קשות ועלולים להדביק את סביבתם ולהיות מוקד להתפרצותן של מחלות קשות".

"לפיכך, החוק נותן למדינה סל רחב של כלים המאפשרים לפעול באופן הדרגתי מול הורים שאינם מחסנים את ילדיהם באמצעות הסברה, בהנגשת החיסונים ובאמצעות כלים אחרים שיעודדו את הססני וסרבני החיסונים לחסן את ילדיהם, הוסיפה חברת הכנסת. "האחריות על חיסון הילדים היא על הוריהם ובדרך הזאת נביא לחסינות קהילתית ונצמצם את הכיסים של לא מחוסנים".

לפי חוק נוסף של חברת הכנסת מירב בן ארי שעבר אף הוא בקריאה טרומית, ילדים, מורים או כל אדם שלא מחוסן לא יורשה להיכנס למוסדות החינוך - מגן ועד אוניברסיטה. "בריאות הציבור בעלת ערך עליון ועלינו לעשות כל שביכולתנו כדי למנוע חולי ומקרי מוות רק בשל החלטות חסרות אחריות של הורים שבוחרים לא לחסן את ילדיהם", אמרה בן ארי.

בתגובה להצעת החוק של ח"כ בן ארי, טענו בהסתדרות המורים כי מדובר בחקיקה פופוליסטית שתפגע בעובדי ועובדות ההוראה ולא תאפשר להם לבצע את עבודתם החינוכית. "מורים אינם סלקטורים" מסרו מהסתדרות המורים. "סוגיית החיסונים אינה נוגעת ואינה צריכה לגעת בעובדי ועובדות ההוראה. עובדי ועובדות ההוראה תפקידם לחנך וכל ניסיון להטיל עליהם משימות ואחריות בתחומים אחרים יפגעו בחינוך ילדי ישראל".

מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד, אמרה: "חיסון ילדי ישראל הוא נושא חשוב אך אין להטיל את האחריות ליישומו על עובדי ועובדות ההוראה. היה והצעת החוק במתכונתה הנוכחית תעבור אנו לא נהסס להשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותנו כולל עתירה לבג"צ כדי למנוע את הפגיעה בעובדי ועובדות ההוראה".