החוק למענם יפגע בהם? (צילום: victor69, 123RF)
אילוסטרציה | צילום: victor69, 123RF

מיליון דולר כדי לגלות אם אלצהיימר היא מחלה מדבקת: זו ההצעה שמפרסם בימים אלה ד"ר לסלי נורינס האמריקני. לדבריו, הרעיון שאלצהיימר הוא למעשה חיידק קיים במחקר כבר עשרות שנים, אולם בשנים האחרונות החל לצבור תאוצה בקרב הקהילה המדעית.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

נורינס, שהוסמך כרופא בשנות ה-60, החל לחקור בשנים האחרונות את תחום הדמנציה בכלל ואלצהיימר בפרט, ואמר כי לאחר שקרא מחקרים רבים בנושא הבחין בתבנית החוזרת על עצמה. "נראה שרבות מהתכונות של האלצהיימר מתאימות לאלה של מחלות מדבקות", הסביר ל-NPR, הרדיו הציבורי האמריקני. "הייתי בטוח שהנושא כבר נחקר, שכן מיליונים רבים הושקעו בחקר האלצהיימר" – אולם הסתבר שלא כך היה.

בשנה שעברה השיק נורינס עמותה שנועדה לקדם את חקר התיאוריה הזו. באתר שהקים כדי לקדם את היוזמה הוא מצטט מאמרים רבים, בהם גם מחקר משנת 2010 המעיד כי מנתחי מוח חולים באלצהיימר פי שבעה מבכל מחלה אחרת, ומחקר אחר המצביע על כך שבני ובנות זוג של החולים במחלה הם בעלי סיכון גבוה פי שישה לחלות בה בעצמם. הנתונים הללו מחזקים את חשדו של נורינס כי מדובר במחלה מדבקת.

נורינס מקווה כי במידה ויתברר כי התיאוריה שלו נכונה, ניתן יהיה לפתח חיסון נגד החיידק האחראי למחלה. אליו הצטרפה לאחרונה האגודה למחלות מדבקות באמריקה, שהודיעה כי תעניק שתי קרנות מחקר על סך 50 אלף דולרים כל אחת לחוקרים שיבדקו אם קיים קשר בין אלצהיימר לחיידקים ספציפיים. "מה שחשוב הוא לא הסכום, אלא העובדה שהמיינסטרים מתחיל להתייחס לתיאוריה הזו ברצינות", מצהיר נורינס. הוא מזכיר כי בעבר האמינו רופאים כי כיבי קיבה (אולקוסים) נוצרים כתוצאה מלחץ – אולם כיום ידוע כי מדובר בחיידק הגורם להם.