איפה בישראל שותים מים שמכילים מגנזיום - ואיפה לא? לפני כשבועיים, חשף כתבנו חיים ריבלין תוצאות של מחקר חדש שהצביע על כך שהוצאת המגנזיום מהמים בישראל במסגרת תהליך ההתפלה הובילה לעלייה משמעותית במחלות לב - אלא שבמשך יותר משנתיים, קשה מאוד להשיג תשובה לשאלה היכן בישראל שותים מים מותפלים, כאלה שאין בהם מגנזיום ולמעשה מסכנים את בריאותנו - ובאילו מקומות שותים מים טבעיים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

החלטנו לעשות עוד ניסיון ולנסות לקבל מתאגידי המים, ממקורות וממשרד הבריאות מידע לגיטימי שמגיע לכל אחד מאיתנו לדעת, כאזרחים שצורכים מים למחייתם: האם המים שאנחנו שותים מהברז שלנו בבית הם מותפלים וחסרי מגנזיום או מים טבעיים שיש בהם את המינרל החיוני כל כך לבריאותנו?

ממשרד הבריאות לא הצלחנו לקבל תשובות, ובחברת מקורות, שהיא למעשה ספק המים הראשי של ישראל, הפנו אותנו למנהל איכות המים - נושא התפקיד הרלוונטי עבור שאלתנו, ואנו עדיין ממתינים. 

אז החלטנו לפנות לתאגידי המים בכמה מהערים הסמוכות לחמשת מתקני ההתפלה הקיימים בישראל, הסמוכים לחוף הים. כל הישובים הסמוכים למתקנים מקבלים 100% מים מותפלים - וככל שמתרחקים מהמתקנים המים נמהלים במים טבעיים. אך ברשות המים ובמקורות לא יודעים לומר, או שמא בוחרים שלא לחשוף, אילו ישובים מקבלים מים מותפלים ואילו לא.

מתקן התפלת מים, ארכיון (צילום: פלאש 90, אדי ישראל, חדשות)
צילום: פלאש 90, אדי ישראל, חדשות

אתמול פנינו שוב לתאגידי המים בערים יבנה ובראשון לציון, שם דווקא השיבו לשאלתנו האם המים המוזרמים לעיר הם מותפלים או לא? בראשון לציון השיבו לנו ש-50% מהמים הם מותפלים - משמע, אינם מכילים מגנזיום וכי 50% הנוספים הם מים טבעיים שמכילים את המינרל החיוני לבריאותנו.

בתאגיד "מי יבנה", המספק את המים לעיר יבנה, השיבו לנו כי מרבית המים הנצרכים בעיר מקורם במתקני התפלה - משמע, שהם ככל הנראה אינם מכילים מגנזיום כלל. כששאלנו את נציגי השירות אם הם יודעים האם המים המותפלים שמוזרמים לראשון לציון ויבנה מכילים מגנזיום, הם השיבו שהם אינם יודעים.  

במקביל לפניות אלה, הגשנו שאילתא למשרד ראש הממשלה לפני כשבוע, עם כל הנתונים הרלוונטים ותהינו האם בכוונת ראש הממשלה להתערב בנושא, זאת עקב כך שרבים בישראל צורכים מים מותפלים שלא מכילים מגנזיום - מה שעלול להעלות את הסיכוי של כל אותם צרכני מים לחלות במחלות לב. עד כה טרם זכינו למענה ממשרד ראש הממשלה בעניין זה - גם לא טלפוני.  

לפני יותר משנתיים, כשפורסם המחקר הראשון שהצביע על עודף תמותה בקרב חולי לב באזורים המותפלים, הורה ראש הממשלה נתניהו להאיץ את הפיילוט להוספת מגנזיום הישר למתקני ההתפלה. הוא דרש מסגן שר הבריאות ליצמן להאיץ את הפיילוט, אבל עד היום עדיין אין כזה.

מחקר הענק גילה: עלייה של 6% בסיכוי לחלות במחלות לב לצרכני מים מותפלים  

בתחילת החודש, חשפנו כאן את ממצאי המחקר שפורסם בכתב העת המדעי Environmental Research והצביעו על כך שהוצאת המגנזיום מהמים בתהליך ההתפלה גרמה לעלייה משמעותית במחלות לב.

החוקרים בדקו 178 אלף מבוטחים בשירותי בריאות כללית וחילקו אותם לשתי קבוצות. קבוצה אחת כללה 2 אזורים בארץ שמקבלים מים מותפלים במשך 6 שנים והקבוצה השנייה הייתה מאזור שמקבלים בו רק מים טבעיים. החוקרים מצאו שבאזורים המותפלים הייתה עלייה של 6% במחלות לב בהשוואה לאזור שקיבל מים טבעיים.

חיים ריבלין (צילום: החדשות)
צילום: החדשות

פרופסור יונה אמיתי שעומד בראש קבוצת החוקרים מאוניברסיטת בר אילן מציין כי הנתון הזה מהווה מובהקות סטטיסטית וכי נוטרלו גורמי סיכון אחרים שיכלו להטות את המחקר. יש אפילו חוקרים שסבורים שהתחלואה באזורים המותפלים עומדת על 10%. "למגנזיום תפקיד חיוני בגוף האדם", מסביר פרופ' אמיתי. "הכרחי וחשוב לפעילות התקינה".

כבר ב-2011 פרסם ארגון הבריאות העולמי אזהרה כי בתהליך ההתפלה מוצאים מינרליים חיוניים, כמו מגנזיום. הארגון המליץ להוסיף מגנזיום באופן מלאכותי, גם משרד בריאות דרש זאת, אבל התנגדויות רשות המים ומשרד האוצר, גרמו לסחבת. אולי המחקר הנוכחי, שמקיף כ-180 אלף ישראלים, יגרום סוף סוף לרשויות לפעול למנוע את הנזקים הבריאותיים המשמעותיים שהמחקר מצביע עליהם.

כ-70% אחוזים מהמים שמסופקים לציבור הם מים מותפלים, ברשות המים טוענים שרק אחוז אחד מהם משמש למי שתייה ולפיכך אין היגיון להוסיף מגנזיום למים משום שזה יעלה את המחיר ויש לספק תחליפי מגנזיום לציבור. מנגד המצדדים טוענים שההוספה חיונית משום שאפילו המים שמשמים להשקיה פוגעים ברמת המגנזיום בפירות ובירקות וההשלכות קשות.