רגע לפני שאתם מרימים כפכף, כדאי שתקראו את זה: אתם מכירים אותם מקרוב. החרקים החומים והמבריקים שמטילים אימה על כמעט כל בית בישראל בתקופה זו של השנה ומהלכים ללא הפרעה במטבח, ליד הפח או בחדר האמבטיה. אתם קוראים להם ג'וקים (מילה שמקורה בכלל מהמילה הרוסית 'ז'וק'), ואחרי שאתם נתקלים בהם זה בדרך כלל מלווה בצרחה או במנוסה. אלא שלמעשה קוראים להם תיקנים - ומתברר שרובם הגדול בכלל מעדיף שלא לחיות בקרבת בני אדם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

בישראל קיימים כ-20 סוגי תיקנים. "3 הסוגים הנפוצים ביותר של תיקנים בישראל, אלה החומים שאנו נתקלים בהם לעתים תכופות, הם התיקן האמריקני, התיקן הגרמני ותיקן הבתים", מסבירה ד"ר נטע דורצ'ין מהמחלקה לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב. "תיקנים סביר למצוא בסביבה חמה ולחה ובקרבת מקורות מזון שונים - פשוט כי התיקנים הם אוכלי כל". תיקנים לא חובבים במיוחד אור, מה שמוביל לכך שהדלקה של מקור אור מסלקת אותם מהאזור (עד שיגיע שוב החושך וסביר שייצאו שוב החוצה, אם עדיין חם ולח).

האוסף שהוביל לפרידה (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

תיקנים אוהבים להימצא גם בסביבה בה מתקיימים תנאי ריקבון ולכן קל מאוד למצוא אותם סמוך לפחי אשפה ובורות ביוב. התיקנים לא מזיקים לאדם אם הם באים עמו במגע, אולם הם נושאים חיידקים רבים עקב המקומות הלא מאוד סניטריים בהם הם משוטטים - וזו אחת הסיבות למורא מפניהם. הם נקראים תיקנים כי הם מטילים 'תיקים' שמהם בוקעים הצאצאים. כל תיק כזה יכול לשאת כ-20 תיקנים עתידיים ויותר.

הג'וקים יודעים שאתם מתקרבים

אם אתם לא ממש חובבי תיקנים ותרצו להפחית את הסיכוי להיתקל בהם עם בוא העונה החמה, עליכם בראש ובראשונה לשמור על הניקיון. ככל שסביבת המגורים שלכם תהיה נקייה יותר ולא תשאירו מסביב שאריות מזון, כך יפחת הסיכוי שתיתקלו בתיקן. עד מומלץ לאטום פתחים שמהם הם יכולים לצוץ ולהקפיד על סגירה של מכסי ביוב. צעד הכרחי למניעה הוא הדברה נגד תיקנים לפני שמגיע האביב - כך תפחיתו את הסיכוי להיפגש עמם.

תיקנים, מקקים, גוקים
צילום:

רבים מאיתנו יודעים עד כמה לא פשוט להיאבק בתיקנים: פעמים רבות אנחנו מוצאים את עצמנו חסרי אונים מול החרק הזריז שמספיק להשתחל לחריץ כלשהו בקיר ולהימלט מאיתנו. "הסיבה היא שלתיקנים יש מערכת עצבים מפותחת מאוד שמאפשרת להם לזהות ולחוש שאנחנו מתקרבים אליהם וכך קורה שהם בורחים מאיתנו עוד לפני שאנחנו מגיעים אליהם", מסבירה ד"ר דורצ'ין.

תיקנים, מקקים, גוקים
צילום:

והתיקנים לא סתם נמצאים בעולם. מתברר שיש להם תפקיד חשוב במערכת האקולוגית: הם תורמים בפירוק חומרים אורגניים ומחזור שלהם - במיוחד באזורי המחייה בהם הם נפוצים במיוחד - האזורים הטרופיים.

התיקן הכי גדול: לא לבעלי לב חלש

ברחבי העולם יש כ-4,000 סוגים של תיקנים - בהם גם תיקנים ססגוניים, מעוטרים בצורות וצבעים מרהיבים. התיקן הענק ביותר שקיים מקורו במדגסקר שמול חופי אפריקה. כינויו של התיקן הזה הוא "תיקן מדגסקר לוחש" והסיבה לכך היא שהוא משמיע קול לחישה על מנת להרתיע חיות מלטרוף אותו.

התיקנים הללו, שיכולים להגיע עד לגודל של כ-7 סנטימטרים, לא נפוצים בישראל אלא בעיקר באזורים עם מזג אוויר טרופי - אולם ניתן למצוא אותם בארץ כחיית מחמד. כן, מתברר שיש ביננו לא מעט חובבי תיקנים שמגדלים אותם בבתיהם.

מתנה לחבר לשעבר: ג'וק ליום האהבה (צילום: חדשות)
צילום: חדשות



ויש עוד שאלה שצריך לענות עליה: אז אחת ולתמיד - תיקנים לא עמידים בפני מתקפה רדיואקטיבית, למרות המיתוס הרווח. "זו אגדה אורבנית", מסבירה ד"ר דורצ'ין. "הם אמנם עמידים יותר לקרינה מבני אדם, אבל זה לא אומר שהם ישרדו במקרה של חשיפה אליה. הם לא יישארו כאן אחרי כולנו במקרה כזה".