הפגנת רופאי הדסה בירושלים (צילום: חדשות 2)
מתוך מחאת רופאי הדסה (ארכיון) | צילום: חדשות 2

המגשר במשבר הדסה השופט (בדימוס) אליקים רובינשטיין שלח היום (שני) מסמך לבג"ץ בו הוא מודיע כי תהליך הגישור הגיע למבוי סתום. מחר בשעה 11 צפוי בג"ץ להתכנס ולדון מחדש בעתירות ועשוי לכפות מתווה על הצדדים גם ללא הסכמתם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

"הגעתי למבוי סתום", אמר המגשר רובינשטיין בתום שבוע מרתוני של דיונים. "אינני סבור כי נכון לעכשיו ניתן להחזיר את הרופאים המתפטרים להדסה. לא צלחה דרכי לצערי הרב מאוד, והדברים עוברים לבית המשפט. עליי להביע את התקווה כמו בית הדין לעבודה כי הרופאים המתפטרים ימצאו את מקומם הראוי במקצועם".

מוקדם יותר היום טענו גם הורי הילדים כי הליך הגישור במשבר הדסה נכשל, מנכ"ל בית החולים משיב מלחמה. "הצוות הרפואי נטש את המחלקה ההמטו-אונקולוגית, לאחר לא מעט תסכולים שנמשכו שנים, וניסיונות שונים להתפטר", אמר פרופסור רוטשטיין בכנס לשכת סוכני ביטוח באיירפורט סיטי.

"המשבר התחיל הרבה לפניי אך כשהגיע למשמרת שלי, הוא כבר הפך לכאוס", הוסיף רוטשטיין. "אני אשאיר את זה למדע לחקור כיצד זה קרה. אבל אני כן יודע שיום אחד הילדים קיבלו הוראות טיפול, וביום ראשון בבוקר מצאנו את עצמנו ללא רופאים. זהו תרחיש אימים שאני לא ממליץ לאף מנהל לחוות. הילדים נותרו לגורלם. כמובן שהאתגר הבלתי אפשרי הזה חייב אותי לגייס באופן מידי רופאים מכל קצוות תבל, על מנת שיהיה טיפול וכך זה נעשה". 

אליקים רובינשטיין (צילום: דוברות בתי המשפט, חדשות)
השופט רובינשטיין (ארכיון) | צילום: דוברות בתי המשפט, חדשות

עוד הוסיף רוטשטיין כי משבר הדסה הוא נושא שילמד גם בשנים הבאות, והשתמש במספר דוגמאות יוצאות דופן. "כולנו מכירים את הסרט ה'נחשול' על ניסוי שנעשה בבית ספר בפאוואלטו, שבו עשו ניסוי בילדים כדי להפוך אותם לניאו-נאצים. כולנו מכירים את תסמונת שטוקהולם, כשהנשבים נקשרים אל השובים שלהם, וגם את תופעת הכתות כשאיש אחד מסוגל לקחת אחריו קבוצה גדולה של מאמינים. אלו כולן תופעות שלאדם מבחוץ נראים לא הגיוניים. אנחנו בהדסה ללא ספק בתרחיש לא הגיוני, כשקבוצת רופאים, אחיות, סוציולוגים ופסיכולוגים החליטו כולם לעבור מעבר לכביש לבית חולים אחר".

עוד האשים רוטשטיין כי הרופאים המתפטרים לא הסתפקו בנטישת המחלקה, אלא המשיכו להשליך אבנים על מי שהתנדבו לטפל באותם ילדים חולים. "זהו חלק מאותה הכת שהזכרתי בתחילת דברי", אמר. "הרופאים מחפשים לעצמם יחד עם קבוצת הורים מאוד דומיננטית את הסידור עבודה שלהם בבית החולים השכן, מה שהם רצו בהתחלה הם רוצים גם היום. אני לא מאמין שהגישור ישיג משהו, בגישור אמרתי על הכול כן, והרופאים אמרו על הכול - לא".

"היינו הגורם היעיל היחידי לאורך המו"מ"

הבוקר, בתום ארבעה ימי גישור בין הנהלת בית החולים הדסה, שר הבריאות ליצמן, הרופאים המתפטרים והורי ילדי הדסה, הודיעו ההורים כי הגישור כשל. "לאורך הימים האחרונים חווינו אכזבה קשה. האגו של שר הבריאות יהרוג את ילדינו", טענו. "התחלנו את תהליך הגישור באופטימיות זהירה. נענינו לבקשתו של המגשר להפסיק את שביתת הרעב וקיווינו כי גם הצד השני ייעשה מאמץ להצלחת התהליך".

חטף ביקורת מהמטופלים. ליצמן (צילום: Yonatan Sindel/FLASH90, חדשות)
"אכזבה קשה", ליצמן | צילום: Yonatan Sindel/FLASH90, חדשות

למרות טענותיו של רוטשטיין כי הוא זה שהסכים לכל הצעות הגישור, ואילו הצד השני סרב, טענו ההורים בדיוק ההפך. "אנחנו היינו הגורם היעיל היחידי לאורך המו"מ. הבאנו לשולחן 5 הצעות שונות שכולן נדחו על ידי שר הבריאות ליצמן, מטעמי אגו בלבד ולא משיקולים ענייניים. שר הבריאות מתבצר בעמדתו ומציע מתווים שונים, שאין להם היתכנות בשטח"