האדמה בגליל יבשה וצמאה למים: גל החום הנוכחי, השלישי בשלושה שבועות, כבר נותן תוצאות בשטח ומחייב השקיה מוגברת של השדות – אבל מקורות המים בצפון הולכים ואוזלים. אחרי 4 שנים רצופות בהן בחודשי החורף ירדו מעט גשמים בצפון – ספק אם הנחלים והמעיינות בגליל יצליחו לספק את כל צורכי ענף החקלאות. כבר היום – הזרימה בנחלים בשפל היסטורי וגם מפלס הכינרת. וברשות המים פשוט דורשים מהחקלאים לעצור עכשיו את השקיית השדות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"אם הזרימה בירדן יורדת מתחת לסף אומרים לחקלאים לעצור", מסביר ד"ר עמיר גבעתי, ראש תחום מים עיליים ברשות המים. "ביום כזה אי אפשר לצרוך את הכמות שהם היו רוצים. אומרים תתנהגו בהתאם למזג האוויר, כשהמטרה היא שלא נגיע למצב בלתי הפיך".

"מה שרשות המים עושה היום היא אומרת לחקלאים אין מים בכינרת הפיתרון עליכם", אומר גיורא זלץ, ראש המועצה האזורית גליל עליון. "אין דבר כזה וגם אם רוצים לפתור שאומרים מעכשיו לעכשיו אל תשקו".

"עלולים להגיע למצב בלתי הפיך" (צילום: סטודיו גולן)
"עלולים להגיע למצב בלתי הפיך" | צילום: סטודיו גולן

כבר עכשיו, בעקבות המחסור במים, החקלאים הפסיקו להשקות אלפי דונמים של אדמות כבול. האדמה יבשה לחלוטין והנזק המשני הוא שהאדמה מגיעה למקורות המים לירדן ולנחלים ומזהמת אותם.

זלץ מוסיף כי "אם שר האוצר לא ייקח אחריות וייתן הנחיות מתאימות הבעיה לא תיפתר. המדינה מעבירה אחריות ולא מאפשרת להתמודד".

החקלאות סובלת - אתרי הקיאקים דווקא נהנים 

חשוב להבין שבגלל מתקני ההתפלה שמדינת ישראל הקימה לאורך הים התיכון אין מחסור במי שתייה. אבל אזורים שלמים שמנותקים מהתשתית שמובילה מים ממתקני ההתפלה סובלים בפועל ממחסור גדול במים לחקלאות. הגליל העליון, חלק מהגליל המערבי, רמת הגולן, עמק הירדן ועמק המעיינות – בכל אלו לא ידוע אם יהיה מספיק מים להשקיה.

היחידים שבינתיים נהנים מהקיצוצים שנכפים על החקלאות הם אתרי הקיאקים, שמדווחים על עלייה במפלס הנחלים. הקיץ רק בראשיתו והטמפרטורות הלוהטות שלא הולכות לשום מקום – מציבות סימן שאלה גדול מעל החקלאות בצפון.