במה השתפרו בתי החולים? (צילום: SORAPONG CHAIPANYA, 123RF)
צילום: SORAPONG CHAIPANYA, 123RF

לאחר שמשרד הבריאות הודיע כי יפתח בבדיקת התנהלות בתי החולים בעקבות תחקיר חדשות 2, היום (ראשון) פנו כמה עובדים בעבר ובהווה בחברת החשמל למשטרה, בדרישה שתחקור את אותו קשר בעייתי בין בתי החולים שמקבלים תרומות לבין הוועדים שנותנים את  התרומות, ועדים של חברות ממשלתיות גדולות, ובתמורה מקבלים שירות רפואי מועדף.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק  

בנוסף, לפני זמן קצר הודיע משרד הבריאות כי הנחה את אותם בתי חולים שהוזכרו בכתבה לתחקר את עצמם, ולהעביר את כל הממצאים למשרד הבריאות עד השבוע הבא. במשרד הבריאות הוסיפו כי לא יגלו סובלנות מול תופעות פסולות.

הקלסר המלא של ועד עובדי חברת החשמל מלמד על הכוח החדש שהשכילו לייצר: מנגנון תרומות קבוע לארגונים שונים ומגוונים, וביניהם גם בתי החולים. "כמה משפחות בצפון נהנות מהתרומה הזו? 100 אלף ו-200 אלף שקיצרו להם תור, שהצילו להם את החיים", אומר יו"ר הוועד הצפוני בחברת החשמל יעקב דבידה. "אז יכול להיות שעל הדרך נעשו אולי דברים פסולים".

משרדי חברת החשמל בתל אביב (צילום: חדשות 2)
עובדי חברת החשמל קודמו בתור | צילום: חדשות 2

במרכז התחקיר שפרסמנו כאן אמש עמד מוטי וגנר, לשעבר בכיר בחברת החשמל, שסיפר כיצד התרומות הפכו לקשרים ולשירות רפואי מועדף לעובדי החברה. "נוצרו כאלה קשרים של יד רוחצת יד", נשמע וגנר אומר בשיחות שהוקלטו במצלמה נסתרת. "אין בקשה שאני מבקש מבית החולים שלא עוברים לדום. ברגע שאני מרים טלפון, זה יהיה בעוד שעה בדיקת גסטרו. אני יכול בלחיצת כפתור לקדם תור לאם-אר-איי".

השירות הרפואי המועדף הפך לנוהג שנמשך שנים עבור אלפי עובדים, אבל בהנהלה טענו היום כי מדובר ביוזמה של מנהל אחד שסיים את עבודתו, וכי המנכ"ל הורה לחדד נהלים. בחברת רפאל, שפועלת באופן דומה, לא טרחו כלל להסביר או להתנצל.

בית החולים רמב"ם, ארכיון (צילום: אלי גרוס)
בית החולים רמב"ם, ארכיון | צילום: אלי גרוס
בית החולים כרמל, ארכיון
בית החולים כרמל, ארכיון | צילום:

במשרד הבריאות הורו לבדוק את העדפת הטיפול בתורמים, ובתנועה לאיכות השלטון כתבו לשר הבריאות: "המציאות החמורה העולה מן הכתבה מחייבת בדיקה מיידית לעומקם של דברים, ובמידת הצורך טיפול שורשי להשבת הסדר התקין למסדרונות בית החולים".

"אם מוטי ידבר זה יהיה יותר מהר"

וכך עובד המודל: כל עובד בחברת החשמל מאשר לנכות מתלוש המשכורת שלו כמה עשרות שקלים בחודש עבור תרומות לבתי חולים. בסך הכל מדובר בעשרות אלפי שקלים מדי שנה שנתרמים לבתי החולים רמב"ם, כרמל, בני ציון ועוד, אבל לא מדובר בפילנתרופיה טהורה.

_OBJ

מדי שנה נערך הטקס המסורתי בו וגנר עצמו וחברי הוועד מעבירים את התרומות למחלקות השונות בהן בחרו, אבל מאחורי הקלעים הוועד החזק דואג בתמורה לקדם את הטיפול הרפואי באלפי עובדיו - גם כשמדובר בבית חולים ציבורי.

המצלמות הנסתרות ושיחות הטלפון חושפות ששיטת "מוטי יסדר" הפכה לרווחת: עובדים רבים בבית החולים לא מתביישים להודות ש"אם מוטי ידבר זה יהיה יותר מהר" ו"בלעדיו התורים הם רק לאוקטובר". גם בוועדים מודים שעובד שיציין את שמו של וגנר יקבל יחס שונה.