אמש (שני) חשף כתבנו חיים ריבלין כי מסמך רשמי מוכיח שבישראל יש משחטות שמשווקות עוף נגוע בסלמונלה - שנאסר לשיווק בחו"ל. היום שאלנו את שר הבריאות יעקב ליצמן מה בכוונתו לעשות בנושא והאם הדבר מסכן את בריאות הציבור. השר ליצמן לא נשמע נרגש מהחשיפה: "בביצים ובעופות מבשלים, אז אין חשש לסלמונלה. מישהו חייב אותך לאכול סלמונלה? לא".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

לאחר שנשא דברים בכנס של הוועדה לבחינת עתיד ענף הביטוח, אמר ליצמן לכתבים כי זימן דיון בנושא - שייערך בתחילת השבוע הבא. "זימנתי דיון השבוע, אבל פרופ' איתמר גרוטו בחו"ל - ומיד בתחילת השבוע הבא נקיים דיון על כל הנושא הזה של האוכל". השר הדגיש כי הוא שוקל מספר שיוניים בשוק המזון בעקבות הפרשות האחרונות - ובראשן חובת דיווח על כל תקלה במפעלי המזון.

ולא רק במשרד הבריאות נדרשים לסוגיה: מחר ייערך דיון מיוחד בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת על הימצאות חיידקי סלמונלה במוצרי מזון המשווקים לציבור. מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב ישתתף בדיון שייערך בשעה 10:00.

"עד היום, אם היה במפעלים גדולים תקלה והם תפסו את זה וזה לא יצא החוצה, אז הם לא היו צריכים לדווח למשרד הבריאות", הוסיף השר, "יכול להיות שנשנה את זה לחובת דיווח". בדיווח ציין חיים ריבלין כי מבקר המדינה קרא למשרד הבריאות כבר לפני מספר חודשים להחמיר את התקן בנושא המזון ואף לסמן את המוצרים החשודים. ליצמן הבהיר כי הדבר ייקח זמן רב: "אנחנו בודקים את נושא התקן - נכון שהמבקר בדק את זה, אבל לנו כמשרד לוקח זמן ליישם ולבצע וצריך לראות איך עושים את זה".

המפעל יישאר סגור (צילום: מור לוי, חדשות 2)
"לא סיפרו לנו, זה חמור מאוד" | צילום: מור לוי, חדשות 2

"לא מפחד משום החלטה"

השר הפנה אצבע מאשימה מרומזת כלפי חבריו לשולחן הממשלה, שקידמו את רפורמת הקורנפלקס שתקל על הייבוא ותסיר חסמים בתחום. "בעקבות הלחץ לקצר בירוקרטיה יש תקן מסוים במשרד הבריאות שפוטר את המפעלים הגדולים לדווח, אנחנו צריכים לבדוק אם זה מפריע או לא", הסביר.

"הממשלה צריכה להחליט - מצד אחד דרשו לקצר תהליכים בכל העניין של הקורנפלקס בחודשים האחרונים, ועכשיו אומרים לא - לחזור אחורה. צריך להחליט ביישוב הדעת ובטוב טעם", הדגיש השר. "אני לא מפחד משום החלטה - מה שיהיה נכון לעשות אני אעשה, בלי להסתכל ימינה ושמאלה. כמו שאתם יודעים, אין לי פריימריז".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה לפרסום אמש: ד"ר אליעזר נילי פרש לגמלאות ממשרד החקלאות לפני מספר שנים. המדיניות המוצגת על ידו אינה מוכרת לנו והיא תוברר מול משרד החקלאות. ללא תלות למאמץ המושקע להפחתת רמת הנגיעות בחיידק הסלמונלה במוצרי העוף הגולמי בטיוטת תקנות הסימון, נכללת דרישה לסימון תנאי שימוש ואחסנה מומלצים (כולל בישול) למוצרי בשר ודגים, בדומה לדרישה כבר קיימת בחקיקה לעניין בשר טחון - 'יש לבשל/לטגן באופן יסודי'".

שוב: חשש לסלמונלה בתלמה (צילום: חדשות 2)
משטחי הקורנפלקס הנגועים | צילום: חדשות 2

על הזיהום בתלמה: "לא שיקרו לנו, הייתה רשלנות"

לאחר מכן ליצמן התייחס באופן ספציפי לפרשות הזיהום ביוניליוור-תלמה ובטחינת "הנסיך": "אמרתי בעבר שאם יתברר לי גם ביוניליוור ששיקרו לנו אני לא אהסס לסגור את המפעל. בסוף התברר שלא שיקרו לנו, רק הייתה רשלנות. במפעל של הנסיך ידעו ולא דיווחו - זה חמור בעיניי. פרופ' גרוטו החליט לאסור עליהם לייצר. אני מכבד את ההחלטה ונחליט בשבוע הבא מה לעשות. אני לא מחליט על סגירת המפעל, זו החלטה מקצועית".

ליצמן הודה כי הידע שלו בנוגע להכנת הדגנים חלקי: "לימדו אותי שבמה שמבושל אין סלמונלה. שאלתי איך זה שמצאו זיהום בקורנפלקס, כי מטגנים או אופים את זה או אני לא יודע מה עושים שם - אמרו לי ששם זה קרה אחרי".

בדבריו בכנס שב והצהיר ליצמן כי לא יוותר על רפורמת הסיעוד. גם לאחר מכן הצהיר בפני הכתבים כי מדובר בסוגייה מחייבת מבחינתו" "הממשלה אמרה שהיא תומכת בהעלאת מס הבריאות, גם בהסכמים הקואליציוניים - ראש הממשלה מקיים כל הסכם קואליציוני, וגם את הסעיף הזה. אני בטוח שזה ייצא לפועל, זה כרגע במשא ומתן. נתניהו שלח אליי את המנכ"ל והיועץ הכלכלי שלו כדי שאציג להם את התכנית. לא למדתי ליבה אבל חשבון למדתי ואני חושב שאני טוב בזה, לדעתי יש מספיק כסף לזה. בואו נחכה בסבלנות".