בשבועיים האחרונים עסקה המדינה כולה בחיידק הסלמונלה שהתגלה במקרה בקורנפלקס ובטחינה, אך אלו ממש לא המוצרים היחידים שמגיעים לצלחת שלנו עם סכנה לזיהום חמור: הערב (ראשון) פורסם במהדורה המרכזית כי במסמך רשמי נכתב שמשחטות העופות בארץ משווקות עופות נגועים בחיידק כחלק ממדיניות - בזמן שאותו בשר נפסל לייצוא לאירופה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

המידע המדאיג התברר במהלך תביעה שהוגשה לאחר "תחקיר הביצים", ששודר בחדשות 2 בחודש דצמבר האחרון: בתחקיר סיפרו פקחים מהשירותים הווטרינריים לפעילת ארגון "אנונימוס" על ליקויים חמורים ונהלים מקלים. 

המסמך הרשמי
המסמך הרשמי | צילום: חדשות 2

בעקבות התחקיר עו"ד גלעד הלר הגיש בקשה לתביעה ייצוגית נגד המשחטות הגדולות בארץ. אחת מהן, "עוף הגליל", השיבה בחוות דעת של ד"ר אליעזר נילי, עד לפני כמה שנים מנהל הפיקוח על המוצרים מהחי בשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות - מי שהיה אחראי על כל מערך המשחטות עד לפני שלוש-ארבע שנים.

בחוות הדעת כתב נילי כי אכן מדובר במדיניות מוכרת בארץ: "פסילת משלוח בשר לייצוא לקהילה האירופית, עקב זיהוי נוכחות סלמונלה ברמה של מעל 10%, אינה מחריגה את המשלוח לשיווק בישראל, בה, לצערנו, הרמה הממוצעת המותרת גבוהה יותר". מבקר המדינה המליץ לפני מספר חודשים למשרד הבריאות לשנות את המדיניות, להחמיר את הסטנדרטים - ולסמן אזהרות על גבי האריזות של המוצרים הנגועים בחיידק, על מנת לעדכן את הציבור.

התחקיר חשף: "יש מלא סלמונלה בישראל"

התחקיר ששודר התבסס על העסקתה של ד', תחקירנית של אנונימוס, כמפקחת וטרינרית מתלמדת בשתי המשחטות במשך כשלושה חודשים. ד' עבדה במשחטות "עוף הגליל" ו"מילועוף", מהגדולות בארץ, שאחראיות לאספקת מרבית תוצרת העוף למשק הישראלי בהן נשחטות כ-200 אלף תרנגולות מדי יום.

העדויות חשפו כי כשבמפעל מגלים עופות עם חיידקים מחוללי מחלות בבני אדם - העופות נפסלים לשיווק בחו"ל אך מועברים לשוק הישראלי. "בעוד שבועיים שוחטים משק עם סלמונלה, שזה סלמונלה אנטריטיס, סלמונלה מסוכנת, שכבר בודדו אותה", נשמע הווטרינר הראשי של חברת "מילועוף" אומר אז לתחקירנית אנונימוס. "מה, שוחטים אותה פה?", היא שואלת ונענית בחיוב. בנוסף לכך היא מתבקשת לא לדבר על כך עם אנשים אחרים.

הווטרינר הסביר כי בכל יום ייצור מתבצעות חמש בדיקות לאיתור חיידק הסלמונלה. "אם יש אחד חיובי, הכול נפסל לייצוא", הוא מסביר. אבל לשוק המקומי? אין בעיה. "במדינת ישראל יש 60-70% סלמונלה", מסבירה וטרינרית נוספת. "מלא סלמונלה בישראל". מעדותה של ד' והתמונות שצילמה עולה כי שני פקחים בלבד בודקים את הסרט הנע. הם אמורים לבדוק את פנים העוף, אבל מסתפקים במבט מבחוץ. במקרה הטוב, בדיקה לפי הכללים מתבצעת רק כשמגיע הפיקוח החיצוני.

ביהמ
"המפעל יכול להיכנס לברוך" | צילום: החדשות

"מספיק שמישהו מפרסם דבר כזה, והמפעל יכול להיכנס לברוך של חצי שנה עד שהמוח של בנאדם מתנקה ממה שהוא שמע בתקשורת", סיכם הווטרינר. "בגלל זה חשוב מאד שמפעל מזון יהיה סגור, יהיה אטום. אם יש תקלה פנימית, יש גופים שצריכים לטפל בזה. זה לא אומר שכל דבר צריך להיות שקוף לגמרי לאוכלוסייה".

מחברת "עוף הגליל" נמסר אז בתגובה: "מדובר בכתבה שאינה משקפת את המציאות הנהוגה במפעל. יש לציין כי הווטרינרית והפקחים אינם עובדי המפעל ומועסקים על ידי השירותים הווטרינריים לצורכי בקרה ופיקוח. משחטת עוף הגליל ידועה כאחת המשחטות הטובות והמובילות בישראל, הפועלת על פי תקנים אירופאיים ומייצאת לחו"ל את מוצריה המאושרים על ידי הגורמים המוסמכים".

"המפעל השקיע בשדרוג תהליכים על פי דרישות השירותים הווטרינריים על מנת לעמוד בסטנדרט הנדרש. קיימת הקפדה שאיכות המוצרים תהיה הגבוהה ביותר ותעיד על כך שביעות הרצון של הלקוחות והמשווקים בארץ ובעולם. אנו נבדוק את הפרטים שיעלו בכתבה ונערוך בדיקה לטענות בשטחי העבודה המדוברים ובמידה שיימצאו ליקויים הם יתוקנו".

מחברת "מילועוף" נמסר אז בתגובה: "מילועוף היא משחטה בפיקוח השירותים הווטרינריים ומשרד הבריאות ומאושרת לייצוא לארצות הברית ולאירופה. כל הפיקוח הווטרינרי במפעל מתנהל על ידי עובדים המועסקים במועצת הלול ובאחריות מקצועית של השירותים הווטרינריים. הכל מתנהל באופן עצמאי. המשחטה לא מתערבת ולא מעורבת בהחלטות המקצועיות. לקחנו לתשומת לבנו את נושא הכפפות ונפעל להפקדה יתרה בנושא. עופות שנמצאים נגועים בסלמונלה מסוכנת מושמדים. זאת בניגוד לדעת השירות הווטרינרי שלפיה ניתן לשחוט אותם במשחטה ולטפל טיפול תרמי".

"אנו משקיעים עשרות מיליוני שקלים בשנה כדי לשמור על בריאות הציבור בענף שאינו בעל רווחיות גבוהה. כל התהליכים נבדקים בקפידה ואנו עושים הכל לשמור על איכות המוצר. רק באוגוסט האחרון השמדנו על חשבוננו 700 אלף עופות במילועוף בגלל סלמונלה בעלות כספית מוערכת של כ-18 מיליון שקלים, כדי לא לקחת את הסיכון של זיהום המשחטה ופגיעה בצרכנים. עם כל הכבוד לאמירותיו של ד"ר גנדלר, הוא אינו עובד המפעל ואינו מייצג את מדיניותה של הנהלת המפעל".