חיסונים. לא עומדים ביעד (צילום: AP, חדשות)
צילום: AP, חדשות

למרות שקיבלו את מנת החיסון הראשונה כנגד מחלת החזרת בגיל שנה ואת המנה השנייה בכיתה א' - במשרד הבריאות מעריכים שכ-20 תלמידי שכבת י"ב בתיכון במכבים רעות נדבקו במחלה, ככל הנראה לאחר שימוש באותן כוסות משקה במסיבה ביום העצמאות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מחלת החזרת מתבטאת בנפיחות בבלוטות הרוק ובבלוטות מתחת לתנוך האוזן, בכאבי גרון, חום גבוה, כאבי ראש וחולשה. סימני הנפיחות הראשונים מופיעים לרוב כמה ימים לאחר הופעת החום.

המחלה נגרמת על ידי נגיף, הפוגע בעיקר בבלוטות הרוק ובבלוטות מתחת לאוזניים. דרכי ההדבקה הן על-ידי פיזור הנגיף לסביבה בעת שיעול, עיטוש או מגע עם הפרשות מהאף וליחה.

בני נוער שותים אלכוהול (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
בני נוער שותים אלכוהול (ארכיון) | צילום: חדשות 2

אז איך ייתכן שהנערים נדבקו, למרות שחוסנו? יעילות החיסון - לאחר קבלת 2 המנות - היא כ-90%, קצת נמוך יותר מהיעילות של החיסון נגד חצבת (97%), שגם הוא ניתן ביחד עם החיסון נגד חזרת. מחלת החזרת מדבקת הרבה פחות מחצבת, אבל כאשר מאות נערים נחשפים - אז ייתכן שכמה מהם, אפילו כמה עשרות - יידבקו. הבשורות הטובות: הנערים הללו פיתחו מחלה קלה, בגלל שהם היו מחוסנים. כלומר - נדבקו, אבל בגלל החיסון - המחלה היא קלה, ואף אחד מהם אפילו לא מאושפז.

לפני המצאת החיסון הייתה החזרת מחלה נפוצה בקרב ילדים והייתה המחלה הסיבה השכיחה ביותר לחרשות חד-צדדית בילדות. מרבית הנדבקים היו ילדים בגילאי 2-12 שנים.

כדי למנוע הדבקה נוספת, משרד הבריאות מפרסם כעת:

"בעקבות תחלואה בחזרת בקרב תלמידי בית הספר העל יסודי מכבים רעות - מור, משרד הבריאות ממליץ על קבלת מנת חיסון נגד חזרת בתרכיב משולב נגד חצבת, חזרת, אדמת ואבעבועות רוח. מתן החיסונים מתחיל מחר, 29.5.2019, בבית הספר, לתלמידי כתות י״א, י״ב וימשך על פי הצורך. כמו כן לשכת הבריאות נפת רמלה ממשיכה בחקירות האפידמיולוגיות ועל פיהן תקבע את המלצותיה למגעים של החולים מחוץ לבית הספר. לשכת הבריאות תעדכן את הגורמים הרלוונטים על פי הצורך".