חולם להיות הורה, לירון מצ'ט (צילום: חדשות)
חולם להיות הורה, לירון מצ'ס | צילום: חדשות

תהליך שימור הפוריות הוא נושא חדש יחסית בקרב האוכלוסייה הטרנסג'נדרית, ועם זאת צעירים רבים שהחליטו לעבור ניתוח לשינוי מין בוחרים לעבור את הטיפולים המורכבים והיקרים כבר בגיל מאוד מוקדם. אחד מאותם הנערים הוא לירון מצ'ס בן ה-19 שנולד כנקבה, ובגיל 15 כשהבין שהוא לקראת תהליך של שינוי מין החליט לא לוותר על חלומו - להיות הורה לילדים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מצ'ס החליט להתגבר על הקשיים הכרוכים בהליך הרפואי, והחל בגיל 16 לקחת הורמונים שהביאו להפקתן של ביציות ולהקפיא אותן. כל זאת על מנת שיוכל להגשים את חלומו ולהפוך להורה בעתיד. אימו של מצ'ס, עופרית, תומכת בו ומלווה אותו לאורך כל התהליך, ויחד הם יגיעו להשתתף היום (רביעי) בכנס השנתי לרפואה להט"בית שיתקיים במרכז הגאה בתל אביב בשיתוף עם העירייה.

מטרת הכנס, בין היתר, היא לעלות את המודעות לחשיבות טיפול הפוריות המקדים עבור טרנסג'נדרים, ולעודד נערים לפעול כמו מצ'ס ולגשת להליך הפוריות לפני שמתחילים בתהליך שינוי המין שייפגע בסיכוייהם להיות הורים. בין המשתתפים באירוע תהיה ד"ר הדר אמיר, מנהלת המרפאה החדשה לשימור פוריות לקהילה הטרנסג'נדרית בבית החולים איכילוב, שעזרה למצ'ס לעבור את תהליך הפוריות.

טיפולי פוריות, ארכיון (צילום: חדשות 2)
טיפולי פוריות, ארכיון | צילום: חדשות 2

לפי ד"ר אמיר, משנת 2017 הגיעו רק כ-110 מטופלים למרפאה לשימור פוריות לקהילה הטרנסג'נדרית, כשמרביתם הם נשים טרנסג'נדריות שהגיעו להקפיא זרע. היא מייחסת את המספר הנמוך במיוחד לעלויות היקרות של התהליך ולמורכבות הטיפול. אולם לדבריה, סיבה נוספת למספרים הנמוכים היא שמדובר בנערים צעירים המעוניינים להתחיל בתהליך שינוי המין, ולא בהכרח פנויים להתעסק בנושא ההורות שכל כך רחוק מהם. 

לכן, טוענת ד"ר אמיר, המודעות לנושא היא כל כך חשובה. "גם ככה לא פשוט להם", היא מסבירה. "מדובר בתהליך חודרני ובסוגיה כספית לא פשוטה, והחלק הכי קשה הוא שנותנים להם טיפול שמעכב את השינוי, והוא ההפך הגמור מזה שהם רוצים לעבור כדי להיות מי שהם באמת".

"יש המון חברי קהילה שמפחדים לקבל שירותי רפואה, הם מתביישים ומפחדים ללכת", מציינת אימו של מצ'ס. "לירון בא אליי עם הרעיון ואני הייתי בהלם מכך שהוא לא רוצה בכלל להיות בת. אבל שמחתי שהוא חושב קדימה ושהוא רוצה שיהיה לו דור המשך למרות שמדובר בתהליך מסובך". עופרית מדגישה כי חשוב שחברי הקהילה ידעו שהם יכולים לפנות לגורמים רפואיים כדי שיעזרו להם לקבל החלטות נכונות, ובעיקר לחשוב על העתיד שלהם.

יו"ר החברה לרפואת להט"ב והמנהלת המקצועית של הכנס, ד"ר רותי גופן, מספרת כי את כל ההרצאות באירוע יעבירו צמדים של רופא ומטופל. "לא עוד רופא או רופאה שעומדים על במה ו'מסבירים' לקהל", היא מבהירה. "אלא הרצאה שבה אפשר לשמוע את שני הצדדים ולהתרשם מהמפגש ביניהם - מפגש שיכול להיות מלא בהערכה הדדית, באמפתיה, בחמלה וגם בחיבה הדדית".

ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il