"בשורה אמיתית לה חיכינו שנים". אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
"בשורה אמיתית לה חיכינו שנים". אילוסטרצי | צילום: חדשות 2

מחקר חדש שערך המרכז הרפואי שיבא בשיתוף עם מרכזים מובילים בעולם, הביא בימים אלה בשורה של ממש לחולי סרטן לבלב. המחקר מצא כי תרופה, אשר ניתנה לטיפול בסרטן שד ושחלה, הוכחה כיעילה גם לטיפול בחולי סרטן לבלב גרורתי. בקרב חולים בעלי מוטציה גנטית מסוימת, התרופה הצליחה לעצור באופן מובהק את המחלה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

סרטן לבלב נמצא במקום ה- 12 ברשימת גידולי הסרטן הנפוצים בעולם ונחשב לאחד מסוגי הסרטן הקשים ביותר לאבחון ולטיפול. 80% מהמטופלים מאובחנים בשלב הגרורתי של המחלה, בשל הקושי בזיהוי בשלביה הראשונים. בשנת 2018 בלבד אובחנו בעולם 458,918 בני אדם הלוקים במחלה ולהם אחוזי שרידות נמוכים ביותר. רק 3% מהם שורדים יותר מ-5 שנים מיום האבחון, ומרבית החולים חיים בין 3-5 חודשים ממועד גילוי המחלה.

ד"ר טליה גולן, מנהלת יחידת הלבלב ומנהלת יחידת מחקרים קליניים במרכז הרפואי שיבא, שימשה כחוקרת ראשית במחקר החדש , הנקרא פולו (POLO). המחקר נערך בקרב 154 חולים ברחבי העולם, המבטאים מוטציה בגן BRCA 1/2, ומצא כי התרופה הביולוגית "לינפרזה" של החברות אסטרהזניקה ומרק (Astrazeneca and Merck), המיועדת לחולות סרטן שד ושחלה, הצליחה לעצור את התקדמות המחלה גם אצל חולים בסרטן לבלב גרורתי.

בתקופת המחקר נמצאה עצירה בהתפתחות המחלה (צילום: החדשות)
בתקופת המחקר נמצאה עצירה בהתפתחות המחלה | צילום: החדשות

מוטציות בגנים BRCA 1/2 ידועות כמעלות סיכון להתפתחות גידולים סרטניים בשד, שחלה, ערמונית ולבלב. מדובר בגנים המייצרים חלבונים, שתפקידם לתקן DNA ולשמר את היציבות הגנטית של התאים. כאשר קיימת מוטציה בגנים הללו, ה-DNA ניזוק, לא ניתן לתקנם באופן מלא ותאים אלה הופכים בלתי יציבים. כתוצאה מכך גוברת ההיתכנות שהתאים הללו יפתחו שינויים גנטיים נוספים שעלולים להוביל לסרטן.

משתתפי מחקר הPOLO קיבלו כימותרפיה למשך ארבעה חודשים לכל הפחות, ולאחריה שני שליש מהם קיבלו את תרופת המחקר, לינפרזה, ושליש מהם קיבלו פלצבו. בתום תקופת המחקר, נמצאה עצירה בהתפתחות מחלה בקרב מטופלים שקיבלו את תרופת המחקר. תוצאות המחקר נחשבות למחקר חיובי ראשון בפאזה שלישית, אשר נותן טיפול מכוון מוטציה, ומהווה קרן אור ראשונה של תקווה לחולי סרטן לבלב גרורתי.

ד"ר טליה גולן אמרה על תוצאות המחקר: "תמיד הרגשתי וקיוויתי שאלה תהיינה התוצאות, מדובר בבשורה אמיתית ומשמעותית עבור חולי סרטן לבלב גרורתי, לה חיכינו שנים רבות. סרטן לבלב הוא אחד הגידולים הכי עמידים וקשים לטיפול. עד היום האפשרויות למתן טיפול ביולוגי מכוון מטרה לחולי סרטן לבלב היו מאד מוגבלות. כעת יש הוכחה מבוססת מחקרית כי לאוכלוסיות חולים מסוימות ניתן להתאים טיפול מותאם אישית. אין לתאר את ההתרגשות הגדולה להביא את הבשורה הנפלאה הזו לחולים, למשפחותיהם ולקהילת הרופאים והמדענים".