לידה היא אירוע פרטי ומרגש מאוד לכל יולדת, והבחירה בבית החולים הנכון מהווה חלק משמעותי. לאחרונה נפתחו שתי מחלקות חדשות ומפוארות בישראל, באסותא באשדוד ובאיכילוב בתל אביב והן, כך מתברר, משפיעות על ההחלטה של אלפי יולדות בישראל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

נורית ונדב ברוכיאל וייסלר בכלל מרחובות, אך למרות שבעיר פועל בית החולים קפלן, הם בחרו לנסוע עד איכילוב כדי ללדת את ילדם הראשון. "שמענו על המחלקה הזאת, שבעצם יש בה תנאים טובים, חדרים פרטיים, גדולים, מרווחים, תנאים שכיף להגיע אליהם אחרי לידה, והחלטנו להגיע לפה", הסבירה רונית.

כמו הם גם בני הזוג יוליה וליאור שמחי שסיפרו: "אנחנו מראש העין, וכששמענו על החדרים הפרטיים פה, המהממים, בחרנו לחוות חוויה ראשונה של לידה במקום כזה שמקנה לך פרטיות".

איך איכילוב השפיע על המפה (צילום: החדשות)
איך איכילוב השפיע על המפה | צילום: החדשות

שמונה חודשים אחרי שנפתחה, זה לגמרי ברור: מחלקת היולדות החדשה באיכילוב שכל החדרים בה הם פרטיים, כלומר כל יולדת מקבלת חדר משלה שברה את השוק. היולדות מעדיפות להתאשפז לבד, גם אם איכילוב התל אביבי - רחוק מהבית.

פרופסור יריב יוגב, מנהל מחלקת היולדות באיכלוב, מספר על הדרך הארוכה שנשים עושות רק כדי לקבל את היחס אותו מעניקה המחלקה שלו. "מגיעות אלינו יולדות מערד, מהצפון, מבאר שבע, מגיעות אלינו יולדות מרחובות, מיבנה, מראשון לציון, רעננה. אנחנו בעצם מקבלים מכל הארץ יולדות".

איך אסותא השפיע על המפה (צילום: החדשות)
איך אסותא השפיע על המפה | צילום: החדשות

על פי נתונים שאספה התנועה לחופש המידע, המשווים בין מספר הלידות בשנת 2017, לעומת מספרן בשנת 2018 - איכילוב שותה לידות מבתי חולים אחרים:

הנפגע הגדול ביותר הוא בית החולים לניאדו בנתניה, שם נרשמה ירידה של יותר מ-750 במספר הלידות. בבתי החולים בילינסון בפתח תקווה ומאיר בכפר סבא ישנה ירידה של כ-600 לידות בכל אחד מהם, במעייני הישועה בבני ברק ירידה של כמעט 500 לידות, ובוולפסון בחולון - ירידה של כ-300 לידות.

חדר פרטי לכל יולדת באיכילוב (צילום: החדשות)
חדר פרטי לכל יולדת באיכילוב | צילום: החדשות

לדברי יוליה שמחי, שילידה באיכילוב המסע מראש העין היה שווה את זה. "האמת שחוויה חבל על הזמן", סיפרה, "כמה חברים שלי באו לבקר אותי, היו בטוחים שאני במלונית".

אירוע נוסף ששינה את מפת הלידות בישראל, הוא פתיחתו של בית החולים אסותא באשדוד לפני כשנה וחצי. עד אז, הנשים באשדוד ילדו בבתי חולים אחרים באזור, אבל התנאים במחלקה שינו את המצב.

"התושבים קיבלו מתנה גדולה"

חן, תושבת גן יבנה, בחרה בשונה מעם ילדיה האחרים, ללדת הפעם באסותא אשדוד. לדבריה, "לידות קודמות שלי היו בברזילי באשקלון". פרופסור מוטי פנסקי, שמנהל את מחלקת היולדות באסותא, אומר כי הקרבה והמיקום הם גורם המשפיע על היולדות. "הדבר הראשון זה קרבה והעיר אשדוד זו עיר גדולה", סבור פנסקי. "מעל 250 אלף תושבים - בלי הפריפריה שלה - והיא חיכתה הרבה מאוד שנים לבית חולים, והם בהחלט קיבלו מתנה גדולה".

אך המתנה לתושבי אשדוד, היא סוג של קללה עבור בתי החולים המתחרים. על פי הנתונים של התנועה לחופש המידע, שמתפרסמים לראשונה - גם מחלקת היולדות החדשה באסותא אשדוד, שותה לידות מבתי החולים המתחרים באזור, כשהנפגע הגדול ביותר הוא בית החולים קפלן ברחובות, שם נרשמה צניחה של יותר מ-1,100 לידות, שגם הביאה לירידה של יותר מ-14 מיליון שקל בהכנסות מלידות בשנת 2018. בבתי החולים בברזילי באשקלון ואסף הרופא בצריפין - נרשמה ירידה של כמעט 500 לידות בכל אחד מהם.

פערים בלתי נסבלים בין מחלקת יולדות לפנימיות

עורך הדין אור סדן, יועץ משפטי בתנועה לחופש המידע, מסביר מדוע היה להם חשוב לחשוף את הנתונים בדבר בתי החולים. "המטרה היא בעצם לאפשר לכל אימא ולכל משפחה בישראל לדעת לאיפה היא רוצה ללדת על בסיס נתונים מהימנים שמתקבלים ישירות מהמדינה".

למרות היוקרה, הביקוש הגדול לחדרים הפרטיים במחלקה באיכילוב יצר עומסים כבדים בחדרי הלידה שם. העומס גרם לכך שיולדות הועברו לבתי חולים אחרים באזור. באיכילוב טוענים שהם תגברו את הצוותים כדי שזה לא יקרה שוב.

אך אם יוצאים לרגע ממחלקת היולדות, האמת מתחוורת, בגלל שיטת התמחור שהמדינה קבעה, הלידות משתלמות לבתי החולים. לעומת זאת הפעלת חדרי המיון והמחלקות הפנימיות אינן רווחית, וזאת הסיבה לפערים הבלתי נסבלים ביניהן.