לא לשכוח להיות חכמים בשמש (צילום: Catalin  Zestran, 123RF)
היכן החוף הכי נקי? | צילום: Catalin Zestran, 123RF

את ההחלטה בדבר בחירת החוף המועדף מקבל כל רוחץ על פי לא מעט נתונים: האם יש שירותי הצלה? האם קיימים מקומות מוצלים? מהן העלויות של מתקני החוף ושל המסעדות באזור? וכמובן - מזג האוויר הצפוי ומצב הים הספציפי באותו חוף. יחד עם זאת מנתון חשוב לא פחות נוטים להתעלם: מהו החוף הנקי יותר?

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

כדי לדעת מה מצב החוף, כדאי לבדוק את מדד החוף הנקי, ולדעת בדיוק מה מצב ניקיון כל חוף וחוף - לפי בדיקה יסודית שמתבצעת מספר פעמים בשבוע לאורך כל חופי הארץ על ידי פקחים של המשרד להגנת הסביבה.

על פי המדד האחרון, נראה שהחופים הנקיים ביותר נמצאים בשטחי אשדוד, תל אביב-יפו, בת ים, נתניה ומטה אשר. לעומת זאת הרשויות המקומיות שפחות הבריקו בנושא ניקיון החופים הן טירת הכרמל, גן רווה, נהריה וחיפה, בהן נמצאו ביותר בדיקות ניקיון מצב בינוני עד מלוכלך מאוד.

ים, חוף ים, רחצה (צילום: פלאש 90 מרים אלסטר, חדשות)
איפה יש מקום לשיפור? | צילום: פלאש 90 מרים אלסטר, חדשות

אז מה אפשר לעשות כדי לשפר את המצב?

1. מפחיתים את כמות הכלים החד פעמיים: פלסטיק הוא מזהם הימים העיקרי בארץ ובעולם. ההערכה היא שבכל שנה מתווספים לימים ולאוקיינוסים בעולם כ-12 מיליון טונות פלסטיק – יותר מטון בכל שלוש שניות. פלסטיק מכער את הנוף, אבל חשוב הרבה יותר מכך - מסכן את בעלי החיים הימיים. זמן ההתכלות של פלסטיק יכול להגיע לעד אלף שנים, ולכן הפסולת הזאת רק מצטברת ולא בורחת לשום מקום. לכן עדיף להגיע לים עם כלים רב פעמיים.
2. בחופים שבהם אין הרבה פחים, אפשר להביא שקיות זבל מהבית ולאסוף לפח קרוב – ואם אפשר, גם לאסוף זבל של אנשים אחרים שהצטבר.
3. אם הרשות המקומית לא דואגת לחוף נקי – להביע את מורת הרוח. זאת ההזדמנות לדרוש את הגדלת הקצאת המשאבים לניקיון החופים כך שלרוחצים בכל מישור החוף יהיה נעים לרחוץ. 
4. לבסוף, אפשר להצטרף לאחד משלל הפרויקטים לניקיון חופים שיזמו אזרחים טובים. החלטתם לעשות זאת? שלחו אלינו את התמונות ונדאג שכולם יראו אותן – כך שייגדל מספר המתנדבים. 
 
ולסיום, נקודת אור: המדד הנוכחי מצביע על כך שכ-75% מהחופים בארץ נקיים – נתון לא רע בכלל, אבל כזה שמשאיר מקום לשיפור.