שינוי משמעותי במאזן האקולוגי (צילום: טופליין תקשורת, חדשות)
שינוי משמעותי במאזן האקולוגי | צילום: טופליין תקשורת, חדשות

"תראה את הכינרת. תראה את האדים שעולים, וואלה אפשר לעשות כוס תה" - המערכון האלמותי של הגשש החיוור, "קפיטריה בטבריה", קרוב להפוך למציאות. אמנם הכינרת אינה מקור המים המשמעותי שהייתה בעבר והיא מספקת פחות מ-2% מהמים המתוקים בישראל - אך היא ללא ספק האגם הלאומי ואיש לא היה רוצה לראות אותה מסוכנת לשתייה ואפילו לרחצה. אבל המצב הזה בהחלט ייתכן: מחקר חדש גילה שהכינרת מתחממת בקצב מהיר, דבר שיכול להשפיע על המערכת האקולוגית ולסכן את השימושים במים שלה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי המחקר, שנערך בשיתוף פעולה בין המכון לחקר ימים ואגמים לישראל, אוניברסיטת שטוטגרט הגרמנית והמכללה האקדמית לחינוך אורנים, טמפרטורת האוויר המקסימלית באזור הכינרת בחודשי הקיץ עולה בשנים האחרונות בקצב מסחרר של 0.65 מעלות צלזיוס בעשור. גם תדירותם, עוצמתם ואורכם של גלי החום נמצאים במגמת עלייה, ומשך הזמן הממוצע בין גל חום אחד למשנהו באזור הכנרת ירד מתשעה ימים לשישה וחצי ימים.

האם לא יהיו יותר רוחצים בכנרת? (צילום: טל נחשון רשות הכינרת, חדשות)
האם לא יהיו יותר רוחצים בכנרת? | צילום: טל נחשון רשות הכינרת, חדשות

העלייה שצפויה בטמפרטורות והתגברותם של גלי החום יגרמו למי האגם להתחמם - מה שעלול להשפיע מאוד על המערכת האקולוגית בימה, ואולי אף להקשות על השימוש בה כמקור למי שתייה ולפנאי. "טמפרטורות מי הכנרת הגיעו לשיאים שלא ראינו בעבר", אומר ד"ר גדעון גל, מנהל המעבדה לחקר הכנרת במכון לחקר ימים ואגמים לישראל, מעורכי המחקר.

החוקרים בדקו כיצד שינוי האקלים צפוי להשפיע על הימה ב-30 השנים הקרובות, לפי תרחישים אפשריים שונים. "אנחנו משערים שנמצא שלחלק מקבוצות בעלי החיים שבמים יהיה קשה מאוד להתמודד עם הטמפרטורות", אומר גל. "בנוסף, יכול להיות שמינים מסוימים שכמעט ולא באו לידי ביטוי עד כה יודעים לשרוד טוב יותר בטמפרטורות גבוהות יותר - ופתאום נראה אותם הופכים לדומיננטיים יותר במערכת האקולוגית".

מחקר: הכנרת מתחממת לשיאים חדשים (צילום: רויטרס, חדשות)
מחקר: הכנרת מתחממת לשיאים חדשים | צילום: רויטרס, חדשות
הטמפרטורות יכולות להגיע ל-36 מעלות (צילום: אבי אריש, חדשות)
הטמפרטורות יכולות להגיע ל-36 מעלות | צילום: אבי אריש, חדשות

תחת אחד התרחישים, טמפרטורת המים בקיץ, שעומדת כיום על 30 מעלות בממוצע, עלולה להגיע עד 36 מעלות. מין אחד שיכול ליהנות מהתחממות המים באופן מיוחד הוא הכחוליות, שנמצאות גם היום בכינרת. פריחה קיצונית של מינים מסוימים שלהן, שמייצרים רעלנים, כבר הצליחה להפוך גופי מים בעולם לבלתי ניתנים לשתייה או לשימוש למטרות נופש ופנאי בתקופות מסוימות, סכנה שמרחפת מעל הימה הלאומית.