האם למשקל של התינוק בלידה יש השפעה על המשקל שלו בעתיד? הסוגיה הזאת נבחנה במחקר גדול של המרכז הרפואי סורוקה ביחד עם אוניברסיטת בן גוריון, שעקב אחרי כרבע מיליון תינוקות שנולדו בסורוקה בין השנים 1998-2014.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי המחקר, תינוקות שנולדים במשקל של יותר מ-4 קילוגרמים סובלים מהשמנת יתר בשיעור של 50% יותר מיתר התינוקות. ולמחקר היה ממצא נוסף, מעניין ומפתיע יותר: מתברר שגם תינוקות שנולדו במשקל נמוך יחסית, של פחות מ-2.5 קילוגרם ללידה שהתרחשה בזמן – היו גם הם בסיכון מוגבר של 50% יותר לסבול מהשמנת יתר, עד גיל 18.

"התינוקות שנולדו קטנים מדי, האינסטינקט של האימהות, ושל הסבתות, ושל האחות טיפ חלב לפעמים, היא להאביס, להעמיס בהרבה מאוד סוכרים", מסביר פרופסור אייל שיינר, מנהל מחלקת יולדות ונשים בבית החולים סורוקה. "הורים מספרים לי שהם מוסיפים סוכר לפירות. תזכרו שדווקא התינוקות הקטנים האלה הם בסיכון להשמנת יתר".

התינוקות הללו שנולדו במשקל גבוה או נמוך מדי, סובלים גם מסיכון לסוכרת ולמחלות של בלוטת התריס, אבל עיקר הסיכון הוא בהשמנה, שלפני כשבועיים הוגדרה כמחלה בישראל על ידי ההסתדרות הרפואית.

"האינסטינקט הראשון שאתה רוצה לעשות כשהילד יוצא קטן, הדאגה הראשונה שעלתה לי בראש כשאמרו לי באולטרה-סאונד שהיא קטנה, אני רק חושבת איך אני אנסה לגרום לה לגדול כשהיא תצא", אומרת נריה נמני, בחודש השביעי להריונה. "אבל פתאום זה גורם לך להבין שאתה לא יכול לעשות מה שאתה רוצה".