פופקורן, קרואסונים, עוגות, בורקסים ופיצות - אלה הם רק חלק מהדוגמאות למוצרי מזון שמכילים שומן טראנס (רווי) - חומר שארגון הבריאות העולמי מכריז עכשיו מלחמה נגדו. כבר ידוע ששומן רווי במזון מגביר את הסיכון מפני מחלות לב, שבץ, עמידות לאינסולין, עלייה בסיכון להשמנה וסוכרת. כעת, לצד ארגון הבריאות העולמית, רוב מדינות המערב הכריזו על פתיחה במאבק נגד השומן הרווי במזון.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

"יותר משישה מיליארד בני אדם חיים במדינות שאינן מגנות על תושביהן מפני הנזק שנגרם משומן טראנס תעשייתי", נאמר בהודעת ארגון הבריאות העולמי. "כדי לשנות את זה, נפעל למען העלמת שומן הטראנס מרחבי העולם עד שנת 2023".

מה הוא בכלל שומן טראנס?

שומן רווי הוא שומן צמחי מוקשה ומוקשה חלקית והמרכיב העיקרי במרגרינה. "מדובר בשומן מעובד ביותר שעבר תהליך בו שינה את המבנה הכימי שלו והפך לשומן מזיק שאינו מתפרק בגוף", מסבירה סמדר פרימור, דיאטנית קלינית. "לכן הטראנס מצטבר בדפנות כלי הדם ועלול לגרום למחלות לב וכלי דם". אחד השימושים של השומן המסוכן הוא להארכת חיי מדף של מוצרים ולכן הוא נמצא כמעט בכל מוצר שמיוצר בתעשיית המזון.

פרופסור רן קורונובסקי, מומחה בקרדיולוגיה וצנתורי לב, מסביר מה ההשפעות ארוכות הטווח של צריכה מוגזמת של שומני טראנס. "השומן עלול לגרום לשכיחות יתר של התקפי לב, שבץ מוחי, ואפילו לעלייה בתמותה כל אלה כתוצאה מהגברה שכיחות של מחלות לב וכלי דם".

למרות כל האזהרות וההצהרות של ארגון הבריאות העולמי, התעשייה בישראל, כמו בהרבה מדינות מתקדמות אחרות, נערכה מבעוד מועד לרגע ההכרזה ובמשך השנים הפחיתה משמעותית את כמויות שומן הטראנס שבשימוש.

"למשל בבורקס, עד לפני כמה שנים זה היה מוצר מלא בשומן טראנס, וכמה שנים כבר התעשייה מורידה את השומן טראנס", מסבירה דוקטור סיגל פרישמן דיאטנית קלינית במקצועה. "היום המוצר הזה מכיל פחות מחצי אחוז שומן טראנס". כמו בדוגמת הבורקס, מהלך דומה קרה במגוון מוצרים שהיו ידועים כמכילים אחוז שומן טראנס גבוה. יחד עם זאת, כדי לאפשר את חיי המדף והמרקם המוכר, הוחלף שומן טראנס בשומנים רווים כמו שמן דקלים ושמן קוקוס. אמנם ללא שומן טראנס, אך עם השלכות בריאותיות חמורות גם כן. שומן רווי מעלה סיכון לעליה ברמת כולסטרול בדם ולעליה בסיכון למחלות כלי דם ולב.

שמנים בסופר (צילום: חדשות 2)
שמנים בסופר | צילום: חדשות 2

קיימת היום, לפי חוק, חובת פירוט סוגי וכמויות השומן במוצר, עבור מזון הכולל יותר מ 2% שומן. מזון המכיל עד 0.5 % שומן טראנס נחשב לבטוח. כיום, ניתן כבר לראות על מדפי הסופרמרקט מוצרים רבים המכילים שומן טראנס עד 0.5 גר'/100 גרם אך מנגד, במאפיות פרטיות, שלא מחויבות לעמוד בתקנות, ניתן עדין, למצוא מאפים עם מרגרינה.

לא רק במאפיות ניתן למצוא שומן טראנס, מזהירה סמדר פרימור, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות: "כמעט בכל מזון שהוכן בתעשיה: גלידה, חטיפי שוקולד, חלבה, מאפים, עוגות, עוגיות, פיצות, ועוד. במוצרים דלי סוכר, יש שימוש בשומן טראנס, כממצק המזון, בעקבות הורדת הסוכר". במקום מוצרים אלו פרימור ממליצה על אכילת גלידה ביתית או יוגורט במקום גלידה תעשיתית, שוקולד מריר במקום חטיפי שוקולד, מאפה פילו במקום בורקס וחלבה במקום חלבה ללא סוכר. אם אתם מעוניינים בעוגה -  עדיף שתכינו בבית, עם שמן במקום מרגרינה".

"הדרך הטובה ביותר להמנע מצריכת המרכיב המזיק היא פשוט לקרוא את התוויות של מוצרי המזון אותם אנו צורכים", מסבירה פרימור, "על כל מוצר ארוז, ברשתות השיווק, יש חובת פירוט רשימת המרכיבים והסימון התזונתי. אם מופיע ברשימת המרכיבים: שומן צמחי מוקשה, מוקשה בחלקו, זה שומן טראנס, כדאי להמנע ולהעדיף מזון עם הסימון התזונתי: שומן טראנס עד 0.5 גר'/100".