פרסום ראשון - סגן שר הבריאות נגד הסיגריה האלקטרונית הממכרת: במכתב ששיגר יעקב ליצמן למשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז נזרי הוא קרא למשרד היועמ"ש להתערב באופן מיידי ולפעול להפסקת שיווקה של הסיגריה האלקטרונית "ג'ול", וטען כי "קיים חשש ממשי לבריאות הציבור". דוח המבקר שעסק בעניינו קבע כי ליצמן פעל לטובת חברות הטבק והעניק שורת הקלות להכנסת מוצרי טבק חדשים ומסוכנים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מדובר בסיגריה ממכרת מאוד שהשתלטה על מחצית משוק הסיגריות האלקטרוניות בארה"ב ופופולרית במיוחד בקרב בני נוער בשל המראה המגניב וטעמיה השונים. באיחוד האירופי כבר אסרו על שיווקה אך בישראל - אין אפילו הגבלת גיל על הקנייה.

"אודה לסיועך במציאת פתרון דחוף ומיידי להפסקת שיווק המוצר בישראל, בדומה לאיסור הקיים על שיווקו באירופה בשל רמת הניקוטין הגבוהה", כתב ליצמן. "למצער אבקש להטיל מגבלות על שיווקו ובכלל זה איסור מכירה לקטינים".

ליצמן, ארכיון (צילום: פלאש 90, הדס פרוש, חדשות)
ליצמן, ארכיון | צילום: פלאש 90, הדס פרוש, חדשות

בגרף מטעם חברת המחקר נילסן ניתן לראות כיצד בשנה האחרונה חל זינוק אדיר במכירות של ג'ול בשוק הסיגריות האלקטרוניות - שוק שמגלגל מיליארדים. מחיר המכשיר עומד על 115 שקלים ומחיר ארבע מחסניות עומד על 70 שקלים. כמות הניקוטין בכל מחסנית שוות ערך לכמות של חפיסת סיגריות שלמה.

במדינת ישראל, בניגוד להחלטה האירופית, מעלימים עין בכל הקשור למלחמה בסיגריות. המדינה מרוויחה מהמיסוי על סיגריות כסף רב - 22.5 שקלים מכל חפיסת סיגריות שנמכרת בממוצע. כלל הכנסות המדינה ממיסוי על סיגריות מסתכמות בשישה מיליארד שקלים והמיסוי על טבק לגלגול נאמד ב-310 מיליון שקלים נוספים. אפשר לצפות אם כן, שהמוצר ישתלט על השוק הישראלי בלי כל פיקוח או בקרה.