רופאים, משפחות, ראשי רשויות וארגונים רבים הכריזו היום (שני) על מאבק לאומי במדיניות משרד הבריאות, שלטענתם הובילה לקריסת שירותי הרפואה באזור הצפון. "אם ליצמן לא ירים את הכפפה, יהיה מדובר בסכנת חיים של ממש", אמרה אחת התושבות בצפון. "אנחנו לא מוכנים להיות כמו ברווזים במטווח".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

החודשים הארוכים בהם המתינו מיכל קולן ובעלה חיים לבדיקות רפואיות בצפון הביאו לגילוי מאוחר של סרטן הלבלב, ולבסוף הכריעו את המאבק של חיים. בזמן השבעה גם מיכל התבשרה שחלתה בסרטן השד, והבינה שאין טעם לקבל את הטיפול קרוב לבית, בנהריה. "כאן אין מומחים אין ציוד אין מספיק משאבים", סיפרה. "תחשבי על עצמך, תחשבי איפה לעשות ניתוח. גייסתי קרנות ביטוח ויצאתי לניתוח פרטי".

לא מחכה לטיפול בצפון. מיכל קולן (צילום: חדשות 2)
לא מחכה לטיפול בצפון. מיכל קולן | צילום: חדשות 2

ראשי רשויות וארגונים אזרחיים יצאו היום, פעם נוספת, למאבק לשיפור התנאים הירודים של מערכת הבריאות בצפון. בסדרת הכתבות "מאבדים את הצפון" ששודרה במהדורה המרכזית השנה הצגנו את הפערים הבלתי נתפסים בין מערכת הבריאות במרכז לזו שבצפון.

"אלפי אזרחים מתים ברשלנות" (צילום: חדשות 2)
מדוע בצפון מתים צעירים יותר? | צילום: חדשות 2

כך לדוגמה מספר הרופאים ל-1,000 נפש גבוה במרכז ביותר מפי שניים לעומת הצפון. גם תמותת התינוקות גבוהה בגליל באופן משמעותי לעומת המרכז והממוצע הארצי. נתון נוסף שאין עליו ויכוח, הוא שבצפון מתים צעירים יותר - פער שפשוט אין לו כל הצדקה.

אתמול חנכו בצפת מכון הקרנות לחולי סרטן, הראשון בצפון ולאחר מאבק של 20 שנה. מכשיר אחד אמור לתת שירותים ליותר ממיליון תושבים. אבל בבתי החולים הממשלתיים שבצפון ממשיכים להמתין לעוד עשרות שירותים ומאות תקנים שחסרים. חלק מהתושבים כבר איבדו תקווה.