דווקא בביה"ס לאחיות אסור להניק (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס

קריאתו של ארגון הבריאות העולמי לאסור את פרסום תחליפי חלב האם עשויה לתת דחיפה לעמדתם של אימהות, רופאים ויועצים מסוגים שונים לפיה אין כל מקרה שבו שימוש בתחליפים אלה הוא לגיטימי, פרט לבעיה רפואית שאינה מאפשרת לאם להניק. אך לצד זאת, נשים רבות בישראל ובעולם בוחרות בתחליף מסיבות מגוונות, ביניהן שמירה על אורח חיים עצמאי או קושי בהנקה. אז אמנם ארגון הבריאות רואה בחלב אם את החלופה העדיפה על פני תחליפים, אבל האם בכל מחיר?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

דפנה, אם לתינוק בן שלושה חודשים, החליטה שלא להניק את בנה כבר בבית החולים. "הנקה זה לא דבר קסום כמו בסרטים, זה קשה וכואב והופך אותך לפרה חולבת", היא מספרת. "להניק זה אומר שבמשך חצי שנה את לא ישנה יותר משלוש שעות רצוף".

דפנה ציינה כי מדובר בהחלטה קלה יחסית עבורה. "אני סומכת על החברות שמייצרות את התחליפים וגם יועצת ההנקה בבית החולים אמרה לי שאני יכולה להיות רגועה", היא מסבירה. "דווקא בבית החולים לא לחצו עליי וכיבדו את המהלך - אני חוששת שעכשיו ילחצו עוד יותר על היולדות". לדבריה, לאחר מספר ניסיונות לא מוצלחים להנקה היא בחרה לקחת כדור שעוצר את ייצור החלב.

בקבוקי חלב אם, אחיות, יולדות (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

במקרים אחרים, יועצת ההנקה בבית החולים היא דווקא זאת שמייצרת את הלחץ על היולדת. "אני לא הנקתי כי הילד סירב לחלוטין למרות שמאוד רציתי, אבל זה היה סיוט כי יועצת ההנקה ניסתה להכריח אותי", מספרת לימור. "היא פשוט לחצה עלי. הייתי יושבת ומניקה ללא הצלחה, הוא לא שיתף איתי פעולה בכלל, והיועצת בשלה, מתעקשת. הרגשתי שזה חונק אותי, והחוויה הייתה ממש לא נעימה". אחרי המקרה הזה ויתרה לימור על הנקה בלידתה השנייה.

"שנינו היינו לחוצים מדי"

נשים אחרות מחליטות מראש שאין ברצונן להניק את תינוקן. "זו זכותי, מי שלא רוצה להניק, שלא תניק, ויש כמוני עוד הרבה אימהות", אומרת מירית, אם לשניים. "לא הנקתי כי אני לא מתחברת לזה, אני לא אוהבת את השעבוד. לשני ילדיי נתתי תחליף והכול בסדר איתם". גם מירית, כמו נשים רבות, חשה לחץ גדול מצד הסביבה להניק בכל זאת. "עניתי להם שאני לא מניקה, זו זכותי", היא אומרת, וגם מדגישה נקודה חשובה נוספת: "כשהאם רגועה גם התינוק רגוע".

תינוק, חלב אם, בקבוק, יולדת (צילום: רויטרס)
"זכותי לא להניק" | צילום: רויטרס

כאבים של חודשים, עייפות ולחץ נפשי

הלחצים בהן נתונות חלק מהאימהות, בעיקר החדשות, גורם לדבריהן לתגובת שרשרת. "הניסיונות שלי לא הצליחו, שנינו היינו לחוצים מדי בשביל זה, והרגשתי שהאפשרויות הן שאו שאני אניק או ששנינו נהיה רגועים ושבעים", מתארת עומרית, אימא לשניים, את החוויה בלידה הראשונה.

הלחץ מצד חברים, בני משפחה ורופאים גרם לה לנסות פעם נוספת בלידתה השנייה. "מה שלא סיפרו לי על הנקה הוא שזה יכול לכאוב במשך חודשים, שזה יכול להיות כל היום שלך, שזה מעייף ומתיש ולעיתים גורם לך להסתכל במראה ולהרגיש לא נשית", היא ממשיכה. "הלחץ גרם לי להרגיש שאני אימא לא טובה, מזניחה, בעיקר כשהרופא אמר לי שבגלל שאני לא מניקה הילד הצטנן, הרגשתי שפגעתי בו, ולקח לי זמן להיפטר מהתחושה".