מצבו הרפואי של יצחק, בן 66, הידרדר ובחודשים האחרונים הוא זקוק לטיפול רפואי סיעודי. לחוסר מזלו, יצחק הוא נשא של נגיף ה-HIV שגורם למחלת האיידס, דבר שמקשה עליו למצוא בית אבות שיסכים לקלוט אותו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"הרגשתי כמו זבל, בכיתי המון", מתאר יצחק את תחושותיו לאחר שבמשך יותר מחצי שנה ניסה בחוסר הצלחה למצוא בית אבות שיסכים לקבל אותו. ד"ר יובל לבנת, פרופסור למשפטים ופעיל חברתי, טוען כי לא רק שהדבר פוגעני - הוא גם מנוגד לחוק. "אסור מבחינת החוק לסרב לקבל נשא HIV למוסד סיעודי", הוא מבהיר, "למרבה הצער, אנחנו בוועד למלחמה באיידס כן מקבלים יותר ויותר תלונות כנגד בתי הורים וכנגד מוסדות סיעודיים על אפליה, על סירוב לקבל מטופלים שהם נשאי HIV".

לא רק שזה לא חוקי, גם אין בזה שום היגיון: נגיף ה-HIV עובר רק ביחסי מין לא מוגנים, בעירוי דם נגוע או במהלך לידה, מהאם לעובר. הסיכוי שתרחיש כזה יקרה בבית אבות הוא אפסי, אבל בגלל דעות קדומות הנשאים ממשיכים לקבל תשובות שליליות. "הם בעצם גם מתנהגים באכזריות, הם גם עושים מעשה שלא ייעשה מבחינה חוקית, וזה גם אומר שהם לא מבינים כלום בעצם בטיפול רפואי בקשישים שהם נשאי HIV", מסביר ד"ר איציק לוי, מנהל היחידה לאיידס בבית החולים שיב"א תל השומר.

בתי האבות שמסרבים לקבל נשאי HIV
HIV עובר רק במגע מיני או בעירוי דם | צילום:

מחלת האיידס הפכה בשנים האחרונות ממחלה קטלנית למחלה כרונית, כלומר - חיים עם איידס, לא מתים מזה, ולכן כרבע מהחולים והנשאים כיום הם מעל גיל 60, ורבים מהם כבר זקוקים לאשפוז במוסד סיעודי. אבל הסטיגמה סוגרת להם דלתות של בתי אבות רבים בישראל. למרבה השמחה, יצחק מצא לבסוף מקום בבני ברק ששמח לקבלו בכבוד ובזרועות פתוחות. למרבה הצער, נדמה שיש מעט מדי בתי אבות כאלה.

ממשרד הבריאות מסרו בתגובה כי הם אינם מכירים את התופעה, אך בכוונתם לבדוק את הממצאים.