ארכיון (צילום: מגמה ירוקה)
קיימת תכנית להרחבת בתי הזיקוק | צילום: מגמה ירוקה

שערוריית הזיהום בחיפה: אחרי הפרסום של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לפיו מחצית ממקרי הסרטן בילדים בחיפה קשורים לזיהום האוויר הקשה באזור וכי הסיכוי ללקות בסרטן גבוה יותר גם בקרב מבוגרים, החיפאים זועמים - ובבית החולים רמב"ם לא קושרים בוודאות את זיהום האוויר למספר חולי הסרטן אך מציין כי יש עלייה משמעותית במספר חולי הסרטן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

פרופ' רפי ביאר, מנהל בית החולים רמב"ם בחיפה, אמר במסיבת עיתונאים הבוקר: "קראנו את הנתונים שפורסמו. אינני אפידמיולוג ולא אתייחס לעובדות של אחוז הסרטן בחיפה ובצפון, אבל במשך עשר השנים האחרונות אנחנו רואים עלייה של 20-25% אחוזים במספר החולים האונקולוגיים (חולי הסרטן) ברמב"ם".

"הגידול הזה יוצר עומס על המערכת. מערכת הטיפול באונקולוגית מבוגרים צפופה מאוד. הסיבה לסרטן היא מורכבת ואיננו יודעים את הכל, אבל חייבים לבדוק את הנתונים ולהסיק את המסקנות. אנחנו רואים את התוצאות ואת מספר חולי הסרטן שאנו חייבים לתת להם מענה", הוסיף.

רפי ביאר, ארכיון
פרופ' רפי ביאר | צילום:

"במקום לפרסם דוחות, שיעצרו את הרחבת בתי הזיקוק"

ענבר שקד דליות, דוברת ארגון "מגמה ירוקה", לא הופתעה מהנתונים שהוצגו אתמול. "הדו"ח לצערנו לא מחדש דבר. הוא רק מדגיש את המצב העגום ואת ההזנחה של הנושא מצד משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה ועיריית חיפה שאינם לוקחים אחריות על המחדל ועל בריאותם של 800,000 תושבים".

"במקום לפנות את החומרים המסוכנים ולעצור את התוכניות ההרסניות להרחבת בתי הזיקוק עסוקים בלפרסם דוחות. בזמן הזה, התושבים וארגוני הסביבה נלחמים בשטח ובוועדות התכנון כדי לשים סוף לנזק הסביבתי והבריאותי", היא הוסיפה.

גלית גפן, מארגנת קהילתית בסניף חיפה של הארגון, חיזקה את דבריה: "כתושבת וילידת העיר אני מכירה את מה שקורה במפרץ חיפה עם המפעלים הפטרוכימיים. גם המשרד להגנת הסביבה הכריז לפני חצי שנה שחיפה היא העיר הכי מזוהמת בארץ. עיריית חיפה כל הזמן אומרת שאין זיהום והכל בסדר והמפעלים משתפרים, אבל אני יכולה להעיד שתמיד יש ריח רע בכביש הסמוך. כל הזמן יש תקלות ומשתחררים גזים כאלה ואחרים".

חוששים מסכנה למפרץ חיפה (צילום: מגמה ירוקה)
מתחם התעשייה הפטרוכימית בחיפה, ארכיון | צילום: מגמה ירוקה

"כל מה שאמרנו כל השנים הוכח כנכון"

"סוף סוף כל מה שאנחנו אומרים שנים מוכח כנכון. במשך שנים טענו שהאוויר המזוהם הוא תוצאה של זיהום מתחבורה בזמן שאנחנו טענו שזה אשמת התעשייה. בגוש דן יש לא פחות תחבורה ועדיין אצלנו הזיהום גדול הרבה יותר", הוסיפה גפן. לטענתה מדובר גם בסכנה ביטחונית: "גם בעמק חפר ובאזור התבור היו תקריות עם מכלי אמוניה, מיכלים שקטנים בהרבה מזה שבחיפה. המצבורים הללו מהווים סכנה ביטחונית חמורה מאוד".

מלבד הארגונים השונים, גם תושבי העיר חרדים לבריאותם כמובן. לימור גינדין, אם לשלושה ילדים, אמרה הבוקר: "המצב מאד מטריד ומדאיג. לכולנו היה ברור שאנחנו חיים באזור מזוהם, אבל עכשיו זה קיבל חותמת רשמית. אני מוטרדת ודואגת לבריאות הילדים לא רק היום אלא גם בעוד 20 שנים".

"עוד יותר מטריד שמי שכביכול אמור להיות אמון על בריאות התושבים והאזרחים, מפקיר אותנו ומסכן את חיינו ובריאותנו. אי אפשר להמשיך לישון בעמידה וצריך לקום ולעשות מעשה. לא ייתכן שימשיכו להרעיל אותנו ואנחנו נשתוק", היא אומרת.