הגשמים הרבים בחורף הנוכחי העלו באופן ניכר את מפלס הכינרת: במהלך החורף, שבו ירדו כמויות גשמים מעל הממוצע, שני מטרים כבר התווספו למפלס הכינרת. ההוכחה הברורה ביותר לכך היא האי המפורסם שבכינרת: תמונות רחפן חדשות מראות את השינוי הדרמטי בארבעת החודשים האחרונים, מאז תחילת החורף.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

נראה שהאי הולך ונעלם, אבל חסרים עדיין עוד 1.10 מטרים של מים. זה לא יקרה כנראה השנה אבל מבטיחים לנו שהכינרת תמשיך ותעלה בעוד כמה עשרות סנטימטרים, כי יש עוד זרימה חזקה בנחלים, ויש עוד את השלג בחרמון שיפשיר. כשהאדמה ספוגה במים, כל טיפה נוספת של גשם שממשיכה לרדת זורמת בסוף לכינרת. רק בנובמבר האחרון, מי שרצה להגיע לאי שמול הכינרת היה יכול פשוט לצעוד אליו ברגל. עכשיו, כדי להגיע לאי דרוש לפחות קיאק קטן.

לפי ההערכות, אנחנו כמעט וניפרד מהאי כבר בשנה הזו - אבל לצד החדשות הטובות, צריך לזכור כי חמש השנים הקודמות היו שנות בצורת ארוכות. כל המומחים מדברים עכשיו על כך שההתחממות הגלובלית לא תביא לנו עוד הרבה מאוד חורפים גשומים כמו שהיו לנו השנה.

להגיע לאי בכינרת? רק עם קיאק (צילום: החדשות‎)
להגיע לאי בכינרת? רק עם קיאק | צילום: החדשות‎

פקח אזורי מרכז הגולן של רשות הטבע והגנים, אוריה ואזנה, תיאר בחודש שעבר את הזרימה החזקה בנחלים ברמת הגולן: "אפילו עם מצלמה וסרטונים זה לא מעביר את החוויה". עוד סיפר בהתרגשות כי "לעמוד פה אחרי הרבה שנים שלא רואים את זה, אתה נשאר ולא מצליח לזוז. אני מנסה להאריך את הרגע כי ככל הנראה שבשנה הבאה זה לא יקרה". "הרצף של ימי הגשם היה כזה שהביא לזרימה חזקה". הסביר לאחרונה ד"ר עמיר גבעתי, מומחה אקלים מחברת ClimaCell. "קיבלנו מספר משמעותי של ימי גשם, מה שתרם להידרולוגיה, לזרימת המים ולאיכות שלהם".

על אף השנה ברוכת הגשמים, ד"ר גבעתי מצנן מעט את ההתלהבות ומזכיר שמזג האוויר עלול להשתנות. "צריך לזכור שהאקלים הוא דינאמי", אמר. "יש לצפות ליותר שנות בצורת בהמשך. אני מזכיר שסיימנו 5 שנות בצורת, אז חשוב להיכנס לפרופורציה ולהתכונן לפעם הבאה". גם גיורא שחם, מנהל רשות המים תומך בעמדה דומה: "אנחנו נמצאים בספר המדבר, לכן תופעת הבצורת שמגיעה במחזורים תמשיך ללוות אותנו בעתיד". כמו כן הסביר שחם כי זו הסיבה ששני מתקני התפלה חדשים וגדולים נמצאים כעת בהקמה. "אנחנו בעיצומה של עבודה על צינור שיביא מים לכינרת", הוסיף שחם. "זאת כדי שלא נגיע למצב מסוכן בכמות ובאיכות המים".

עדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות