אם לפני 3 שנים מישהו היה אומר לפרופסור שי אפרתי שהמחקר של חייו יהיה על פוסט טראומה, הוא היה כנראה מבולבל: הרי הווא פיזיולוג, שמתעניין בכלל בנוירונים ותאי גזע. "למעשה התחלנו במחקר על פיברומיאלגיה, תסמונת כאב כרונית", הוא מסביר. "לקחנו נשים שחולות במחלה לסדרת טיפולים בתא לחץ, והתוצאות היו מאוד יפות".

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות 

אבל התוצאות לא היו מושלמות. "אצל חלק מהנשים שנכנסו למחקר המצב החמיר אחרי 20 הטיפולים הראשונים, ועלו להן זיכרונות מודחקים מהעבר", הוא מסביר. "אמרנו שאנחנו חייבים להבין מה זה". יש לציין כי טיפול באמצעות חמצן בתאי לחץ שימש עד לאחרונה בעיקר לפציעות פיזיות שלא נרפאו אולם בשנים האחרונות התגלה שהוא יכול לשפר גם יכולות של המוח – דבר שהוביל ספורטאי-על, אנשי עסקים מובילים ועוד להתייצב לטיפולים בתקווה לשפר את יכולותיהם השכליות.

30 נשים שהטריגר שלהן למחלת הפיברומיאלגיה היה התעללות מינית בילדות גויסו למחקר חדש, שנועד לבדוק כיצד תא הלחץ משפיע עליהן. באמצעות טכנולוגיה חדשה להדמיה מוחית מורכבת והיכולת להשוות בין נשים שעברו טראומה לכאלה שלא, הצליח פרופסור אפרתי לגלות כי לחץ נפשי חמור גורם לפצע ביולוגי במוח. "גילינו שכשאנחנו נותנים את הטיפול, אנחנו מאפשרים לפצע הזה להירפא", הוא מפתיע.

פרופסור שי אפרתי (צילום: החדשות)
פרופסור שי אפרתי | צילום: החדשות

"זה מבחינתנו סוג של מדע בדיוני, כי אותי לימדו בבית הספר לרפואה שאי אפשר לחדש נוירונים", מבהיר פרופסור אפרתי עד כמה משמעותית התגלית. "למעשה, אנחנו מבינים שהרבה מהסימפטומים שקשורים לעיבוד רגשי, תקשורת סביבתית ודימוי עצמי – דברים שחשבנו שהם פסיכולוגיים לחלוטין – יש להם קשר ביולוגי מאוד חזק". ואכן, 28 מתוך 30 הנשים העידו שהבריאו מהטראומה.

למעשה מה שהראה המחקר הוא שהטיפול בתא לחץ מוביל לכך שהזיכרונות המודחקים יוצרים סדר חדש בטראומה של המטופלות. "העבר הופך להיות העבר, ויש השלמה עם המצב", מסבירה פרופסור רחל לב ויזל, מומחית לטראומה ולפגיעות מיניות בילדים שליוותה את המחקר. "זה הבדל עצום – בין הקלה של סימפטומים לבין הבראה. הטראומה הזו מסתיימת; המשמעות העמוקה שלה, שהיא זו שמכוונת את כל החיים, מסתיימת".

כעת נערך פרופסור אפרתי לשלבים הבאים במחקרים ובטיפולים. "אנחנו רוצים לא לחכות שהשנים יהיו מבוגרות, אלא לקחת אותן כבר כנערות, זמן קצר ככל האפשר מאז ההתעללות שעברו, ולטפל בהן כבר אז", הוא מספר בהתרגשות. במקביל, כבר כיום נערך מחקר חדש על חיילים שמבצע צוק איתן לא עוזב אותם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו