צפו בכתבה המלאה (צילום: פלאש 90/ אביר סולטן, חדשות)
שדה קנאביס של תיקון עולם. ארכיון | צילום: פלאש 90/ אביר סולטן, חדשות

חברות ישראליות רבות התכוננו לאישור הממשלה שהתקבל היום (ראשון) לייצור מוצרים רפואיים מבוססי קנאביס, הן כבר מזמן זיהו את הפוטנציאל הטמון במוצרים והקימו טכנולוגיות שונות לפיתוח. לייצוא מוצרי קנאביס מישראל יש פוטנציאל כלכלי עצום והוא יכול להגיע ללמעלה מ-4 מיליארד שקל לשנה - והחברות כבר מוכנות.

פנאקסיה

החברה הישראלית, שקיבלה את רישיון משרד הבריאות לייצר מוצרי קנאביס תרופתיים בתנאי ייצור נאותים בתקן , (GMP Good Manufacturing Practice), היא אחת מהחברות היחידות שמפעילות מפעל קנאביס שעומד בתקן של החוק החדש. החברה מייצרת מוצרים רפואיים כמו שמנים, טבליות ותרופות אחרות מבוססות קנאביס ופועלת כבר גם בשוק הישראלי וגם בחו"ל.

Bol פארמה

Bol פארמה היא בין החברות הגדולות בעולם לייצור מוצרים רפואיים מקנאביס. החברה פועלת בכל שלב בשרשרת הייצור מהגידול ועד לפיתוח המוצר הסופי. Bol מחזיקה במפעל קנאביס שעומד בתקן הייצור ובין מוצרי החברה: טיפות קנאביס להקלה בכאב הנגרם ממחלת הסרטן, טיפול בתסמינים של מחלת הטורט, טבליות קנאביס ועוד.

אחד ממוצרי Bol פארמה (צילום: פלאש 90/ הדס פרוש, חדשות)
אחד ממוצרי Bol פארמה | צילום: פלאש 90/ הדס פרוש, חדשות

תיקון עולם

תיקון עולם היא ספקית הקנאביס הראשונה בישראל. היא הוקמה בשנת 2006. החברה מטפחת זני קנאביס ייחודיים ומפתחת מוצרי קנאביס רפואי המכילים רמות קבועות ואחידות של חומרים פעילים. החברה פועלת גם בארצות הברית, קנדה, בריטניה, אוסטרליה ועוד. תיקון עולם פיתחה גם תכשירים לטיפול בילדים ובאוכלוסיית הגיל השלישי הניתנים לבליעה ועוד.

יוניבו

יוניבו היא חברה שמפיקה מוצרים מבוססי קנאביס משלב השתילה ועד לייצור מוצרים. לחברה חוות גידול, מפעל וחוקרים המתמחים בצמח הקנאביס. החברה תשווק בקרוב תכשיר חלופי לריטלין, התרופה הפופולרית לבעיות קשב וריכוז, משחה לבעיות בעור, משחת שיניים טיפולית לבעיות חניכיים ותכשיר לבעיות מעיים בדגש על קוליטיס.

המחירים יסובסדו (צילום: חדשות)
פוטנציאל כלכלי של 4 מיליארד בשנה | צילום: חדשות


Lumir Lab

מעבדת מחקר ופיתוח המתמחה בקנבינואידים - החומרים הפעילים הייחודיים לצמח הקנאביס. המעבדה תספק תיקוף קליני ומגוון רחב של פתרונות לחברות הפועלות בתעשיית הקנאביס הרפואי. Lumir Lab פועלת בפארק הביוטכנולוגיה בירושלים בהובלתו של המדען הראשי פרופ' לומיר הנוש, מחוקרי הקנאביס הידועים בעולם, שאחראי לכמה מהתגליות חשובות ביותר שנעשו בתחום.

מהפכת ההתרה לפי חוק (צילום: פלאש 90 / הדס פרוש, חדשות)
מעצמת קנאביס | צילום: פלאש 90 / הדס פרוש, חדשות

עם השקת המעבדה החל המחקר הראשון במעבדת Lumir Lab, עבור חברת Gynica, המתמחה במוצרים מבוססי קנאבינואידים בתחום של רפואת נשים ובעיות גניקולוגיות, ומחזיקה ברשיון מחקר ראשון מסוגו מטעם משרד הבריאות. המחקר המשותף מטרתו לפתח טיפול מבוסס קנבינואידים לאנדומטריוזיס, מחלה ממנה סובלות כ-180 מיליון נשים מסביב לעולם.

אינטרקיור

בין בעלי המניות של החברה שעוסקת במחקר, פיתוח, גידול ושיווק קנאביס רפואי באישור משרד הבריאות נמצא גם ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק. החברה נכנסה לתחום הקנאביס על ידי השקעה בחברת קנדוק, שמחזיקה בתקן הגידול הנדרש בחוק.

היגרייד (HiGrade)

אפליקציית מובייל המספקת שירותי חקלאות מדייקת למגדלי קנאביס באמצעות אלגוריתמים של ראייה ממוחשבת מתחום הבינה המלאכותית. הפיתוח מזהה בעיות בזמן הגידול, תזמון קציר מדויק ועוד. החברה כבר עובדת עם כמה חוות גידול בארה"ב, קנדה ואירופה ומתכננת להתחיל לתת שירות לחוות גידול בישראל.

מעט חברות עומדות בתקן הייצוא

עם זאת, הייצוא שעומד על הפרק הוא רק של מוצרים העומדים בכללי הרפורמה החדשה, כלומר גידולים בתקני GAP, וייצור בתנאי GMP. מבין החברות שכבר מגדלות קנאביס רפואי ויש להן זיקה לחברה נסחרת, החברות BOL ואינטרקיור (קנדוק) הן בעלות תקני גידול, אך החברות תיקון עולם, בטר קנאביס (וייטסמוק), טבע אדיר ופרמוקאן (מדיקל קומפריישן) עדיין לא הסדירו את התקן ועלולות לאבד את הרישיון אם לא יעשו זאת עד סוף מרס.

באשר לעיבוד הצמח, היום רק לחברות פנאקסיה ו-BOL. החברות החדשות בשוק - כמו טוגדר, היי פארמה, קנאשור, יוניבו - עדיין לא השלימו את הקמת החוות / מפעלים שלהן ולכן עדיין אין להן אישורים, אך כולן מכוונות לתקינה החדשה. רוב החברות הללו פועלות במרץ להקים פעילות בינלאומית שאינה תלויה בייצוא, וביניהן אינטרקיור, טודר, בטר קנאביס, פארמוקאן.

ליצירת קשר עם הכתב: matanh@ch2news.co.il