הזיהומים שנדבקים בהם בבתי החולים הם ממש מכת מדינה. אחת הדרכים הנפוצות ביותר להפצת החיידקים הללו, שחלקם עמידים לאנטיביוטיקה ומשום כך מסוכנים במיוחד, היא באמצעות כפות הידיים שלנו. האמצעי החשוב ביותר למניעת הפצת הזיהומים, הוא בקבוקי הפלסטיק עם חומרי החיטוי המפוזרים בבתי החולים, אך כפי שמתפרסם לראשונה ב"מהדורה המרכזית", ב-3 בתי חולים בישראל משתמשים בחומר אחר, אלכו ג'ל של ד"ר פישר, שבכלל לא מיועד למלחמה בזיהומים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

כך זה נראה באסף הרופא: על פי צילומי המצלמה הנסתרת, בכל המחלקות בהן צילמנו - ובהן מחלקת ילדים ב', מחלקות כירורגיות ומחלקות פנימיות - מחזיקים שם רק ג'ל לניקוי ידיים, שלא מיועד בכלל למנוע הפצה של זיהומים, אלא אך ורק, כפי שכתוב עליו, לשמור על ההיגיינה של הידיים. 

על העטיפה האחורית של הג'ל לניקוי כתוב בפירוש "לא מיועד לחיטוי רפואי", והוא מוגדר כתמרוק, כמו למשל מגבונים לחים, בעוד שחומרי החיטוי האמיתיים הם תרופות לכל דבר ועניין, שמכילות חומרים פעילים שמשמידים את החיידקים על כפות הידיים כדי למנוע את הפצתם.

בניגוד להוראות: לא מחטאים בבי"ח (צילום: החדשות)
בניגוד להוראות: לא מחטאים בבי"ח | צילום: החדשות

"אולי נעשה פה ניסיון לחסוך בכמה שקלים על חשבון הציבור, אבל הדבר הזה יצטרך להתברר בהמשך", אומר עו"ד ד"ר אופיר מילר, מומחה למשפט אזרחי. והדבר הזה יתברר בבית המשפט, במסגרת בקשה לתביעה ייצוגית שהוגשה היום ע"י עו"ד מילר.

גם בשערי צדק המצלמה הנסתרת שלנו תיעדה ג'ל לניקוי ידיים במקום חומר חיטוי - במיון, במרפאות החוץ ובאשפוז החוץ הכירורגי, וכך גם בביה"ח רמב"ם בחיפה: ביחידה להשתלות מוח עצם, בטיפול נמרץ, ביולדות ובמחלקה כירורגית. "קשה לי להבין, איך מוסד רפואי פועל בניגוד להנחיות כל כך ברורות וחד משמעית של משרד הבריאות", מוסיף עו"ד מילר.

מבתי החולים אסף הרופא ושערי צדק נמסר כי התכשיר לניקוי הידיים מכיל אלכוהול בריכוז 70%, הוא אפקטיבי, נוח וידידותי למשתמש ולכן השימוש בו הוא תדיר יותר. בשורה התחתונה, זאת תמונת המצב, במקום אשפוז בחדר תוך שמירה על כבודם - מטופלים מאושפזים במסדרונות, ובמקום חומרי חיטוי רפואיים - מגנים עליהם בהם בג'ל לניקוי ידיים.