מערכת הבריאות מרכינה הבוקר (רביעי) את ראשה בעקבות הרצח של האחות טובה קררו ז"ל בקופת חולים בחולון. הסתדרות הרופאים הודיעה על שביתת מחאה של כל הרופאים עד לשעה 10:00, וכך גם שירותי קופות החולים. מעצרו של החשוד בהצתתה של קררו הוארך והותר לפרסום שמו: אשר פרג', תושב חולון בן 78.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בית המשפט קבע כי פרג' יישלח להסתכלות: פרקליטתו, עו"ד אופיר כתבי, ביקשה כי ההסתכלות תבוצע בבית חולים שאינו קשור לקופת חולים כללית (בה הועסקה קררו) כדי שלא יווצר ניגוד עניינים - אך הבקשה נדחתה "מאחר שהיא מטילה דופי בצוותים הרפואיים של כללית". מעצרו של פרג' הוארך בשמונה ימים.

"מדובר באירוע שבו גבה החשוד את חייה של הקורבן. מדובר במקרה טראגי אשר מציף בעיה רחבה שחוזרת חדשות לבקרים של אלימות הננקטת על ידי מטופלים כלפי צוותים רפואיים", נכתב בהחלטה.

מתחזק החשד: תכנן לפגוע באחות
החשוד בהצתה, אשר פרג' | צילום:
מחאת הצוותים הרפואיים
המחאה במרכז הרפואי העמק, הבוקר | צילום:

הרופא שניסה להציל את האחות חשף: החשוד ברצח קילל והתעמת איתה לפני כמה שבועות

ד"ר גלעד קרני, רופא משפחה שעובד בסניף כללית בחולון, ניסה להציל את קררו ז"ל לאחר שהוצתה וכיבה את החדר הבוער עם מטף. בריאיון לגלי צה"ל אמר הבוקר קרני כי החשוד פרג' קילל את האחות: "היה אירוע אחד שהוא קילל את טובה לפני שבועיים-שלושה ואז היא אמרה שפעם הבאה שזה יקרה היא תתלונן למשטרה. דיברנו עם אשתו וחשבנו שבזה פתרנו את הבעיה".

"הוא המשיך להגיע אבל לא היו איומים. לא חשבנו שהוא יעולל דבר כזה, לא היה שום רמז", הוסיף קרני. "גם אם היה שומר מה הוא היה יכול לעשות? יש לנו הרבה מטופלים פסיכיאטריים".

האחות שהוצתה למוות, טובה קררו ז"ל (צילום: חדשות)
טובה קררו ז"ל | צילום: חדשות

"אוזלת יד של מערכת האכיפה"

בבית החולים וולפסון בעיר עמדו דקת דומייה לזכרה של קררו ומחו על הטיפול הרפה באלימות כלפי צוותים רפואיים, וכך גם בבית החולים אסף הרופא. במרכז הרפואי "העמק" הצטלם הצוות הרפואי עם שלט המחאה "אחיות לכאב".

ד"ר מיכאל גייסט, יו"ר ועד רופאי וולפסון, סיפר בעצרת המחאה על מקרה אלימות שאירע בבית החולים וזכה לעונש מקל מאוד: "לתוקף היה חשבון עם מחלקה אחרת, הוא נכנס לחדר בו היה רופא – למזלנו הרופא היה זריז, והוא לא נפגע. לאחר מאמצים רבים, אנחנו עמדנו על העמדה לדין וזה לקח הרבה זמן, הוא קיבל מאתיים שקל קנס".

"אין ספק שזה הרתיע אותו מלחזור על המעשה", הוסיף בציניות ד"ר גייסט. "אני חושב שיש אוזלת יד של מערכת האכיפה, ובמקרה הזה גם לדעתי פסיקה לא מידתית של מערכת המשפט והדברים צריכים להשתנות".

מחאת הצוותים הרפואיים (צילום: פלאש 90 / יונתן סינדל)
עצרת המחאה | צילום: פלאש 90 / יונתן סינדל

גם בבית החולים אסף הרופא נערכה עצרת מחאה נגד האלימות כלפי הצוותים הרפואיים: הרופאים והאחיות נשאו שלטים עליהם נכתב "דמנו אינו הפקר", "לא לאלימות", "עד כאן" ו"לא נשתוק ולא נסכים לאלימות נגד אחיות".

מנהל בית החולים ד"ר בני דוידזון נשא דברים בעצרת וטען: "יש אלימות והפקרות בלתי נסבלת ששוררת בתוך המערכת. מקללים אותנו, כועסים עלינו, מתנהגים אלינו כאילו אנחנו אויבים ולא משרתי ציבור". על קררו ז"ל אמר: "זו אחות שהגיעה לבוקר עבודה רגיל במרפאה, לטפל בחולים, לסעוד אנשים - ולא חזרה הביתה. המקרה המזעזע הזה אולי העיר מישהו, אנחנו מקווים שהמדינה תבין שאנחנו נמצאים במקום נורא".

אסף הרופא, ארכיון (צילום: חדשות 2)
עונש קל לתוקף ב"אסף הרופא" | צילום: חדשות 2

"עושים לנו עוול, המצב מידרדר"

דוידזון שיבח את תפקוד הצוות למרות האיומים והאלימות: "אני בטוח שכולם באים לשרת את הציבור ולתת את הטיפול הטוב ביותר בתת-תנאים שהמדינה מעניקה לנו. בזכות האנשים, מעבודת הניקיון ועד הרופא הכי בכיר, יש בריאות לעם ישראל ומה שעושים לנו זה עוול. המדינה צריכה להתעורר ולעשות משהו, לא יכול להיות שנהיה מופקרים לטירוף של אנשים ויעבידו אותנו בתנאים לא תנאים. שנים אנחנו זועקים: 'תנו לנו הגנה', ואף אחד לא עושה שום דבר. כל יום המצב מידרדר". 

אילנה כהן, יושבת-ראש הסתדרות האחיות, אמרה אמש לחדשות 2: "עצוב מאוד שאחות קמה בבוקר ללכת לטפל בחולים ונרצחת בצורה מזעזעת. מה יכול להיות משמעותי מזה? במשך שנים יש אלימות - גם מילולית וגם פיזית. אנחנו מתלוננים כל הזמן ולא נעשה שום דבר. זה כמו אישה מוכה. מכים ומכים - עד שמגיע היום שנרצחה אחות. זה יימשך עד שלא תהיה ענישה משמעותית.

מוחים נגד האלימות
"אחיות לכאב" | צילום:

"צריך לראות גם מה קורה בחדרי המיון, במחלקות הצפופות וכו'. אין שום הצדקה שמקרה כזה יקרה. כולם צריכים לבוא ולהגיד - עד כאן. זו חברה אלימה ואף אחד לא נותן את הדין. כל אחד שבא למקום העבודה שלו צריך לחשוש שירצחו אותו? אנחנו מתריעים שנים על גבי שנים".

על-פי מערכת הבריאות, בשנים 2014-2016 התרחשו כ-3,000 אירועי אלימות במערכת הבריאות שנחלקים באופן קבוע ל-75% אירועי אלימות מילולית: קללות, הרמת קול, איומים והתבטאויות לא ראויות. על-פי הנתונים, 25% מהאירועים הינם אירועי אלימות פיזית נגד צוות רפואי ומאבטחים והשאר מתרחשים בתוך בתי החולים - בדגש על המחלקות לרפואה דחופה ושערי בתי החולים.