מאות בני אדם הגיעו היום (א') לסינמטק תל אביב על מנת לחלוק כבוד אחרון לבמאי ומפיק הסרטים מנחם גולן, שהלך ביום שישי לעולמו בגיל 85.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ארונו של גולן הוצב בשעות הצהריים באולם הסינמטק לטובת הקהל הרחב, בטרם יובא למנוחות בבית העלמין מנוחה נכונה בכפר סבא.

"אלה תחושות קשות מאוד", סיפר בן דודו ושותפו לדרך, המפיק יורם גלובוס. "היינו מחוברים אחד לשני למרות שלא היינו בקשר. דחפתי לעשות סרט על חיינו כדי שיוצג בקאן וכך שמנחם יוכל ליהנות בכל מה שהוא עשה. זה נתן לו אפשרות לשבוע נחת בחודשים האחרונים. הוא היה אריה קולנוע. לא עניין אותו שום דבר - רק לעשות סרטים. אם היית דוקר אותו היו יוצאים סרטי צילום במקום דם. קיבלתי מיילים מכוכבים רבים בהוליווד שהביעו את צערם על מותו".

גם השחקנית גילה אלמגור הגיעה לטקס כדי לחלוק לגולן כבוד אחרון. "עשיתי איתו 10 סרטים", אמרה אלמגור. "לא ניתן לספר בקצרה על חייו. הוא חי בסרט ועשה סרטים. הוא היה פרא אדם, כמו טורבו וצונאמי על הסט. הרבה מעבר לגודלו הפיזי. הוא היה מזיז הרים, הייתה לו אנרגיה שלא הייתה לאף אחד שהכרתי. אין דברים כאלה בעולם. היו לפעמים התנגשויות בינינו אבל הייתה שם אהבה גדולה. הייתה לו אהבה ללא סייג לקולנוע ומי שרוצה לעסוק בזה כדאי שילמד ממנו".

אלמנתו של גולן, רחל (צילום: עזרי עמרם)
אלמנתו של גולן, רחל | צילום: עזרי עמרם

בתו, נעמי גולן, סיפרה על ימיו האחרונים של אביה, וגם על המפגש המרגש של הבמאי עם צוות של חדשות 2, שלטענתה החייה אותו. "הוא איבד את ההכרה אחרי שהוא נפל", סיפרה נעמי. "כשחדשות ערוץ 2 הגיעו לאיכילוב כדי לראיין אותו הוא קם לתחייה. תשומת הלב החייתה אותו. אני לא חושבת שלמישהו היה כזה אבא. הוא היה מוטרף על המקצוע שלו".

בין הפוליטיקאים ואנשי הציבור שספדו לגולן במהלך הטקס הייתה גם שרת התרבות והספורט לימור לבנת. "קראתי לו מר קולנוע כי כל חייו אישיותו, ישותו ועולמו אמרו במה, בימוי וקולנוע - עד נשימתו האחרונה", אמרה לבנת בטקס.

גילה אלמגור, ארכיון (צילום: עזרי עמרם)
"היה חי בסרט". אלמגור | צילום: עזרי עמרם

גולן ביים יותר מ-40 סרטים

גולן נפטר בבית משפחתו ביפו במהלך סוף השבוע, בעת שקרובי משפחתו ביקרו אותו כשלפתע חש ברע ואיבד הכרה. צוותי מד"א שהוזעקו למקום נאלצו לקבוע את מותו. גולן, יליד 1929, היה ממייסדי תעשיית הקולנוע הישראלית, ביים 44 סרטים ולקח חלק בהפקתם של יותר מ-200 סרטים.

גולן נולד בשם מנחם גלובוס לנוח ודבורה, שעלו ארצה מפולין בשנות ה-20. בצעירותו היה טייס בחיל האוויר, אז שינה את שם משפחתו לגולן בשנת 1948. מספר שנים לאחר מכן הוא ביצע את הצעד הראשון שלו בתחום, כששימש כמפיק בתיאטרון בלונדון. לאחר שחזר ארצה הוא שימש כבמאי בתיאטרון "הבימה", וב-1960 טס להשתלמות בתחום הקולנוע באוניברסיטת ניו יורק.

מנחם גולן (צילום: Chen Leopold/Flash 90)
הפיק יותר מ-200 סרטים. מנחם גולן | צילום: Chen Leopold/Flash 90

בשנת 1963 הוא חזר לארץ וביים את סרטו הראשון "אלדורדו", בהשתתפות גילה אלמגור וחיים טופול. לאחר מכן הפיק את הסרטים המצליחים "סלאח שבתי" (שאף היה מועמד לאוסקר) וגם את "מרגו שלי", "אני אוהב אותך רוזה" ו"פורטונה". עם בן דודו יורם גלובוס הפיק גם את הסרט "אסקימו לימון", שזכה להצלחה גדולה.

יחד עם בן דודו גלובוס, יצא גולן בשנות ה-70 לארצות הברית במטרה לכבוש את העולם. בשנת 1973 עלה לאקרנים "קזבלן", שזכה להצלחה גדולה. ארבע שנים אחרי, הצמד גולן-גלובוס הכה שנית עם הסרט "מבצע יונתן", שזכה לתהודה בינלאומית. "בקושי ראינו סרט הוליוודי ויצאנו לארצות הברית. שם - העולם נפתח בפנינו", סיפר גולן.

גולן וגלובוס בצעירותם (צילום: חדשות 2)
גולן וגלובוס בצעירותם | צילום: חדשות 2

הפריצה הגדולה

גלובוס וגולן שכנעו בשנת ה-70 את בעלי חברת "קנון" להפקיד בידיהם את ארכיון הסרטים שלהם, ולאחר שמכרו את הארכיון ברווח גדול קנו את הבעלות על החברה. מחברה בת מחזור של שלושה מיליון דולר הפכה "קנון" תוך חמש שנים לחברה שמגלגלת מיליארד דולר.

הוא זכה בפרס כינור דוד שמונה פעמים, זכה בפרס אופיר של האקדמיה הישראלית לקולנוע על מפעל חיים בשנת 1994, בפרס ישראל לקולנוע לשנת 1999 וכן קיבל פרס הוקרה בשנת 2007/8 במסגרת פרס הבמה לילדים ונוער. גולן ביים בין היתר את הסרטים המצליחים "קזבלן", "מבצע יהונתן" ו"מחץ הדלתא".

במאי 2013, תועד גולן במסגרת כתבה ששודרה באולפן שישי, בזמן שעבד על ההצגה "אלדורדו", שהפכה בפועל לפרויקט האמנותי האחרון בחייו. כבר אז, עם ההכנות להעלאת ההצגה, הידרדר מצבו הבריאותי של גולן. בני משפחתו תיארו את העשייה האמנותית של הבמאי המיתולוגי כחלק הכרחי וחיוני לשמירה על יציבות בחייו. "אנחנו יודעים שאי אפשר לומר לו להפסיק", סיפרו אז. "זה חלק ממנו, אי אפשר לעצור אותו".