שרת התרבות מירי רגב הגיבה להחלטה שלא להזמין פוליטיקאים להשתתף בטקס פרסי אופיר ותקפה את הנהלת האקדמיה לקולנוע שקיבלה את ההחלטה: "החלטה פחדנית ולא דמוקרטית של גוף שמדיר את עמדת הציבור ונבחריו".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

רגב טענה כי צפתה את ההחלטה שלא להזמין אותה לטקס. "החלטת הנהלת האקדמיה לקולנוע היא החלטה צפויה לאור הניסיון של האקדמיה בימים האחרונים, להכתיב ולצנזר את נאומי", טענה. "ההחלטה האומללה הזו של האקדמיה לא תמנע ממני להשמיע את דבריי".

בהמשך התגובה טענה השרה כי ההחלטה אינה דמוקרטית. "זוהי החלטה פחדנית ולא דמוקרטית של גוף שמדיר את עמדת הציבור ונבחריו, דווקא בערב שאמור לייצג את חופש הביטוי והיצירה", אמרה. "ההחלטה הזו נועדה לדבר אחד בלבד - למנוע מהציבור לשמוע את עמדתי הצודקת שסרטים שמפיצים דיבה רעה ושקרית על חיילי צה"ל, כמו פוקסטרוט המועמד לפרס אופיר - לא ימומנו מתקציב המדינה".

לבסוף הסבירה השרה שלא תירתע מכך שלא הזמינו אותה ועל כוונותיה לנאום בכל מקרה. "אשמיע את נאומי בשידור חי ללא צנזורה בעמוד הפייסבוק שלי במקביל לטקס פרס אופיר ביום שלישי 19.9 בשעות הערב". 

בעקבות ההחלטה, הודיע ראש העיר אשדוד כי הוא לא ישתתף בטקס במחאה על אי הזמנת השרה לטקס. "אשדוד מושתתת על פלורליסטיות ומתן מקום למגוון של דעות", כתב ראש העיר. "החרמת נוכחותה של שרת התרבות והספורט עומדת בניגוד מוחלט לאופי העירוני ולמסרים המעורבים על ידי כראש העיר, כבוד וסובלנות הדדית, ולפיכך אני מודיע שלא אשתתף בטקס".

נאום השרה רגב, בשנה שעברה (צילום: ערוץ 24)
נאום השרה רגב, בשנה שעברה | צילום: ערוץ 24

מוקדם יותר היום הודיעה האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה באופן רשמי כי לא יוזמן אף פוליטיקאי לטקס פרסי אופיר שייערך בשבוע הבא. באורח מסורתי תמיד שר (או שרת) התרבות היה בין מגישי הפרסים והנאומים, אך בשנה שעברה נוצר עימות כאשר השרה רגב יצאה מהאולם בהפגנתיות במהלך קטע יצירה שכלל את מילותיו של המשורר הפלסטיני מחמוד דרוויש.

הפוליטיקאי היחיד שישתתף באירוע הוא ראש העיר המארחת אשדוד, יחיאל לסרי. אחד המועמדים המובילים בטקס הוא הסרט "פוקסטרוט", נגדו יצאה לאחרונה השרה מירי רגב והתעמתה פומבית עם השחקן הראשי ליאור אשכנזי.

"האקדמיה אינה בורחת מעימותים"

בטקס שנערך בשנה שעברה, בספטמבר 2016, השרה רגב יצאה בהפגנתיות מהאולם - בזמן שעל הבמה ביצע הראפר תאמר נאפר את אחד משיריו של דרוויש, שנחשב גם למשורר הלאומי הפלסטיני - ורבים משיריו מהווים מחאה על ה"כיבוש הישראלי"."כן, יצאתי באמצע שירו של מחמוד דרוויש בטקס אופיר", כתבה השרה רגב בעמוד הפייסבוק שלה לאחר האירוע. "יש לי הרבה כבוד וסבלנות לאחר, אבל אין בי שמץ סבלנות לדרוויש ולכל מי שרוצה לחסל את עמי או מדינתי. לא אהיה קהל לשיריו".

לאחר שהסתיים ביצוע השיר על הבמה - שבה השרה רגב למקומה באולם, זאת לאחר שהמארגנים קראו לה לחזור. לאחר מכן, במהלך דברי השרה, עלה השחקן רועי אסף לבמה - והורחק במהרה מהשרה.

האירועים עוררו שיח רב וביקורת רבה מצד האמנים: מוש דנון, יו"ר האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה, נימק כך את ההחלטה: "כולנו קולנוע ישראלי. האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה אינה בורחת מעימותים ומוכנה לנהל דיון ענייני ונוקב בביקורת עליה ועל היצירות של חבריה. יתרה מזאת, חלק גדול מהיצירות נוצרו מתוך רצון ליצור דיון עמוק ומתוך אהבה גדולה לחברה הישראלית. עם זאת, ישנו יום אחד בשנה בו קהילת הקולנוע מכבדת ומוקירה את היוצרים ואת היצירה ומעלה את זכרם של מי אשר הלכו לעולמם מקרב חבריה".

לדבריו, "יום חגיגי וסימבולי זה הינו יום חשוב גם לקשר שבין תעשיית הקולנוע ואזרחי המדינה שכן היצירות הקולנועיות שלנו נוצרות מתוכנו, מעצם היותנו תושבי ואזרחי מדינת ישראל". בהתייחסות לאירועים שהתרחשו בשנה שעברה, כתב דנון כי "לצערנו, עם הזמן שינה הטקס את אופיו והפך אט אט לזירת התגוששות שאינה ראויה, הגורמת לזילות האירוע וחמור מכך - זילות היוצרים והיצירה שהוא מבקש לכבד ולהוקיר. ביתר שאת אירעו הדברים בשנה שעברה".