מי מתעלם מישראל באירוויזיון? (צילום: רויטרס, חדשות)
מי מתעלם מישראל באירוויזיון? | צילום: רויטרס, חדשות

ישראל באירוויזיון? יש מדינות שהעדיפו להתעלם מקיומנו: תארו לכם מצב שבו לאחר הזכייה של נטע ברזילי באירוויזיון בשנה שעברה, היו מדווחים במהדורות החדשות במדינות שונות שישראל היא לא המנצחת - ומקרינים על המסך שקופית כדי שהצופים לא יידעו על הזכייה. אז זהו, שהדבר הזה קרה באמת, אחרי הזכייה הראשונה של ישראל בתחרות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ב-1978, כשלבמה עלו נציגי ישראל יזהר כהן ולהקת האלפא-ביתא עם השיר "אבניבי", בטלוויזיה הירדנית, ששידרה את התחרות, בחרו להקרין שקופית של פרחים במקום השיר עצמו. כדי שחס וחלילה הצופים לא יידעו שישראל משתתפת בתחרות. 

ישראל זכתה, ירדן צנזרה. יזהר כהן, 1978 (צילום: מתוך יוטיוב, חדשות)
ישראל זכתה, ירדן צנזרה. יזהר כהן, 1978 | צילום: מתוך יוטיוב, חדשות



וזה לא נגמר בכך: כשנגמרה התחרות והתברר שהזוכה היא ישראל - ובזמן שברחבי אירופה החלו לדווח על הזכייה הישראלית הראשונה וההיסטורית, הצופים בירדן עודכנו שהמנצחת הייתה בעצם... בלגיה - המדינה שהגיעה למקום השני. שקר שדווח ביודעין - רק כדי לא לעדכן שהמדינה השכנה, שהייתה אז אוייבת, היא הזוכה.

"ישראל לא באמת זכתה, זייפו את התוצאה"

כשהתחרות נערכה לראשונה בישראל, ב-1979 (בה ישראל שוב הוכתרה לזוכה), טורקיה בחרה שלא להשתתף - ככל הנראה עקב לחץ של מדינות מוסלמיות אחרות עליה שלא לעשות זאת. וזה אחרי שהטורקים העניקו לישראל 12 נקודות שנה קודם לכן, כן?

בשנה שעברה, אחרי הזכייה של נטע ברזילי באירוויזיון בליסבון, טען ראש ממשלת טורקיה, בינאלי יילדרים, שישראל לא באמת זכתה וכי "התוצאות זויפו", שהזמרת "לא שרה טוב" וש"תכננו שישראל תנצח". מעניין מה הוא היה אומר אם קפריסין, שהגיעה למקום השני, הייתה מוכתרת לזוכה. מדובר במדינה נוספת עמה טורקיה מסוכסכת, על רקע השליטה בחלקו הצפוני של האי.

"נטע אמרה שצריך לגדל עור של פיל" (צילום: AP, חדשות)
לא באמת זכתה? נטע ברזילי, 2018 | צילום: AP, חדשות



ואלה לא המקרים היחידים שבהם יחסי ישראל ומדינות ערביות ומוסלמיות השפיעו על תחרות האירוויזיון. ב-1980, שנה לאחר הזכייה הישראלית השנייה - ולאחר שהתברר שישראל לא מסוגלת לארח את התחרות פעם נוספת, מרוקו ניצלה את ההזדמנות שישראל לא נמצאת - והצטרפה לאירוויזיון, שעבר להולנד.

זו הייתה הפעם היחידה בה מדינה אפריקנית השתתפה בתחרות וגם שלחה אליה שיר בערבית - אלא שבמרוקו הושפלו והגיעו למקום הלפני-אחרון, מה שהוביל להחלטה לא להשתתף יותר באירוויזיון - החלטה שתקפה עד היום, ללא קשר אלינו.

וזה לא הכל: ב-2005 הודיעה שכנתנו מצפון, לבנון, כי היא מצטרפת לאירוויזיון לראשונה בתולדותיה וכבר בחרה בזמרת ובשיר שייסעו לייצג את ארץ הארזים בתחרות שנערכה בקייב שבאוקראינה. אלא שתחנת הטלוויזיה הלבנונית התכוונה לא לשדר את השיר הישראלי, "השקט שנשאר" בביצוע שירי מימון - מה שנוגד את הכללים, והוביל להרחקתה של לבנון מהתחרות.

לבנון לא רצתה לשדר את השיר של שירי (צילום: רויטרס, חדשות)
לבנון לא רצתה לשדר את השיר של שירי | צילום: רויטרס, חדשות

השתתפות מדינות ערביות באירוויזיון של ימינו, אם ירצו בכך, היא לא חלום: השר איוב קרא אמנם הצהיר שיזמין אותן להשתתף אחרי שנודע שהתחרות חוזרת לישראל - אך רק מי מהן שחברות באיגוד השידור האירופי EBU יכולות לעשות זאת בעתיד, אם ירצו: מרוקו שתוכל לשוב, שכנתה אלג'יריה, תוניסיה, ירדן, לבנון, לוב ומצרים. בינתיים, הן יוכלו אולי להתנחם בכך שבשיר האיטלקי לתחרות השנה יש גם חלק בערבית - ושאיטליה נחשבת לאחת המועמדות המובילות לזכייה.

ישראל - מהמדינות האהובות והמצליחות באירוויזיון

ולמרות כל אלה - ישראל נחשבת היום אחת המדינות המצליחות והאהובות באירוויזיון לדורותיו. משנת השתתפותה הראשונה של ישראל בתחרות ב-1973 ועד היום, נציג/ה ישראלי/ת הופיע/ה ב-35 גמרים מתוך 42 השתתפויות בסך הכל (ב-1980 לא השתתפנו מרצון, ובשנים 2004,2007,2011,2012,2013 ו-2014, ישראל לא העפילה מחצי הגמר לשלב הסופי). המיקום הממוצע של ישראל בתחרות הוא המקום העשירי.

ישראל - מההמדינות המצליחות בתחרות (צילום: חדשות 2)
ישראל - מההמדינות המצליחות בתחרות | צילום: חדשות 2

לרשות ישראל 4 זכיות (1978,1979,1998 ו-2018), ואנחנו נמצאים במקום הרביעי בכל הזמנים בטבלת אלופי האלופים של התחרות. את ישראל מקדימות אירלנד (7 זכיות), שוודיה (6 זכיות), צרפת, בריטניה ולוקסמבורג (5 זכיות). יחד עם ישראל נמצאת הולנד, שגם לה יש 4 זכיות. השנה זה יכול להשתנות - כי הולנד נחשבת לפחות בשלב הזה, לפייבוריטית לזכייה בתחרות בישראל, שתיערך בחודש הבא.

המופעים החיים ייצאו לדרך ב-14 במאי (צילום: כאן‎, חדשות)
עוד חודש אצלנו. אירוויזיון 2019 | צילום: כאן‎, חדשות

ותראו כמה ישראל היא מדינה מצליחה בתחרות: 11 פעמים הגענו לחמישייה הראשונה - ו-20 פעמים לאחד מעשרת המקומות הראשונים. ישראל לא הגיעה אף פעם למקום האחרון: המיקום הגרוע ביותר שלנו היה מקום 24 ולפני אחרון ב-1993 - שרה'לה שרון קיבלה אז רק 4 נקודות על הביצוע ל"שירו" (ותודה לפורטוגל ולצרפת). המדינות שנתנו לישראל את הניקוד הכי גבוה בממוצע בשלבי הגמר הן: צרפת, פינלנד, שוויץ, גרמניה והולנד.