ספרים (צילום: חדשות 2)
הנושא הפופולרי: יחסים בין המינים | צילום: חדשות 2

ספרים רבותיי, ספרים: לקראת שבוע הספר שיפתח השבוע, מפרסמת הספריה הלאומית את הנתונים השנתיים העוסקים בהוצאות הספרים בישראל. מהנתונים עולה כי בשנת 2015 נתקבלו בספריה הלאומית 8,537 פרסומים חדשים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי החוק, כל פרסום שמודפס או מופק בישראל מחויב להימסר לספריה הלאומית. מדובר בספרים, עיתונים, כתבי עת, דיסקים ובשנים האחרונות גם ספרים דיגיטאליים ומוקלטים. בשנת 2015 נתקבלו בספרייה הלאומית 8,537 פרסומים חדשים, מהם 7,843 ספרים חדשים, 178 תקליטורים, 21 מפות, 225 ספרים אלקטרוניים ו-270 ספרים מוקלטים.

85.3% מהספרים שיוצאים לאור בישראל הם בשפה העברית, כשאחריהם ברשימה נמצאים ספרים בשפה האנגלית שהיוו 6% מכלל אלו שיצאו השנה לאור. 3.1% מקרב הספרים שיוצאים לאור בישראל נכתבים בשפה הרוסית - עלייה של אחוז ביחס לשנה שעברה. עלייה משמעותית נרשמה גם בספרים בשפה הצרפתית 1.8% מההוצאה לאור, יותר מכפול משנה שעברה. השפה הערבית שמרה על מקומה היחסי (2.7%) ו-17 שפות אחרות מהוות פחות מ-1%.

ספרים, סטימצקי (צילום: חדשות 2)
עלייה בכמות הספרים ברוסית | צילום: חדשות 2

הנושא הנפוץ בספרות מקור בשנת 2015 היה קשרים בין המינים, בו עסקו 120 פרסומים - בעוד שספרים בודדים בלבד עסקו בקשרים חד-מיניים. גם קשרים ויחסים בתוך המשפחה המשיכו להעסיק את הוצאות הספרים, כש-75 ספרים בנושא יצאו לאור בשנה החולפת. 28 ספרים עסקו באירועים והתרחשויות הקשורים לשואה, ו-13 ספרים שיצאו השנה עסקו בחיילים ובצה"ל - בהסתגלות לחיים האזרחיים שאחרי השחרור מהצבא, מערכות יחסים בין חיילים וחיילות, שהות בכלא צבאי ועוד.

מו"לות בכמויות ובאחוזים

השנה, לנוכח הוויכוח הציבורי סביב החוק להגנת הספרות והסופרים, העמיקו בספרייה הציבורית בניתוח מספר ההוצאות לאור החדשות ביחס לגודל המוציא לאור. על פי הדוח, חלוקת המוציאים לאור בישראל נעשית לפי שלוש קטגוריות: הגדולים והבינוניים, אשר שמותיהם מוכרים לכל ציבור הקוראים בישראל; והמו"לים הקטנים שנוספו בענף ההוצאה לאור. בין המוציאים לאור הידועים פחות קיימות הוצאות "בוטיק" המתמחות בשפות זרות, מוסדות ציבור ושלטון, אוניברסיטאות ומשרדים ממשלתיים המוציאים פרסומים מקצועיים, וכן קיים ענף גדול מאוד בהיקפו של אנשים פרטיים המוציאים בעצמם או בסיוע אנשי מקצוע ספרים, ללא סיוע של הוצאת ספרים מוכרת.

המוציאים לאור הגדולים הוציאו לא פחות מ-54% מסך הספרים החדשים לעומת 50% בשנת 2014. גם המוציאים לאור הקטנים רשמו עלייה מ-21% מסך הספרים ל-25% מהספרים החדשים. העליות הללו באו חשבון המוציאים לאור היבנוניים, שחוו צניחה של 7%, מ-28% מסך הספרים לשנת 2014 ל-21% בלבד בשנת 2015.

מנהל הספרייה הלאומית אורן וינברג אומר כי בשנים האחרונות עלתה המודעות בקרב מוציאים לאור להעביר ספרים, עיתונים ואת כל שאר הפרסומים הרלוונטיים לספריה הלאומית, ובכך הם מסייעים מאוד לשפר את יכולתה של הספריה להעריך ולמדוד את המידע המתקבל. "על ידי ניתוח נכון של דפוסי ההוצאה לאור, אנחנו מתחקים אחר אופנות ומגמות בתרבות הישראלית", נימק. בהקשר של החוק להגנת הספרות והסופרים בישראל טען וינברג כי הדוח אינו מצביע על שינוי דרמטי בהיקף הוצאות הספרים בשנים האחרונות וכמו כן אין גם שינוי משמעותי במספר ההוצאות לאור של ספרי הביכורים.