הסוף להעתקות? תלמידה במבחן, ארכיון (צילום: חדשות 2)
המדריך המלא: כך תצלחו את בחינת הפסיכומטר | צילום: חדשות 2

בסוף השבוע הקרוב, ב-23 בדצמבר וב-25 בדצמבר, תתקיים הבחינה שמלחיצה רבבות צעירים ברחבי ישראל - הבחינה הפסיכומטרית. החליט צוות מורי "קידום - לך תצטיין" לעזור לכם לעבור את הפסיכומטרי בשלום, והנה כמה טיפים והמלצות ליום הגדול והמלחיץ.

הבחינה הפסיכומטרית בודקת את יכולות המועמד בשלושה תחומים: חשיבה מילולית, חשיבה כמותית ואנגלית. היא מורכבת משישה פרקים - שניים בכל נושא, שלכל אחד מהם מוקצבות 25 דקות - ומשני פרקים נוספים המכונים "פרקי פיילוט", אשר נראים כפרקי בחינה לכל דבר, אך אינם נכנסים לציון המשוקלל ומשמשים לצורכי מחקר והשוואה סטטיסטית בלבד.

אז מה חשוב לעשות, ויותר מכך - לא לעשות - בשלבים האחרונים של הלמידה לבחינה?

1. לימוד מושכל ומותאם במקום עומס תרגולים: הנטייה הטבעית בשבועיים האחרונים של תלמידים רבים היא לתרגל כמה שיותר. עם זאת, תרגול אינסופי, או פתרון של בחינות הדמיה (סימולציה) בהיקף מוגבר, לאו דווקא מוביל להצלחה גדולה יותר בבחינה. ההמלצה הטובה ביותר היא לימוד הדרגתי שמותאם לנקודת הזמן בה אתם נמצאים, באופן שמאפשר הפקת לקחים בצורה מושכלת. בעת בדיקת פתרון הבחינה, הסבירו לעצמכם לא רק איפה טעיתם, אלא איך לא לחזור על השגיאה שוב.

2. אסטרטגיית פתרון אישית: ההצלחה בבחינה אינה מסתכמת רק בשליטה בחומר, או בהכרת שיטות פתרון! לא פחות חשוב ללמוד לנהל נכון את הזמן שלך בבחינה. הבחינה מבקשת ממך לפתור 220 שאלות ב-200 דקות, מה שמותיר לך בממוצע 54 שניות לשאלה. מה הפתרון? רצוי להגיע לבחינה כשאתם יודעים בדיוק מה מצבכם בכל פרק וכיצד עליכם לגשת לפתרונו. גבשו אסטרטגיה אישית להתמודדות עם הפרקים השונים בבחינה.

3. דרשו ממדריך הפסיכומטרי שלך הכנה מפורטת לניהול זמנים נכון: חשוב גם לאמן את המיומנות הזאת, ולכן יש להקפיד על תרגול שעובד לא רק על פתרון שאלות, אלא על מיומנות של ניהול זמנים. זכרו כי עדיף לאבד רגע בבחינה, מאשר לאבד את הבחינה ברגע.

4. עבדו על הביטחון עצמי: אחרי שתיחקרתם בחינות, למדתם לנהל זמנים, ועשיתם חזרה מקיפה על כלל החומר, זה הזמן להעלות את הביטחון העצמי. סימולציות הן דרך טובה ובדוקה להרגיש בטוח לקראת המבחן ומרתונים המדמים בחינה בזמן אמת - מאפשרים את ההכנה הנפשית הטובה ביותר.

המלצות ליום הבחינה:

1. היערכו יום קודם: יום הבחינה אינו הזמן לקום מאוחר, או לגלות שהותרתם את תעודת הזהות שלכם אצל החברה בקיבוץ. סגרו פינות אחרונות יום לפני.

2. ארוחת בוקר: יום הבחינה אינו היום המתאים לפצוח בדיאטה ולדלג על ארוחת הבוקר.

3. דבקו באסטרטגיית פתרון הבחינה שגיבשתם עם מדריך הפסיכומטרי שלכם: הבחינה האמיתית אינה המקום לאלתר או לנסות דרכי פתרון חדשים. התייחסו לבחינה כאילו מדובר בעוד מבחן שנערך במהלך הקורס.

4. תכננו את הגעתכם למקום הבחינה: רוב הבחינות נערכות באוניברסיטאות, שהן ערים קטנות. תבדקו היטב היכן אתם נבחנים וכיצד מגיעים.

5. סימון : לעיתים מקלים ראש בסוגיה זו, אך בסופו של יום, סורק בודק לכם את הבחינה. לכן, הקפידו על סימון כפול (גם בחוברת הבחינה וגם בדף התשובות). כך, היה והגרוע מכל יקרה (תסטו בסימון התשובה), תוכלו לפנות לחוברת הבחינה לישועה.

6. מיקום ישיבה: בחרו מקום ישיבה נוח בכיתה. לא קרוב מדי לדלת (הבוחנים, אם לא הנבחנים האחרים, יוצאים ונכנסים במהלך הבחינה), לא מתחת לפלורסנט מהבהב, ולא ישירות מול המזגן. קיים סיכוי טוב שתעשו את הבחינה על כסאות סטודנט. למרות שזה נראה מרתיע ברגע הראשון, חמש דקות בתוך הבחינה תשכחו שזה בכלל שונה משולחן.

7. אל תשכחו את הסטופר: ייתכן והחבר הכי טוב שלכם במהלך הבחינה הוא שעון העצר שלכם. בדקו שהסוללה תקינה מבעוד מועד.

8. הירגעו: אחרי שלושה חודשים של הכנה, היום האחרון לפני הבחינה הוא יום קריטי למנוחה. חשוב להגיע לבחינה אחרי יום של מנוחה, כדי להבטיח שתגיעו לבחינה רגועים ושלווים.

כעת נותר לנו לאחל לכם שתנצלו את הטיפים שנתנו לכם ושתוציאו את הציון הכי טוב בבחינה.

 ההמלצות נכתבו על ידי צוות מדריכי "קידום לך תצטיין"

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק