מפת השחיתות העולמית (צילום: חדשות)
תמונת השחיתות בעולם | צילום: חדשות

ישראל נמצאת במקום ה-33 במדד השחיתות העולמי, מתוך 180 מדינות שנבדקו. בשנה שעברה הייתה ישראל במקום 30 היותר-טוב, ובשנת 2006 המצב היה הכי גרוע - הגענו למקום ה-34 בלבד.

המדד מבוסס על תפיסת אנשי עסקים ומומחים בארץ ומחו"ל לגבי מידת השחיתות. המשאל מתמקד בשחיתות במגזר הציבורי ובקרב פוליטיקאים, כאשר שחיתות מוגדרת כ"ניצול לרעה של התפקיד הציבורי לצורך רווח אישי".

קטאר עקפה את ישראל בדירוג, ונמצאת במקום ה-28. קצת אחרי ישראל, במקום ה-36, מדורגת המדינה האפריקנית בוטסוואנה. העשירייה הראשונה מורכבת זה שנים כמעט כולה ממדינות החברות ב-OECD, כשאת הדירוג השנה מובילות דנמרק, ניו זילנד ושבדיה. אחריהן סינגפור, פינלנד ואיסלנד, הולנד, אוסטרליה וקנדה.

הודו וסין קיבלו את ציונים נמוכים מאוד ומדורגות במקומות 85 ו-72. רוסיה מדורגת במקום ה-147, כשמעליה ניתן למצוא את אירן במקום 141 ואת אריתראה במקום 126.

פרופ' יוסף גרוס, יו"ר עמותת שבי"ל - שקיפות בינלאומית ישראל - אמר כי "סוגיית השחיתות העולמית הפכה לגורם חשוב בשיקולים עסקיים בקשרי מדינות ועסקאות אשראי". לדברי פרופ' גרוס, "אף כי הסקר אינו מבוסס על עובדות מוכחות, אלא על עמדותיהם של הנשאלים, הרי הירידה בדרוג מחייבת חשיבה יסודית כיצד יש להילחם בתופעות אלה הפוגעות בתדמיתה של המדינה בעולם".