בית הספר התיכון לבנות "נתיבות חוכמה" בביתר עילית הוא מוסד אחד, שחולק לשניים: האחד "ניטרלי", והשני "ספרדי". מהו הניטרלי? "ניטרלי זה ספרדים, אשכנזים, חסידים, כאילו הכול ביחד והספרדי זה רק ספרדיות", מסבירה אחת התלמידות במקום.

"הניטרלי" נחשב לאגף המבוקש יותר, ולבנות הספרדיות יותר קשה להתקבל אליו. "אז לפי מה מקבלים אותך?", שאלנו תלמידה אחרת. "אם למדת עם אשכנזיות", היא מסבירה. 

גם לחברותיה יש הצעות איך להתגבר על המכשול. "תנסי להסתיר את זה, כמה שפחות שאת ספרדייה", הן מחלקות טיפים. "אחרי שתתקבלו, אז תוכלו להגיד. ספרדים זה הרבה יותר גרוע, כאילו אם יגידו כזה דבר. הם מדברים אלינו כאילו אנחנו מליגה אחרת, מבחינתם הם מגיעים מליגה כזאתי".

הבנות מספרות שבית הספר משתדל שלא להפר את האיזון בין הספרדיות לאשכנזיות במגמה הניטרלית, שלא יהיה מצב של רוב ספרדי בכיתה. וכך, תלמידה ספרדייה שרצתה להתקבל למגמה הניטרלית, לא התקבלה - לטענת אמה - כי בבית הספר חששו שבנות אשכנזיות יעזבו את בית הספר ואז יהיו יותר מדי תלמידות ספרדיות בכיתה.

"ללכת לספרדי? בשידוכים זה עושה בלאגן"

"האחד כנגד אחד", סיכמה אחת האמהות בשיחה עם חדשות 2 את הסוגיה. "אם אין לך אשכנזייה, את לא יכולה להתקבל". כשנשאלה למה בתה לא רוצה ללכת למגמה הספרדית, ענתה "ללכת לספרדי - למה היא? יש עוד מלא בנות. בשידוכים זה עושה בלאגן".

בשיחה עם מייסד בית הספר, הרב שמסיוף, ספרדי בעצמו, הוא אומר: אנחנו מאפשרים לבנות האשכנזיות ללמוד ביחד בקבוצות, כי הן מרגישות בנוח ביחד. "אם הן יתפזרו בין הכיתות הן ירגישו בודדות ולכן נוצר הרושם כאילו מדובר בהפרדה, יש לנו הפסקות משותפות ולעיתים גם שיעורים משותפים", הוא מוסיף.

ולא מדובר רק באפליה על רקע עדתי: את בנה של ר', אם חד הורית, לא קיבלו לתלמוד תורה באלעד. הלימודים כבר החלו, מאז היא מתדפקת על דלתות כל בתי הספר, ללא הצלחה. "למה? זה בגלל שאני מתגרשת, שעדיין לא התגרשתי, אז הוא לא רואה לנכון שכרגע אין לי במשפחה דמות אב לילד, אז הוא לא יכול כרגע לקבל", מספרת לנו ר'.

"אני לא חושבת שזו הסיבה", היא מוסיפה. "הוא רק ילד קטן, הוא לא הולך לשידוך או משהו. הוא כולה נכנס לכיתה א'". תנועת "הכל חינוך" פתחה קו סיוע מיוחד לתלונות על אפליה במערכת החינוך, ומאז פתיחתו לפני שבוע הגיעו אליהם עשרות פניות - ולא רק מהציבור החרדי.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק