במגזר הערבי נערכו היום צעדות מחאה שונות במלאת 11 שנים למהומות אוקטובר 2000 - שבהן נהרגו 13 ערבים-ישראלים מאש כוחות הביטחון. במקביל, לחדשות 2 נודע כי מנהלו של אחד מבתי הספר באזור הצפון שערך טקס לציון המאורע, זומן בשל כך לשיחת שימוע במחוז הצפוני של משרד החינוך.

עשרת אלפים מפגינים צעדו היום בסכנין לזכר הרוגי מהומות אוקטובר 2000. כמו בכל שנה, הונפו בהפגנה דגלי פלסטין ותמונותיהם של ההרוגים, זאת לצד שלטים בנוסח "לא נסלח להורגים". רבים מהדוברים בהפגנה הדגישו את תמיכת הציבור הערבי בישראל בבקשת הרשות הפלסטינית מהאו"ם להכיר במדינה עצמאית.

בין היתר נשמעו בהפגנה קריאות בנוסח "מסכנין לעזה, האדמה תרעד", "לא מפחדים, ישראל מדינת טרור", וכן "פלסטין המדינה שלנו ובירתה ירושלים".

זעם במגזר הערבי. ההפגנה בסכנין, היום (צילום: פאנט)
אלפים צועדים בסכנין, היום | צילום: פאנט

אולם שיחת היום במגזר הערבי עוסקת דווקא בתחום החינוך. מורים ומנהלים רבים האשימו את משרד החינוך ברדיפה, זאת בעקבות הנחייה שניתנה השנה שם לבתי הספר שלפיה עליהם להימנע מלערוך טקסים לזכר ההרוגים, למורת רוחם של אנשי הצוות. בחלק מבתי הספר באזור סכנין החליטו התלמידים לעזוב את הכיתות על דעת עצמם, לטובת השתתפות בצעדות הזיכרון.

עם זאת, ברובם הגדול של בתי הספר במגזר לא נערכה פעילות בנושא - באופן שלעיתים הפתיע אף חלק מאנשי הצוות החינוכי. "בדרך כלל אנחנו מציינים את היום הזה", סיפר מנהל בית ספר באזור כפר כנא. "השנה הופתענו מאוד שזה לא קרה. אף אחד לא סיפק לנו הסבר לזה".

אב ובתו בהפגנה, היום בסכנין (צילום: פאנט)
אב ובתו בהפגנה, היום בסכנין | צילום: פאנט

ח"כ חנין זועבי נשמעה נחרצת הרבה יותר. "משרד החינוך הפך למשטרת המחשבות", אמרה זועבי לחדשות 2 בהתייחסות להנחיה שניתנה לבתי הספר. "אחד מתפקידיו של בית הספר הוא לטפח השתייכות של תלמידים. אני קוראת למנהלים להחזיר את המכתבים שקיבלו למשרד "משטרת המחשבות". זו עובדה שנהרגו 13 פלסטינים, זו עובדה שמשטרת ישראל ירתה. הנוכחות של תלמידים ובני נוער כאן בהפגנה היא התגובה למסע ההסתה של משרד החינוך".

"העובדה הזועקת היא כי ישנם 13 הרוגים אבל אפס מורשעים בהרג וברצח", אמר ח"כ אחמד טיבי במהלך ההפגנה. "הזעקה שלנו היא נגד אפליית הערבים החיים ונגד אפליית הערבים ההרוגים. הדם שלנו איננו זול יותר".

על רקע המאבק באו"ם: יותר ויותר סממנים פלסטינים

בקרב חלק מערביי ישראל נשמעה היום ביקורת כלפי תפקוד ועדת המעקב העליונה, שלפיה לא עשו אנשיה די כדי לציין את זכר 13 ההרוגים בשביתת מחאה או ביום אבל.

חלק מהמפגינים הסבירו כי הם רואים ב-13 הערבים-הישראלים שנהרגו באוקטובר 2000 "חלק מהמאבק של הציבור הערבי לשוויון זכויות ולחיים בכבוד בישראל, בדומה למלחמה שמנהלים הפלסטינים כדי לחיות בכבוד בכוחות עצמם".

נציגי הסיעות הערביות בכנסת נאמו באירועי הזיכרון השונים והאשימו כי ועדת אור לא ערכה חקירה נייטרלית של מאורעות הדמים.  חלק מהם הבטיחו לפעול בנושא גם בערכאות בינלאומיות.

ממשרד החינוך נמסר בתגובה לידיעה: "הנחיית המשרד הייתה שלא לעסוק בנושאים פוליטיים, לכן אותו מנהל הוזמן לשימוע".  

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק