גני הילדים לא יפעלו. ארכיון (צילום: חדשות 2)
ארכיון | צילום: חדשות 2

לאחר שבשבוע שעבר אישרה הכנסת את הצעת החוק של השר כחלון להוזלת הצהרונים להורים העובדים, הודיע היום (ראשון) ארגון ויצו כי יפסיקו את הפעלת הצהרונים החל משנת הלימודים הקרובה. "כארגון נשים חברתי, שפועל 97 שנים לעידוד יציאתן של נשים לעבודה, אנו מברכות על כך. אלא שכעמותה חברתית, אנו מחויבות לפרמטרים נוספים שההוזלה לא תאפשר לנו לעמוד בהם", נכתב בהודעת הארגון להורים. עם זאת, מעונות היום לגיל הרך (גילאי 3-0) ימשיכו לפעול כסדרם.+

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"הטיפול ביצירת רצף חינוכי איכותי, אינו יכול להתבסס רק על הוזלת המחיר, הוא חייב לתת מענה מערכתי איכותי ורציני", נכתב בהודעה שפרסמה מנכל"ית הארגון שרית ארבל. "עלות של 935 שקלים יכולה לתת מענה בסיסי בלבד ולא לכולם: להורים יחידניים שקיבלו הנחות, לאימהות שעובדות בחלקיות משרה, למשפחה שיש בה יותר מילד אחד, למענה למשפחות שנקלעות למצוקה כלכלית או אחרת, להבנת צרכים ייחודיים, לפיתוח תכניות והכשרת הצוותים, לפיקוח על איכות האוכל, לתקשורת רצופה עם ההורים ולנוכחות של מערך הפיקוח בשטח, על מנת להיות ערוכות לתת מענה לכל משבר בזמן אמת".

אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
צהרוני ויצו לא יפתחו | צילום: חדשות 2



הארגון הסביר כי הכנסות הצהרונים, שלטענתם היו נמוכים בהרבה מהמספרים שפורסמו באמצעי התקשורת, שימשו לכל אלו, שכן אין הארגון מחויב לרווחים. "אנו מאמינות שגם מסגרת הצהרונים היא מסגרת חינוכית, שבמרכזה ניצבת טובת הילד. מעטפת השירותים של הצהרון חייבת לכלול צוות חינוכי עם תנאי העסקה זהים לצוותי הבוקר. שעות פעילות הצהרונים קשות לילדים, שמגיעים אחרי יום לימודים. מסגרת איכותית מחייבת מענים שמרחיבים את המענה שהם מקבלים בבוקר ולא מצמצמים אותם".

"בשל כל אלו אנו נפרדות בצער ובדאגה, מהפעלת הצהרונים אותם לווינו עשרות שנים", הוסיפו. "אנו אסירות תודה, למנהלות הצהרונים, לצוות האדמיניסטרטיבי, לרכזות הפדגוגיות, ובמיוחד לגננות ולסייעות על עבודתם המסורה והמקצועית, בלעדיכן כל זה לא היה אפשרי. אנו מודות לספקי המזון, החוגים והציוד הנאמנים שליוו אותנו. אנו מודות לכם ההורים, על האמון שנתתן בנו והפקדתם בידינו את היקר מכל, את ילדיכם. עשינו כמיטב יכולתנו".

במקביל הודיע גם ארגון נעמת, המפעיל 22 צהרונים בתל אביב, כי לא יפעיל צהרונים בשנה הבאה. "בתנאי המכרז הנוכחיים נעמת לא תוכל להמשיך ולהפעילם", מסרו. "מכיוון שהעירייה דחתה את המועד האחרון להגשת המכרז ל-2 באוגוסט אנו נמתין בתקווה כי יחול בו שינוי אשר ישנה את התנאים ויאפשר לנעמת לגשת למכרז".

ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון (כולנו), יו"ר הוועדה לזכויות הילד ויוזמת חוק הפיקוח על הצהרונים, אמרה בתגובה להודעת ויצו: "רפורמת הצהרונים מעלה חששות מצד ארגונים שהיו רגילים להרוויח כספים רבים על חשבון הורים צעירים במשך שנים. החשש שלהם טבעי. כאשת חינוך מזה 24 שנים, אני יכולה לומר ששיפרנו את סטנדרט הצהרונים תוך הורדת המחיר. משרד החינוך, הגורם המקצועי הבכיר, אומר זאת והתמיכה בחוק הייתה גורפת, מצד כל סיעות הבית - 65 תומכים ללא מתנגדים. מסע ההפחדה שמנהלים הארגונים אינו נכון ואינו ראוי. אסור לנצל את רגישות ההורים לסיכול רפורמות שפוגעות בהכנסות. אין לערבב בין חינוך לאינטרסים. אני יודעת שהצהרונים יפתחו בתחילת שנה במחיר הגון, על אף האיומים. אין מי שיעצור אותנו מלהמשיך לדאוג למשפחות הצעירות בישראל".

יוזמת ההצעה, ח"כ שאשא ביטון (צילום: אסף בר שי, חדשות)
ח"כ שאשא ביטון, ארכיון | צילום: אסף בר שי, חדשות

"מתווה התוכנית יוביל לפגיעה ממשית באיכות"

לפני כעשרה ימים התאגדו מספר ראשי רשויות והודיעו כי התכנית אינה ישימה וכי אין ביכולתם לעמוד בה כלכלית. "אנו תומכים בתכנית, ברציונל ובערך שהיא מייצרת לכלל ילדי ישראל ולמשפחותיהם בכל הארץ", ציינו ראשי הרשויות, אך הבהירו כי "לא הרעיון פורץ הדרך הוא שיוביל לשינוי המיוחל, אלא אופן יישומו בשטח".

במכתב ששיגרו לעבר השר כחלון, עם העתק למנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב, טוענים 15 ראשי רשויות, שנמנות דווקא על קבוצת המועצות החזקות בישראל - באשכול סוציו-אקונומי 7 ומעלה - כי הם אינם ערוכים למימון התכנית ודורשים לכנס ישיבה על מנת לדון בהשלכות של הרפורמה החדשה.

גן שעשועים ציבורי (ארכיון) (צילום: nizamkem, 123RF)
גם ראשי הרשויות מתריעים | צילום: nizamkem, 123RF

"לצערנו, מתווה היישום של התוכנית, אשר גובש תוך שבועות ספורים, מאופיין בפשרות רבות מדי - שמובילות לפגיעה ממשית באיכות הצהרון כמסגרת חינוכית מחד, ולנזק מידי לרשויות ובמיוחד רשויות בלמ"ס 6 ומעלה, אשר אינן ערוכות, חודשיים לפני פתיחת שנת הלימודים, להתמודד עם השינוי והשלכותיו", כתבו.

מה יכללו הצהרונים המסובסדים?

משרד החינוך פרסם קול קורא לרשויות המקומיות, להצטרף לתכנית החדשה במסגרתה החל מחודש ספטמבר 2017 יסובסדו לצהרונים. במסגרת התכנית שאושרה בין השאר בעקבות מעקב תוכנית חיסכון וזכתה לכינוי "תוכנית ניצנים", תסובסד הפעילות בשעות אחר הצהריים לתלמידים בגני הילדים הציבוריים ובכיתות א'-ב', בהתאם לימי הלימוד שנקבעו למוסד חינוכי, מתום יום הלימודים ועד השעה 16:00.

התכנית גובשה בשיתוף משרד האוצר והשלטון המקומי, ולצורך הפעלתה הקצה משרד החינוך 1.3 מיליארד. במסגרת סיבסוד הצהרונים, התלמידים יהנו מתוכניות העשרה באמצעות חוגים בתחומי האומנויות, הספורט, החינוך הסביבתי ומעורבות חברתית. בנוסף תסופק ארוחה חמה וכן יועברו תכנים הנוגעים לכישורי חיים ואורח חיים בריא.

העלות הבסיסית של צהרון לילד עומדת על 650 לחודש. המשרד יסבסד את עיקר הסכום בהתאם לדירוג הסוציואקונומי של הרשות המקומית. כך, למשל, תלמיד מנתיבות יתוקצב ב-600 שקלים בחודש על ידי משרד החינוך, ולפיכך הוריו יתבקשו להוסיף 50 שקלים בחודש בלבד. ביישובים מבוססים יותר יפחת תקצוב משרד החינוך, באופן מדורג. בהקשר זה יש לציין כי היישובים בישראל מחולקים לאשכולות על פי מצב סוציואקונומי, כשבאשכולות הנמוכים, 1-3, לא משלמים כלל עבור צהרונים.