טלי סולומון ובנה איתי (במרכז)
טלי סולומון ובנה איתי (במרכז) | צילום:

כמעט מיליון וחצי ילדי הגנים ובתי הספר היסודיים יצאו אתמול(חמישי) לחופש הגדול, אבל לא כולם שמחים ונרגשים לקראת התקופה הזו - כעשרות אלפי ילדי החינוך המיוחד יישארו ללא מסגרת מתאימה בחופשה. הדבר עלול אפילו לפגוע בהם בריאותית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

נכון להיום עשרות אלפי ילדים מהחינוך המיוחד, המוגדרים לפי החוק בעלי "לקות קלה", נותרים ללא מסגרת מתאימה בחודשים יולי ואוגוסט: מדובר בילדים שמקבלים במסגרות החינוכיות שלהם טיפולים פרא-רפואיים כגון ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, טיפול רגשי, קלינאית תקשורת ועוד. הילדים הללו לא יכולים להשתלב בקיץ בקייטנות רגילות ונזקקים למסגרת המתאימה לצרכים המיוחדים שלהם.

כיום לרוב הילדים הללו אין מסגרת מתאימה לאורך יולי: גם אלו שזכו למסגרות כאלו גילו כי הן נמשכות רק עד לשעה 13:00. לחודש אוגוסט כלל לא קיים פתרון. למעשה הילדים והוריהם סובלים משתי בעיות חמורות - אין פתרון פיזי לאותם ילדים לחופשה, וההורים נאלצים להיות איתם בבית משום שלא ניתן לשלוח אותם לקייטנה רגילה. המצוקה השנייה היא היעדר הטיפולים והליווי החברתי-חינוכי שהילדים מקבלים לאורך השנה ולמעשה חווים רגרסיה בתקופה הזו.

ארכיון (צילום: חדשות 2)
ארכיון | צילום: חדשות 2

"הטיפולים הם כמו אוויר לנשימה"

לאורך השנה נערכו מספר ועדות בנושא והובטח להורים כי הנושא יטופל, אך שוב הגיע החופש הגדול וההורים נותרו ללא מענה. השבוע שלח יו"ר ועדת החינוך, ח"כ יעקב מרגי, מכתב בהול לשר החינוך נפתלי בנט בו הוא דרש ממנו למצוא פתרון מידי לאותם ילדים שנופלים בין הכסאות. "לא נעשה דבר בשנים האחרונות לשינוי המצב", כתב מרגי, "אני פונה אליך מכובדי כבוד השר לאור רגישותך לאוכלוסיות אלו, למצוא מן הגורן ומן היקב תקציב ייעודי אשר אינו גדול להארכת שנת הלימודים עד ל-15/8".

טלי סולומון מחדרה, אמא לילד הסובל מעיכוב התפתחותי ותסמונת ווסט, מחתה על יחס הרשויות: "החל ממחר לאיתי לא יהיו יותר טיפולים שהוא זקוק להם כמו קלינאית תקשרות, ריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה. הטיפולים הללו שהוא מקבל במסגרת החינוכית שלו הם אוויר לנשימה בשבילו. מה אנחנו אמורים לעשות? מפסיקים לילדים האלה את שגרת החיים, זה לא הגיוני. אנחנו דורשים ממשרד החינוך להרים את הכפפה ולא להשאיר אותם מאחור".

נותר ללא טיפול. איתי סולומון
נותר ללא טיפול. איתי סולומון | צילום:

"שוברים את הראש כדי למצוא פתרון"

חנה הוד מקריית ביאליק, אמא לילדה עיוורת ואוטיסטית, סיפרה על ה"נפילה" בין הכיסאות: "הבת שלי סיימה את בית הספר. עכשיו יש לה קייטנה כל יום עד 13:00 עד ה-20 ביולי. מה-20 ביולי אנחנו שוברים את הראש מה לעשות. עושים לנו טובה מאיל"ן למרות שהיא לא שייכת לעמותה כדי לעזור למצוא לה פתרון. עכשיו כשהיא מסיימת באחת אנחנו מנסים להיות יצירתיים כדי למצוא פתרון מה לעשות איתה".

"אצלה זה לקות משולבת, היא לומדת בחינוך מיוחד והפיגור שלה נחשב פיגור קל", הוסיפה חנה, "לכן אין לה פתרון ממשרד החינוך לשאר החופש. אנחנו כיום בעיקר מסתמכים על פרוטקציות ועזרה וכל הבית מתהפך ושוברים את הראש כדי למצוא פתרונות".

לא מדובר במקרים בודדים אלא בתופעה רוחבית. דפנה אזרזר, מנכ"לית ארגון אהב"ה (ארגון למען נכים), הסבירה: "מדובר ב-60 אלף ילדים שלא נמצא עבורם פתרון, הרצף הטיפולי של אותם ילדים מופסק ועלול ליצור רגרסיה אצל אותם ילדים שזקוקים לטיפול היומיומי הזה. אי אפשר לגרור את ההורים קיץ אחר קיץ ללא פתרון הולם".

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "ילדי החינוך המיוחד מקבלים מענה חינוכי מלא במהלך כל חודש יולי. מעבר לכך, המשרד מאריך את הלימודים בהתאם לרמת התפקוד ולצרכים השונים. כמו כן, נושא החופשות בחינוך המיוחד נמצא על שולחן דיוני התקציב, וכל פניה עם מקרה חריג נבחנת באופן פרטני".