מותה המזעזע של התינוקת יסמין וינטה בגן הילדים הציף בימים האחרונים שאלות רבות הנוגעות לביטחון ילדים ולחוקים שנועדו להגן עליהם. האם באמת יוכלו ההורים לצפות בשידור ישיר מהגן בעקבות "חוק המצלמות"? האם סוף סוף יוקם גוף שיפקח על התנהלות הגנים הפרטיים? ומה העונש הצפוי למי שיפגע בילדי הגן? עושים סדר בבלאגן.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הצעת חוק המצלמות בגני הילדים, שיזמו חברי הכנסת איציק שמולי ויפעת שאשא ביטון, תקועה במשך שנתיים במגעים עם הממשלה. כעת ממתינים לגיבוש נוסח שיוסכם על הגורמים המקצועיים ועל יוזמי ההצעה. לפי החוק המוצע, מצלמות יוצבו בכל גני הילדים והחומר המצולם יישמר במערכת ורק רשות האכיפה תהיה רשאית לשלוף את המידע הנחוץ בעת הצורך.

חשוב לציין, בניגוד למה שגננות והורים רבים חושבים, הצעת החוק לא תאפשר להורים גישה לצפות במתרחש בגן בזמן אמת. במקרים שבהם עולה חשד שנעשתה פגיעה בילד, באמצעות פנייה לרשויות האכיפה ניתן יהיה לבדוק את החומרים המצולמים, זאת כדי להגן על פרטיות הילדים והגננות.

הורים שילדיהם עברו התעללות בגן (צילום: החדשות, רויטרס, נויה בר-און)
הפיקוח - סוגייה בוערת | צילום: החדשות, רויטרס, נויה בר-און

הצעת החוק עלתה רק עכשיו להצבעת ועדת השרים לענייני חקיקה משום שספגה התנגדות קשה מצד ארגוני הגננות שהטילו וטו על עבודה בצל מה שהן מכנות "האח הגדול" בדמות ההורים שיבחנו את צעדיהם במשך כל היום, מה שכאמור לא באמת תואם את נוסח ההצעה. גם שאלות הקשורות לתקציב מעכבות את הנושא.

הצעת חוק נוספת שעלתה קשורה לפיקוח בגני הילדים לגילאי 0-3. ההצעה של חברות הכנסת יפעת שאשא ביטון, קארין אלהרר ועוד רבים אחרים אושרה בינואר האחרון והאחריות לפיקוח על מעונות היום הוטלה על משרד הרווחה. אך מאז לא נעשו צעדים בנושא ובמשרד הרווחה טוענים שהנושא תקוע בגלל ענייני תקציב.

יותר קל מלפתוח דוכן פלאפל

לפי חוק הפיקוח והאחריות על מעונות היום בגילאי 0-3 יוטל על משרד ממשלתי שיהיה אחראי על הסדרת תקנות ואכיפה. במסגרתו יחויבו בעלי הגנים ואנשי הצוות להוציא תעודת יושר, אישורי בטיחות למבנה ואנשי הצוות יעברו הכשרה מקצועית בדגש על קורס עזרה ראשונה. בנוסף, החוק יחייב כול גן לעמוד בתקן קבוע של אנשי צוות על מספר ילדים וכול גן יחויב במערכת הזנה מסודרת, בשילוב תכנים חינוכיים גם בגיל הרך.

אך החוק הנוכחי עדיין מעלה תהיות רבות. מדוע האחריות לא עוברת לידי משרד החינוך, שלו את הזיקה הרלוונטית ביותר לתחום? האם המשרד האחראי יציב חוקים ותנאים לפתיחת מעון פרטי? ולמה לא משלמים יותר לסייעות בגני הילדים על מנת לגייס כוח אדם איכותי יותר?

שאלה נוספת שמתעוררת על מערכת הענישה היא מדוע כשגננת חשודה בהתעללות בחסרי ישע לא סוגרים את הגן באופן מידי והוא ממשיך לפעול? וכיצד יתכן שגננת בעלת רישום פלילי יכולה לפתוח גן מחדש?