"רוב תיקי מכירת האלכוהול לקטינים נסגרים, המשטרה מפקירה את בני הנוער": אחד הפרקים החמורים ביותר בדוח מבקר המדינה שהתפרסם היום (שלישי) עוסק בצריכת אלכוהול בקרב בני נוער. "ללא המשך השקעה משמעותית לטווח ארוך לא יהיה שינוי משמעותי בתחום", הזהיר מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, שמתח ביקורת על חוסר התיאום בין משרדי הממשלה השונים.

לקריאת הפרק המלא לחצו כאן

בשנת 2009 החליטה הממשלה להפעיל תכנית לאומית לצמצום הצריכה המופרזת של אלכוהול ולצמצום נזקיו. מבדיקת המבקר עולה שגם עכשיו – בשנת 2016 - אי אפשר להכריע אם אכן התכנית השפיעה על הרגלי שתיית אלכוהול ועל הנזקים הנובעים ממנה. את המסקנה הזו המבקר מדגים בדרכים רבות: הסקר המקיף האחרון של הרשות למלחמה באלכוהול נערך ב-2009, וסקר דומה על שימוש באלכוהול נערך בקרב תלמידי תיכון בלבד ב-2011 - ולא כלל אוכלוסיות בסיכון כמו נוער שהפסיק ללמוד ו"נוער מנותק". כמו כן לא קיים בסיס נתונים לאומי לצורך קבלת החלטות בנושא.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי נתוני אותו מחקר מ-2009, היקפי השתייה בקרב "הנוער המנותק" דומים לאלו של המבוגרים: כאשר מדובר על שכרות ושתיית בולמוס המספרים מדאיגים בהרבה. כ-50% מהנוער המנותק דיווח על שכרות בחודש האחרון וכ-40% סיפרו על שתיית בולמוס (חמש מנות אלכוהול או יותר). בקרב הנוער הלומד הנתונים נמוכים בהרבה אך עדיין מדאיגים: כ-30% דיווחו על שכרות וכ-25% על שתיית בולמוס.

החשד: נערים צורכים אלכוהול מזויף (צילום: חדשות 2)
החשד: נערים צורכים אלכוהול מזויף | צילום: חדשות 2

עלייה בפניות נוער שהשתכר למיון

למרות שבחוק יש התייחסות מיוחדת לקטינים לנושא שפיכת אלכוהול, המבקר גילה כי מרבית הפעולות של שפיכת אלכוהול (כ-86% מהן) מבוצעות כלפי בגירים ורק 14% נגד קטינים.  תופעה מדאיגה נוספת היא חשיפתם של בני הנוער לצריכה של משקאות אלכוהוליים מזויפים ומסוכנים: "במשטרה אין נתונים על כתבי אישום בגין אספקה, מכירה והפצה של משקה מזויף שהיווה סכנה לציבור".

בשנת 2011 ערכה הרשות למלחמה באלכוהול סקר של דפוסי השימוש באלכוהול בקרב תלמידים בכיתות ו' ו-ח' עד י"ב בבתי ספר שבפיקוח משרד החינוך. מנתוני הסקר עולה כי 24.2% מהתלמידים דיווחו כי שתו משקה אלכוהולי כלשהו לפחות פעם אחת בחודש האחרון; 19.2% דיווחו כי הם השתכרו פעם אחת לפחות בחייהם; ו-15.6% דיווחו על "שתיית בולמוס" בחודש האחרון.

מהדוח עולה כי ישנה מגמת עלייה במספר הפניות של בני נוער בגילי 17-15 לחדרי מיון לאחר צריכת אלכוהול. המצב מחריף אצל בנות בקבוצת הגיל 17-15: בשנים 2013-2009 חל גידול של כ-276% בפניות של בנות לחדרי מיון בהשוואה לקבוצת הבנים, שבה הגידול היה כ-226%.  על פי נתוני משרד הבריאות, שעובדו על ידי משרד מבקר המדינה, ב-2009 טופלו כ-250 נערים ונערות (בגילאים 15-17), ובשנים האחרונות חל זינוק משמעותי: ב-2012 הנתון עמד על כ-470 וכך גם ב-2013. גם בקרב גילאים 12-17 חל זינוק משמעותי בפניות למיון.

פגמים באכיפה המשטרתית (צילום: חדשות 2)
פגמים באכיפה המשטרתית | צילום: חדשות 2

פערים חברתיים גם בצריכת האלכוהול

בנוסף המבקר מצביע על תופעה הולכת ומתפתחת לפיה בני נוער רוכשים אלכוהול באמצעות רשת האינטרנט והרשתות החברתיות בלי שהם נדרשים להציג תעודה מזהה. מסלול הרכישה הרגיל הולך והופך לבלתי רלוונטי. על הרשות למלחמה באלכוהול לעדכן את התכנית הלאומית ולהתאימה להתמודדות גם עם תופעות אלה - כך ממליץ המבקר.

המבקר עומד על ההבדלים בצריכת האלכוהול בין בני נוער מארצות מוצא שונות: מהתרשים עולה כי שיעור בני נוער שעלו מחבר המדינות ושיעור בני נוער שהוריהם עלו מאתיופיה ודיווחו כי השתכרו פעמיים לפחות בחיים היה 25%. לעומתם – רק 16% מילדי הארץ דיווחו על כך שהשתכרו פעמיים בחייהם.

המבקר מטיל פגם גם במנגנוני האכיפה של המשטרה: על מנת לאכוף מכירת אלכוהול לקטינים, המשטרה מפעילה סוכנים צעירים, כאלה שטרם מלאו להם 18, בתדירות גבוהה ולא רק במקרים חריגים כפי שהתחייבה המשטרה בפני הוועדה לזכויות הילד בכנסת. "המשטרה למעשה מסכנת את הקטינים", טוען המבקר. 

מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא (צילום: פלאש 90, חדשות)
מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא | צילום: פלאש 90, חדשות

ומה מצב תיקי החקירה כנד מוכרים שסיפקו אלכוהול לקטינים? מתוך 1,908 תיקי חקירה שנפתחו בשנת 2014 נגנזו 1,071 תיקים, שהם 56% מכלל התיקים שנפתחו בגין מכירת אלכוהול לקטינים: 480 מהתיקים נסגרו בעילה של חוסר עניין לציבור; 535 בשל חוסר ראיות; ו-44 בגין עבריין לא נודע. על כך כותב המבקר "מיגור תופעת מכירת אלכוהול לקטינים הוא יעד חברתי חשוב שנמצא על סדר היום הציבורי, והממשלה אף הקצתה משאבים ויזמה תכנית לאומית להשגתו. על המשטרה לבחון את תיקי החקירה שנסגרו בנימוק של "חוסר עניין לציבור". 

המבקר מדגיש כי המשך יישום התכנית הלאומית לצמצום הצריכה המופרזת של אלכוהול אמור להיות מתוקצב מהתקציב השוטף של כל אחד מהשותפים – המשרד לביטחון פנים והמשטרה, משרד החינוך, משרד הרווחה, משרד הקליטה ומשרד הבריאות אבל באף אחד מהמשרדים לא נקבע תקציב ייעודי לנושא.

מהמשרד לביטחון הפנים נמסר בתגובה לדוח מבקר המדינה: "הדוח עוסק בעיקר בתקופת הממשלה הקודמת. בנושא תופעת שתיית אלכוהול מופרזת, הנחה השר ארדן את גורמי משטרת ישראל והרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול, לתת קדימות לפעולות מניעה ואכיפה בקרב צעירים, תוך מתן דגש מיוחד לבני נוער. כמו כן הנחה השר את אנשי משרדו להמשיך לטפל בנושא זה גם במסגרת תכניות המניעה המופעלות במשרד לביטחון הפנים כגון 'עיר ללא אלימות', סיירות ההורים, השיטור העירוני, מצילה ועוד".