הרעה משמעותית חלה במצבם של הניצולים (צילום: פלאש 90 / אדי ישראל)
הרעה משמעותית חלה במצבם של הניצולים | צילום: פלאש 90 / אדי ישראל

לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה, שיצויין ביום חמישי הקרוב, מתפרסם היום (שני) הדוח השנתי ובו נתונים עדכניים על מצבם של הניצולים החיים בישראל. על פי נתוני הקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל, חיים בארץ כ-189 אלף ניצולים, שרבע מתוכם נמצאים מתחת לקו העוני - עם הכנסה הנמוכה מ-3,000 שקלים בחודש.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מנתוני הדוח עולה כי מעל ל-14 אלף ניצולים נפטרים מדי שנה, ממוצע של כ-40 ניצולי שואה שהולכים לעולמם מדי יום. גילם הממוצע של ניצולי השואה בישראל עומד על 83.3 שנים, ומתוכם כשליש חיים בגפם.

בהשוואה לנתונים של שנת 2014 עולה כי במהלך השנה החולפת חלה הרעה במצבם הכלכלי של הניצולים. 25% מהם דיווחו כי נאלצו לוותר בשנה האחרונה על תרופות או על טיפול רפואי, זאת לעומת 17% שהצהירו על כך בדוח הקודם. 30% מניצולי השואה סיפרו כי נאלצו לוותר על מוצרי מזון בשל מצבם הכלכלי, עלייה של 11% לעומת הדוח של 2014.

הרעה במצב הכלכלי לעומת הדוח הקודם
הרעה במצב הכלכלי לעומת הדוח הקודם | צילום:


רבים סובלים מקשיים כלכליים ובדידות

אחד מכל ארבעה ניצולי שואה הצהיר כי היחס בין ההכנסות וההוצאות אינו מאפשר חיים בכבוד. ל-27% מתוך כלל הנשאלים לא הייתה אפשרות לחמם את ביתם בחודשי החורף.

בנוסף לקשיים הכלכליים, 45% ציינו כי הם חשים בודדים. זאת, למרות שקרוב ל-60% מהניצולים העידו כי הם נפגשים עם בני משפחתם לפחות פעם בשבוע. 65% מהניצולים אמרו כי הם זקוקים לעזרה על בסיס יומי בקניות, טיפולים רפואיים וסידורים.

מתקיימים מקצבת זקנה בלבד (צילום: חיים ריבלין, חדשות)
רבים זקוקים לסיוע יומיומי | צילום: חיים ריבלין, חדשות

ניצולים רבים חוששים משואה נוספת

46% מניצולי השואה מאמינים כי לאחר מותם הדורות הבאים בישראל לא יזכרו את השואה, זאת לעומת 31% מקרב כלל הציבור שמאמין כי זכר השואה יימחק כאשר לא יהיו עוד ניצולי שואה בין החיים. קרוב למחצית מהנשאלים, הן בקרב ניצולי השואה והן בקרב הציבור הכללי, הביעו חשש כי אירוע דומה בהיקפו לשואה עלול להתרחש בשנית.

ומה חושבים ניצולי השואה על תופעת ההגירה לאירופה? רוב מוחלט מקרבם שולל לחלוטין את תופעת המעבר לגרמניה. 87% הביעו הסתייגות מהתופעה, שעלתה לכותרות בשנה האחרונה, זאת לעומת 65% מהציבור הרחב.

מהדוח עולה עוד כי מרבית אזרחי ישראל סבורים שהיחס שמעניקה המדינה לניצולי השואה לוקה בחסר. יחד עם זאת, ניכר כי רבים חשים שבמהלך כהונת הממשלה היוצאת חל ניסיון ממשי לשפר את מצבם של הניצולים. 37% מהציבור הביע שביעות רצון מאופן הטיפול של הממשלה בניצולי השואה, זאת בהשוואה ל-16% בלבד בסקר הקודם.